Výběr levného dalekohledu

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

Samozdřejmě, že by byl lepší ten druhý, ale jsi mladý a každý nějak začínal i s minimem peněz. Právě se pěkně rozjíždí vlákno v sekci dalekohledy o našem astro parku, sám si můžeš přečíst, že jsme začínali podobně nebo ještě hůře.
Pro začátek to bude dostačující, uvidíš minimálně Jupitera s jeho oblačnými pásy a čtyři jeho měsíce, uvidíš Saturna s prstenci a spostu kráterů na našem Měsíci. Jasné mlhoviny, hvězdokupy a galaxie, bohužel spíše jen jako mlhavé obláčky. Pokud nebudeš teda pozorovat z přesvětleného města, ale planetám to nevadí.

Určitě s tím něco uvidíš.
Pokud tě to bude bavit, tvá doba teprve přijde, dospěješ, začneš vydělávat a koupíš si velký dalekohled.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Stenkovan: Vítej na AF Martine :)
Ještě budeš potřebovat mapu noční oblohy. Pro začátek bude stačit nějaká levná, jen abys mohl hledat jasnější objekty a hlavně poznávat souhvězdí. K mapě používej baterku s červeným světlem.
Ještě jedna věc je dobrá a to i pro zkušené hvězdáře. Je to triedr 7x50, nebo 10x50. Třeba ten z Lídlu 10x50 stojí asi 600kč. Jistě se dá koupit i jinej, ale hlavně nekupuj ty levné z různých stánků a trhů. Většinou to jsou pěkný šunty. Před koupí je dobrý si triedr vyzkoušet, jestli neukazuje dvakrát.Já kdysi začínal s triedrem 7x50 a na astropozorování byl bezvadnej.
Na netu najdeš hodně o hvězdách a planetách. Já můžu doporučit třeba tohle.
http://www.astro.cz/
http://www.obrazyramy.cz/astronomie/ind ... akce=linky

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Pokud je ti 12let, klidně jdi do toho vybraného dalekohledu. Pro začátek určitě stačí a jak píše kolega, časem budeš obměňovat za větší, pokud u toho vydržíš a bude Tě to bavit. Dají se k němu dokoupit i okuláry, které využiješ později. Se 4mm okulárem dosáhneš zvětšení 300mm (délka ohniska dalekohledu):4mm (ohnisko okuláru)=75x a tím toho uvidíš na Měsíci spoustu a na Jupiteru hlavní pásy, prstenec Saturnu atd. Já bych do něj šel, než čekat další rok. Pro začátek bude stačit 8-).

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Ahoj,

Je mě 12 let a chtěl bych si koupit za peníze co dostanu (od ježíška) dalekohled. Jelikož můj rozpočet bude velice omezený tak jsem se rozhodl pro tento dalekohled.

Ahoj. V Pardubicich mate hvezdarnu ( http://www.astropardubice.cz ) , takze bych ti krome nakupu dalekohledu doporucil zajit tam. Urcite tam maji nejaky astronomicky krouzek a urcite tam maji nejake slusne dalekohledy, se kterymi budes moct pozorovat pokud budes mit zajem. Podle me je to lepsi nez jezdit sam nekam na kraj mesta, ne? :)
Stenkovan

Příspěvek od Stenkovan »

Chtěl bych poděkovat všem za odpovědi a rady.

Martin
David.P

Příspěvek od David.P »

Zdravím,
co si myslíte o tomto teleskopu a jeho ceně? A ještě jaké máte zkušenosti z Aukra kupovat teleskopy? Předem děkuji

http://aukro.cz/hvezdarsky-dalekohled-t ... 25644.html
Buby
Věk: 37

Příspěvek od Buby »

Je to šmejd, existuje mnohem více lepších způsobů, jak utratit své peníze - v této cenové relaci si můžeš pořídit triedr 7x50 nebo 10x50, červenou baterku a vytisknout nějaký atlas(třeba TriAtlas). Největší slabinou těchto malých 76mm newtonů je jejich chaboučká třaslavá montáž a nekvalitní okuláry dodávané k dalekohledu --> pozorování s ním bude hodně nekomfortní a bude to bída.
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
David.P

Příspěvek od David.P »

Děkuji za rychlou odpověd :)
Buby
Věk: 37

Příspěvek od Buby »

K nákupu triedrů a astronomických dalekohledů je vždy vhodné využít specializovaných obchodů, kde ti i ochotně poradí.

Takže: nakupovat někde tady - těch obchodů prodávajících dalekohledů je víc, ale tyto jsou prověřené ;)

www.supra-dalekohledy.cz
www.dalekohledy.cz
www.binox.cz
http://www.astrocomes.wz.cz/
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Spam odstraněn.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Přesunuto.
Kruci kdy se ti začátečníci naučí využívat stávající vlákna a nezakládat nová!!! >:(
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Aleš.K

Příspěvek od Aleš.K »

Ahoj,
abych se přiznal, nevyznám se v tom.Tak vás chci poprosit o radu.Je to dobré, nebo špatné?: http://www.dalekohled-mikroskop.cz/hvez ... -sk1141eq1

Zaujala mě cena.Zatím mám jen Lidlskop.

Díky moc za názory!
Aleš.K

Příspěvek od Aleš.K »

Potom mě ještě zaujal TSC/SKY NEWTON 5” 130/650mm EQ-2 (CDD)

Zde: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ontaz.html

Chtěl bych pozorovat planety, mlhoviny a jiný parády :)
Miloš Žák
Věk: 45

Příspěvek od Miloš Žák »

Aleš.K: Ten 114/1000 mozna tak na objekty slunecni soustavy, ostatni nebude nic moc. V tom druhem toho bude videt vic. Pokud potrebujes dalekohled transportovat a nemas auto, myslim, ze by to slo. Ovsem pokud mas moznost presunu autem, sel bych spis do dobsona 200/1200. Je sice vyrazne vetsi, tezsi a je i drazsi, ale uvidis toho mnohem vice :)
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Aleš.K

Příspěvek od Aleš.K »

Děkuju.Auto mám, na ten dobson už jsem koukal asi před rokem, ale to už je na dmůj rozpočet.Navíc, chci i něco, co si budu moci postavit na balkon a prostě jen tak pozorovat, když se mi zrovna nebude chtít cestovat za tmou...
Chc si s nákupem pospíšit, dokud tam je ještě něco vidět.Všechno se od nás vzdaluje a vzdaluje a za chvíli na obloue nic nebude.
Chtěl bych prostě něco do těch 5tis, ale zároveň bych chtěl třeba vidět i nějakou tu galaxii.Nejradši mám mléčnou dráhu, ale ta je vidět pouhým okem a je všude, jenom neni vidět její střed, tedy čarná díra a poblázněný hvězdy okolo, ale to bych asi dalekohledem za pět tisíc stejně neviděl.Ale třeba bych chtěl vidět sombrero M 104  :D Ale to tím asi také neuvidím.
No zkrátka něco, co by se mi vyplatilo po lidlskopu  ;)
Odpovědět