Stavba newtona

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
vla

Stavba newtona

Příspěvek od vla »

....-už ten 25mm okulár má znatelnou deformaci ke krajům. Ale je to obyč SW seťák..... jenže to je převážně nekvalitním okulárem, pokud bys pořídil nějaký kvalitní, zjistil bys, že koma primáru je řádově menší, než to co vidíš teď.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Koppik

Stavba newtona

Příspěvek od Koppik »

Tomu věřím, proto jsem napsal, že to je jen "obyč" seťák.. ten korektor byla spíše koupě jak se říká do foroty - a za zajímavý peníz, protože s focením bych začít chtěl.
Meade 10"/1270 mm
sajmon

Stavba newtona

Příspěvek od sajmon »

Ahoj,

ďakujem za príspevky a rozhodnem sa podľa rady MMys a vla.
Mohol by som sa ešte niekoho spýtať na vzdialenosť MPCC od povrchu čipu EOS? /stačí len závitom spojiť MPCC s EOS-bajonetovou redukciou, alebo treba zmerať niečo-odkiaľ pokiaľ  !! /

S pozdravom
   sajmon
C350Dm+UV/IR-clip filter on NW200/800&BaaderMPCC; SBIG ST8300M&FW5 on Vixen80/600+BorgDGL 0,85x ;EQ mount G41&Pulsar.
FunTomas

Stavba newtona

Příspěvek od FunTomas »

Od dosadacej plochy korektora po rovinu snímača je to štandardných 55mm. To zabezpečí štandardný T2 krúžok (adaptér na fotoaparát, ktorý umožňuje naskrutkovať niečo s T2 závitom). Takže len to spojiť a vzdialenosť je správna.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
sajmon

Stavba newtona

Příspěvek od sajmon »

to FunTomas:

Ďakujem za vysvetlenie.

sajmon
C350Dm+UV/IR-clip filter on NW200/800&BaaderMPCC; SBIG ST8300M&FW5 on Vixen80/600+BorgDGL 0,85x ;EQ mount G41&Pulsar.
Fieldy-cz

Stavba newtona

Příspěvek od Fieldy-cz »

Nechce se mi zakládat nové téma, tak se zaptám tady. Jaká by měla být zhrub minimální zaostřovací vzdálenost newtona se zrcadlem 230/1150? Cvičně, zatim bez montáže jsem zkusil namířit dalekohled na poměrně vzdálené stromy a obraz vídím až když přidržím okulár nějakých 5 - 10 cm na OV. Přitom mám vše poměrně přesně podle nákresu...
MilAN
Věk: 77

Stavba newtona

Příspěvek od MilAN »

záleží od vzdálenosti těch stromů.
Platí rovnice :

1/F = 1/f1 + 1/f2,
 kde F je ohnisková vzdálenost dalekohledu,  a f jsou vzdálenosti předmětu a obrazu.  Vysunutí ohniska je potom rozdíl mezi obrazovou vzdáleností a ohniskem zrcadla , vše měřeno od plochy zrcadla.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Fieldy-cz

Stavba newtona

Příspěvek od Fieldy-cz »

Díky za odpověď, to je to co jsem potřeboval. Vše jsem několikrát překontroloval, vzdálenosti, výpočty a pořád se mi nedaří zaostřit.
Ani zrcadlovku, ani okuláry. Nebyl by někdo z Vás prosím ochotený překontrolovat můj postup?

Primár má průměr 235 mm, uvažuji zaclonění na 230mm, ohnisko je 1150mm. Malá poloosa sekundáru je 62, kvůli fazetce uvažuji 60 mm. Vnitřní průměr tubusu jsem navrhl 270 mm, má dvoumilimetrovou stěnu. Okulárový výtah je vysoký 60 mm a počítal jsem s vysunutím ohniska 61 mm nad OV. Z toho plyne, že jsem optickou osu zalomil 892 mm před čelem primáru. Nevinětované pole mi tak vyšlo 10,86 mm.

Je to tak správně?
MilAN

Stavba newtona

Příspěvek od MilAN »

Tak vem okulár do ruky  a zkus zaostřit z ruky, ať víš, kde je  správné ohnisko. Jak jsi zjišťoval  ohniskovou vzdálenost zrcadla ? Kdo je výrobce ?
Výpočet by měl být O.K.
Fieldy-cz

Stavba newtona

Příspěvek od Fieldy-cz »

Děkuji za ověření. Zrcadla jsem kupoval tady na fóru, je to asi rok. Mělo vzniknout zhruba před 90 lety v dílnách Carl Zeiss. Pokud vím, mělo být zkoušeno Ronchiho testem za přítomnosti pana B. Reichmanna. Předpokládám tedy, že pokud by mělo jiné ohnisko, asi by to nepřehlédli...
Fieldy-cz

Stavba newtona

Příspěvek od Fieldy-cz »

S okulárem jsem to zkoušel ještě než jste mi napsal, ale nevěnoval jsem tomu moc pozornost. Spíš mě štvalo, že mi vzniká obraz až kdo ví kde. Naštěstí jsem neměl tubus úplně na míru, takže jsem zrcadlo posunul směrem od sekundáru a zkusul zvovu zaostřit. 38 mm zdvihu mi ale ani tak nestačilo. Použil jsem redukci na 1,25 palce, která je poměrně vysoká, ale okulár jsem musel upnout stejně ještě trošku výš.
Teď si tedy nejsem jistý tím co napíšu, ale myslím si, že ohnisko dalekohledu by mělo být v místě první čočky (směrem k sekundáru) zaostřeného okuláru. Pokud to tak opravdu je, vychází mi ohnisko asi 99 mm nad zasunutý OV. To je o 38 mm víc než to původně mělo být. A to už je zrcadlo posunuté dál zhruba o 40 mm dál. Tím mi vychází, že by mělo být ohnisko zrcadla asi 70- 80 mm delší, což je tedy dost.
Fieldy-cz

Stavba newtona

Příspěvek od Fieldy-cz »

Nejdřív jsem si myslel, jestli jsem se někde nepřepočítal při umisťování zrcadla do tubusu. Přeci jen na to jdu od Ov ke konci tubusu a odtud zase odpočítat uložení zrcadla + jeho tloušťku. Tím by se tam nějaká chyba mohla vnést, ale snad ne tolik.

Asi by se to dalo vyřešit tím posunutím celého uložení zrcadla směrem dozadu a ještě mám i rezervu na kolimačních šroubech cca 20 mm. To je dohromady asi 60 mm k dobru. Ale zatím to nechci brát jako definitivní řešení. Asi bych nepřekousl, že je je to nějak a ani nevím přesně jak.
MilAN

Stavba newtona

Příspěvek od MilAN »

Kde má okulár ohniskovou rovinu, záleží jak na typu, tak na konstrukci. Obecně ale nebývá na přední čočce, resp. bylo by to to nejhorší řešení. Jakákoliv nečistota na té čočce by byla ostře vidět v okuláru. Bohužel, výrobci většinou neuvádějí polohu ohniska ( vyjímkou je fa Tele Vue ) . Pokud bys měl okulár, kde je clona před čočkami ( třeba typ Plössl), potom je ohnisko v úrovni clony.
Při Ronchiho testu je možno testovat i z ruky a nijak se ohnisko neměří, zvláště( a to je nejobvyklejší) když se neprovádí na skutečné hvězdě na smontovaném dalekohledu.
Fieldy-cz

Stavba newtona

Příspěvek od Fieldy-cz »

Tak jsem zase o něco chytřejší, co se okulárů týče. Ke zkoušení jsem používal právě Plössl, ale s ohniskem 20 mm a ten clonu nemá. Mám ale ještě ohniska 10 a 5 mm a tam už clona je, tak to odzkouším ještě jednou a vše znovu změřím.

MilAN

Stavba newtona

Příspěvek od MilAN »

Jenže pokud ta diference je nějakých 8 cm, tak těch několik mm tady není ten správný důvod. Viděl bych to v nedobrém údaji o ohniskové vzdálenosti zrcadla.
Odpovědět