Ach ta, gramatika !
Ach ta, gramatika !
Zkus si najít na klávesnici tečku. To nesouvisí ani s češtinou, ani s astronomií. 
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ach ta, gramatika !
Vím kde je tečka to se neboj.Když jsem to psal byl jsem ze svých objevů nadšený nic víc!!!
- Martin Vyskočil
- Věk: 45
Ach ta, gramatika !
Myslím, že to už stačilo, příspěvky byly přesunuty a další jejich osud nechávám na moderátorech místní sekce.
Martin Vyskočil
Martin Vyskočil
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Ach ta, gramatika !
Můžu se dále věnovat pozorování i když dobře neovládám češtinu?Mozes. Slovensky moderator ceskeho astrofora Ti udeluje povolenie :)
Len ked chces v tychto dnoch pozorovat, chod na Slovensko (tam, hlavne na vychode, zuri prave babie leto). V CR je zatiahnute...
PS: A ta "statni zprava" taha veru oci aj mne, rodenemu Slovakovi
Len ked chces v tychto dnoch pozorovat, chod na Slovensko (tam, hlavne na vychode, zuri prave babie leto). V CR je zatiahnute...
PS: A ta "statni zprava" taha veru oci aj mne, rodenemu Slovakovi
Ach ta, gramatika !
Jen mi tak napadá, že když já jsem ve škole prolézal češtinu pravidelně s trojkou, tak co měla na vysvědčení většina současného Internetu... ;D
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Ach ta, gramatika !
Tak zrovna Vás jsem tipoval na podstatně lepší známku....i když zrovna v tomhle případě mně to "mi" připadá také brutální. ;D Ale pro mě je největším překvapením, že někdo asi nepochopil ani to, k čemu slouží ta červená vlnovka pod slovy, když píše příspěvek... ;D
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Ach ta, gramatika !
Úroveň češtiny dnešní mládeže je tak strašná, že si s ní prostě češtináři neví rady. Je třeba jim pomáhat i za cenu toho, že žáci nechápou, proč se učí matiku ve fyzice, češtinu v zeměpisu apod. Nejvíc se snažím prosazovat automatické opravy a typografii, tam to má největší efekt, ale není to všelék.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Ach ta, gramatika !
Ano Martine, s tím jedině souhlasím. A musím říct, že jestli jsem na něco u vlastních dětí skutečně pyšný, je právě to, že téměř " dokonale " zvládají mateřský jazyk. A to nejsem původním povoláním češtinář, ale historik...
Ach ta, gramatika !
Tak tomu se nedivím, já jsem zase agresivní na slovenštinu, navíc na státní zprávě. například slovenský ministr u nás a měl proslov do televize ve slovenštině. To mě dost rozčílilo. Ale v tomto případě si myslím, že šlo o vyjádření/zdůraznění údivu či nadšení. Alespoň v druhé části příspěvku. - konec OT pak to smažKdyz nas ministr mluvil slovenky, tak me to vubec nerozcilovalo. Proc taky... A radu? Prepnout kanal muzes vzdycky (to byl vzdy argument pana Zelezneho v poradu Volejte rediteli a mel vlastne pravdu).
Uroven gramatiky je u mladeze hrozna z mnoha duvodu. Jednim je vyvoj komunikacnich technologii, protoze klavesnice snese jeste vice nez ten papir a kdyz jsem jako mladsi pouzival tuzku a papir pro dopisovani s bratrancem, tak jsem se na to soustredil vice, nez kdyz mu to ted klepu do icq nebo mailu, pak pristupem rodicu, ale take pristupem pedagogu, a to nejen cestinaru.
Uroven gramatiky je u mladeze hrozna z mnoha duvodu. Jednim je vyvoj komunikacnich technologii, protoze klavesnice snese jeste vice nez ten papir a kdyz jsem jako mladsi pouzival tuzku a papir pro dopisovani s bratrancem, tak jsem se na to soustredil vice, nez kdyz mu to ted klepu do icq nebo mailu, pak pristupem rodicu, ale take pristupem pedagogu, a to nejen cestinaru.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
- Honza Ebr (honza42)
Ach ta, gramatika !
Já děkuju Martinovi, že s tim něco udělal. Já bych to nejspíš bez milosti smazal, ale když už tady máme tohle skvělý téma.
To, co jste tu předvedli, odporuje hned dvěma pravidlům AF. Jednak je to totálně OT, protože to nesouvisí s astornomií, druhak toto už bych jednozančně klasifikoval jako osobní útok.
Ano, vím, že někteří z vás považují gramatiku za důležitou, považují psaní správně za "elementární slušnost" (viz výše toto téma), ale smiřte se probha s tim, že nejste ředitelství vesmíru a že tento váš názor nejsou všichni povinni sdílet, a rozhodně jim to, že je jiem gramatika jedno, nemůže bránit v tom, aby se zapojili mezi nás.
Až se vám příště nebude líbit něčí gramatika, napište mu soukromou zprávu. Myslíte, že až někdo bude pročítat nějkaké téma na AF, že ho budou zajímat výkřiky o tom, že tam někdo napsal něco špatně? To je prostě to nejhorší, co snižuje kvalitu fóra, že ve vláknech, kde se řeší něco astornomickýho, někdo začne probírat gramatiku, nějaký osobní věci, počasí atd... Když tohle děláme, jak pak chceme po lidech, aby se pořád neptali na totéž, když se starý vlákna nedaj číst?
To, co jste tu předvedli, odporuje hned dvěma pravidlům AF. Jednak je to totálně OT, protože to nesouvisí s astornomií, druhak toto už bych jednozančně klasifikoval jako osobní útok.
Ano, vím, že někteří z vás považují gramatiku za důležitou, považují psaní správně za "elementární slušnost" (viz výše toto téma), ale smiřte se probha s tim, že nejste ředitelství vesmíru a že tento váš názor nejsou všichni povinni sdílet, a rozhodně jim to, že je jiem gramatika jedno, nemůže bránit v tom, aby se zapojili mezi nás.
Až se vám příště nebude líbit něčí gramatika, napište mu soukromou zprávu. Myslíte, že až někdo bude pročítat nějkaké téma na AF, že ho budou zajímat výkřiky o tom, že tam někdo napsal něco špatně? To je prostě to nejhorší, co snižuje kvalitu fóra, že ve vláknech, kde se řeší něco astornomickýho, někdo začne probírat gramatiku, nějaký osobní věci, počasí atd... Když tohle děláme, jak pak chceme po lidech, aby se pořád neptali na totéž, když se starý vlákna nedaj číst?
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 49
- Kontaktovat uživatele:
Ach ta, gramatika !
Honzo, než budeš moralizovat, doporučil bych ti se podívat, cos nasyslil do tématu Orids a jakým způsobem jsi přispěl k jeho přehlednosti...netuším, o co ti v poslední době jde...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Ach ta, gramatika !
Proč psát někomu soukromou zprávu...Však jeho vizitka... 
Když půjde na vecko, taky mu nebudu radit, že si má sundat kaťata.. ::) ;D
Když půjde na vecko, taky mu nebudu radit, že si má sundat kaťata.. ::) ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Ach ta, gramatika !
Tak abych se k tomu taky vyjádřil:
Původně jsem reagoval jsem na to že je jedno jestli ten příspěvek někdo napíše z tečkami nebo s vykřičníky. Státní správu jsem zkazil ale bohužel to byl překlep. (v tomto případě červené podtržení nefunguje - bohužel
).
Jinak pravidla říkají: Preferován je jazyk spisovný, případně jazyk okořeněný trochou slangu.
Chápu to tak že není spisovný jazyk nutný, pouze preferovaný. Takže v tomto případě bych souhlasil s Honzem, nehodí se to probírat přímo na fóru.
dyz nas ministr mluvil slovenky, tak me to vubec nerozcilovalo. Proc taky... A radu? Prepnout kanal muzes vzdycky (to byl vzdy argument pana Zelezneho v poradu Volejte rediteli a mel vlastne pravdu).Nejde o to přepnout kanál. Náš úřední jazyk je čeština. Tak proč na úřadech mluvit jinak??? - Vadí mě ta arogance a neochota naučit se česky pokud chce Slovák u nás pracovat. Když pojedu dělat do ciziny na úřad, taky asi nebudu moct mluvit svoji krásnou češtinu.
Původně jsem reagoval jsem na to že je jedno jestli ten příspěvek někdo napíše z tečkami nebo s vykřičníky. Státní správu jsem zkazil ale bohužel to byl překlep. (v tomto případě červené podtržení nefunguje - bohužel
Jinak pravidla říkají: Preferován je jazyk spisovný, případně jazyk okořeněný trochou slangu.
Chápu to tak že není spisovný jazyk nutný, pouze preferovaný. Takže v tomto případě bych souhlasil s Honzem, nehodí se to probírat přímo na fóru.
dyz nas ministr mluvil slovenky, tak me to vubec nerozcilovalo. Proc taky... A radu? Prepnout kanal muzes vzdycky (to byl vzdy argument pana Zelezneho v poradu Volejte rediteli a mel vlastne pravdu).Nejde o to přepnout kanál. Náš úřední jazyk je čeština. Tak proč na úřadech mluvit jinak??? - Vadí mě ta arogance a neochota naučit se česky pokud chce Slovák u nás pracovat. Když pojedu dělat do ciziny na úřad, taky asi nebudu moct mluvit svoji krásnou češtinu.
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Ach ta, gramatika !
Když ono to je opravdu složitější. Třeba Honza tady z pozice moda některé stírá, sám ale v červenci jednoho mladého uživatele takto umravňoval: " nechceš se trochu uklidnit? jednak tady o UFO už téma máme. druhak, aspoň když zakládáš nové téma, nemohlo by to být gramaticky správně?? Potom se ptám, jak určíme hranice, za které se už nemůže?
Ach ta, gramatika !
Nejde o to přepnout kanál. Náš úřední jazyk je čeština. Tak proč na úřadech mluvit jinak??? - Vadí mě ta arogance a neochota naučit se česky pokud chce Slovák u nás pracovat. Když pojedu dělat do ciziny na úřad, taky asi nebudu moct mluvit svoji krásnou češtinu.
Slovenština je úřední jazyk. Komunikovat s úřady slovensky můžeš, stejně jako na Slovensku můžeš komunikovat s úřady česky. Každopádně mi to příjde hodně přitažené z vlasy, když se tu řeší Slanečkův proslov do televize. Já osobně proti němu vůbec nic nemám a vláda, které byl součástí bych hodnotil jako nejlepší za poslední léta. Se Slovenskem jsme si byli vždycky velmi blízcí, a to nejen tím, že jsme dlouhá léta žili v jednom státě, ale i kulturně a jazykově. Minimálně Morava je tradicemi Slovensku blíže, než Čechám. Je mi smutno, když se v dnešní době předabovávají slovenské pohádky do češtiny. Děti pak nerozumějí. A je to velká škoda. :-[
Slovenština je úřední jazyk. Komunikovat s úřady slovensky můžeš, stejně jako na Slovensku můžeš komunikovat s úřady česky. Každopádně mi to příjde hodně přitažené z vlasy, když se tu řeší Slanečkův proslov do televize. Já osobně proti němu vůbec nic nemám a vláda, které byl součástí bych hodnotil jako nejlepší za poslední léta. Se Slovenskem jsme si byli vždycky velmi blízcí, a to nejen tím, že jsme dlouhá léta žili v jednom státě, ale i kulturně a jazykově. Minimálně Morava je tradicemi Slovensku blíže, než Čechám. Je mi smutno, když se v dnešní době předabovávají slovenské pohádky do češtiny. Děti pak nerozumějí. A je to velká škoda. :-[
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.