LbA napsal: Vesmír bol vytvorený lietajúcim špagetožrútom
Meno tvorcu som preložil síce nepresne ale...LbA napsal: A len dúfať, že toto je len skvelá paródia na kreacionizmus, id design a podobné veci :)Ano, myšlenka je ta, že kdokoli vlastně může přijít s čímkoli - třeba s létajícím monstrem ze špaget - a vyžadovat zavedení výuky jeho "vědecké teorie" ve školách. Měl by mít stejná práva, jako v USA hodně populární kreacionismus apod.
Roman Manak napsal:
Víte proč bývají astronomické dalekohledy většinou monokulární?
Aby se přes ně dalo na slunce kouknout dvakrát - jednou pravým a podruhé levým okem
Kdyz jsem neco v tomto smyslu rikal pri pozorovani castecneho zatmeni pred 3 lety, tak mne ostatni upozornili, ze J. Zahajsky ma s sebou binokularni nastavec ...
Vcera na STV opakovali Pre a proti - Kapisinsky verzus Benda (priznajme si, ti ostatni boli viacmenej statisti). Benda ma skutocne presvedcil, ze patri do istej institucie, ale nie do tej, do ktorej tvrdi Zasmial som sa, Kapisinskeho obdivujem, ja by som asi svoje emocie nezvladal tak dobre...
Ja som tiež pozerala tú reláciu s Kapišinským...Presne ako igi povedal, ani ja by som to nezvládala.Asi by som dostala infarkt keby tam do mňa niekto húdol také teórie.
"Verejnosť často nechápe, čo za podujatie je veda. Mne to pripomína, akoby sme kráčali v Kolumbových šľapajách" Tod Lauer&&
Veľmi rád by som tento článok dal do správnej sekcie, ale toto čo predviedla štátna agentúra TASR... No neviem. Posúďte sami... http://www.sme.sk/clanok.asp?cl=2605928
Za tento preklad Výbuch mal pôvod v galaxii, kde vznikajú hviezdy, vo vzdialenosti asi 440 miliónov svetelných rokov od súhvezdia Baran. by mal dotyčný redaktor vrátiť diplom a vybrať si lepšiu školu, kde ho tú english naučia :-/.
A najlepšie je, že citujú stránku NASA http://www.nasa.gov/mission_pages/swift ... burst.html
Kde tá veta vyzerá inak... Tu nejde o to, že redaktor tasr nerozumie astronómii, ale tak nedbalo preložiť toto?
...about 440 million light years away in the constellation Aries...
LbA napsal: Za tento preklad Výbuch mal pôvod v galaxii, kde vznikajú hviezdy, vo vzdialenosti asi 440 miliónov svetelných rokov od súhvezdia Baran. by mal dotyčný redaktor vrátiť diplom a vybrať si lepšiu školu, kde ho tú english naučia :-/.
Ale zas musíme uznať, že vzhľadom na tú vzdialenosť 440 mil. sv. rokov tých pár desiatok tisíc, čo je rozmer "sektoru" Baran v našej galaxii je zanedbateľné Možno autor pozerá príliš veľa sci-fi filmov ;D
Ja som tiež pozerala tú reláciu s Kapišinským...Presne ako igi povedal, ani ja by som to nezvládala.Asi by som dostala infarkt keby tam do mňa niekto húdol také teórie.
No, infarkt som zrovna nemal na mysli, skor by som asi na toho Bendu skocil a zacal ho liecit rucne, hlavne keby mi s tymi kydmi tak skakal do reci. Nevraviac uz o tom, ked takyto "umelec" oznaci celozivotne snazenie a mravenciu pracu generacii vedcov pri zaobstaravani takej drobnosti, ako su dokazy, za pavedu (a pritom ukazuje namalovane obrazky nejakych anjelov...). Uz to, ze Kapisinsky dokazal s takym pablbom viest aku taku "diskusiu", mu sluzi ku cti.
alex napsal:
Ale zas musíme uznať, že vzhľadom na tú vzdialenosť 440 mil. sv. rokov tých pár desiatok tisíc, čo je rozmer "sektoru" Baran v našej galaxii je zanedbateľné ;) Možno autor pozerá príliš veľa sci-fi filmov ;D
A keby tá chyba bola len v SME, lenže presne tá istá chyba bola aj na oficiálnej stránke Astronomického klubu Bratislava! (www.vesmir.sk). Ale už som napísala administrátorovi a ten to našťastie opravil.
One image was taken late last year as Venus was setting in the evening and the other image was taken early this year as Venus was rising in the morning.
Otazka na Radio Jerevan: Je navrat z Mesiaca naozaj tak obtiazny?
Odpoved: V principe nie. Technicky je problem vyrieseny, ale ako mame nasich kozmonautov donutit k navratu?
Pod sirakom som ako doma - pochvaluje si programator v prirode - ten pohlad nahor mi pripomina moj oblubeny setric obrazovky!