Pozorování za mrazu
Pozorování za mrazu
Nicméně při minulém pozorování mi začal namrzat sekundár. Řešit se to dá buď vyhříváním zrcátka nebo rosnicí. Má někdo zkušenosti s vyhříváním sekundáru, nedeformuje se optická plocha?
peta napsal:
tady ovšem není jasné jestli bino odkládáš kvůli nějakému namrzání nebo proto, že obraz už máš z toho božkova dostatečně "dvojitý"
peta napsal:
tady ovšem není jasné jestli bino odkládáš kvůli nějakému namrzání nebo proto, že obraz už máš z toho božkova dostatečně "dvojitý"
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování za mrazu
Jestli se deformuje plocha, to záleží asi i na způsobu upevnění zrcátka, ale bohužel pak trochu "plave" obraz. Krásně je to vidět při rozostření, jak od sekundáru stoupá teplý vzduch. Podobně, jako když tam strčíte ruku. Jediným řešním by bylo vyhřívat strašně málo, a regulovaně, jen těsně nad teplotu rosného bodu...
Já sjem to na svém foto-newtonu zrušil, a udělal delší tubus, aby byl sekudár více utopený v tubusu. Od té doby je víceméně klid, maximálně pár vloček kolem okraje.
Já sjem to na svém foto-newtonu zrušil, a udělal delší tubus, aby byl sekudár více utopený v tubusu. Od té doby je víceméně klid, maximálně pár vloček kolem okraje.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pozorování za mrazu
Takže zkusím udělat rosnici obtočením ústí tubusu černou karimatkou se suchým zipem
- jaro
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování za mrazu
Duk napsal:
Chtělo by to ještě vyhřívanou dečku na záda a hlavně něco podobného do rukavic a pak ať si mrzne
Páni astronomovia:
Okrem toho čo sa tu spomínalo, jedna dobrá rada.
Ak sa človek ochladzuje v zime, telo stiahne krv z končatín, aby uchránilo teplo pre dôležité orgány.
Preto je vhodné mať trup v teple.
Viď. Ray Mears a techniky prežitia.
Ja by som skôr volil elektricky vyhrievanú hrubšiu vestu pod vetrovku ako vyhriavané vložky.
Vtedy sa opať vráti krv do celého tela.
Prípadne použijem termofor - 2 kusy sa zviažu spolu, zavesia na plecia okolo krku pod vetrovku alebo ešte lepšie pod sveter. Vodu si ohrejem.
P.S.:Cez hlavu sa stráca v zime až 50-60% tepla, na na to pozor.
Chtělo by to ještě vyhřívanou dečku na záda a hlavně něco podobného do rukavic a pak ať si mrzne
Páni astronomovia:
Okrem toho čo sa tu spomínalo, jedna dobrá rada.
Ak sa človek ochladzuje v zime, telo stiahne krv z končatín, aby uchránilo teplo pre dôležité orgány.
Preto je vhodné mať trup v teple.
Viď. Ray Mears a techniky prežitia.
Ja by som skôr volil elektricky vyhrievanú hrubšiu vestu pod vetrovku ako vyhriavané vložky.
Vtedy sa opať vráti krv do celého tela.
Prípadne použijem termofor - 2 kusy sa zviažu spolu, zavesia na plecia okolo krku pod vetrovku alebo ešte lepšie pod sveter. Vodu si ohrejem.
P.S.:Cez hlavu sa stráca v zime až 50-60% tepla, na na to pozor.
Skywatcher 450p, Celestron EDge HD 8", Meade Lightbridge 305/1524, monokular Fomei 20x50, trieder Tento 10x50, trieder TS 20x80.
Pozorování za mrazu
Dostal jsem stejne vyhrivane vlozky do bot jako koupil VLA. Vcera jsem je zkousel pri -5 stupnich v kombinaci s termopradlem z angorske vlny. Oblecen jsem byl takto: Triko, kalhoty a ponozky z angorske vlny, druhe normalni ponozky ze slabeho textilu, doma delana kombineza ze silne chlupate deky na ni kalhoty od monterek a bunda s chlupatou vlozkou. Boty jsem mel zimni po otcovi co mel do lesa na cekanou (tepla vlozka, pogumovane) a v nich vyhrivane vlozky. A beranici samozrejme...
Na telo mi nebyla zima vubec,prvni hodinu jsem mel vrchni budnu rozepnutou aby mi nebylo horko. Po hodine jsem si zapnul bundu a vyhrivani v botach. Po dalsi asi 3/4 hodine jsem vyhrivani vypnul. Znovu jsem ho zapnul po dalsi asi 1/2 hodine a nechal ho zapnute dokud vydrzely baterie. 1800mAh akumulatory vyrzely hrat tak 2 - 2,5 hodiny. Kdyz jsem koncil po 4 hodinach pozorovani, zima od nohou mi nebyla, teplo uz taky ne
.
Na ruce pouzivam na krku zaveseny ustrizeny rukav do ktereho je vsity kozisek z kralika. Rikam tomu štuclík
. Ruce se v tom pekne zahrejou a kdyz tam vrazim s rukama i baterky vyzdimu z nich jeste energii tak na 10 snimku ;D.
S touhle vybavou bych mohl vydrzet pri -20 tak 3 - 4 hodinky, kdyz budu mit horky caj nebo kafe.
Na telo mi nebyla zima vubec,prvni hodinu jsem mel vrchni budnu rozepnutou aby mi nebylo horko. Po hodine jsem si zapnul bundu a vyhrivani v botach. Po dalsi asi 3/4 hodine jsem vyhrivani vypnul. Znovu jsem ho zapnul po dalsi asi 1/2 hodine a nechal ho zapnute dokud vydrzely baterie. 1800mAh akumulatory vyrzely hrat tak 2 - 2,5 hodiny. Kdyz jsem koncil po 4 hodinach pozorovani, zima od nohou mi nebyla, teplo uz taky ne
Na ruce pouzivam na krku zaveseny ustrizeny rukav do ktereho je vsity kozisek z kralika. Rikam tomu štuclík
S touhle vybavou bych mohl vydrzet pri -20 tak 3 - 4 hodinky, kdyz budu mit horky caj nebo kafe.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Pozorování za mrazu
Dnes jsem též vyzkoušel termoprádlo z Lidlu, včetně teplých vložek do bot a klasickou ušanku od ČSLA ještě památka na presenční službu. Vše se náramně osvědčilo při - 8° C po dobu 2 hodin. V termosce jsem měl horký čaj. Pozoroval jsem planetu Saturn. Objektiv jsem temperoval přerušovaně elektrickou dečkou.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Pozorování za mrazu
Habl napsal: Objektiv jsem temperoval přerušovaně elektrickou dečkou.
Habl Převčírem, když jsem pozoroval svým refraktorem SW 90/910 a teplota klesla na -6 tak mi zamrzl objektiv i přes relativně velkou rosnici, tak že se do budoucna (co nejdřív) v těchto podmínkách bez vyhřívání odjektivu a asi i okulárů neobejdu. Chci se zeptat, nemá temperování vliv na kvalitu obrazu, přeci jenom, když zahřeji nejakou část dalekohledu nad okolní teplotu, začne se nad ní asi vlnit vzduch a optika bude asi kůli rychlým teplotním změnám taky pracovat. Díky za případné odpovědi.
Risben
Habl Převčírem, když jsem pozoroval svým refraktorem SW 90/910 a teplota klesla na -6 tak mi zamrzl objektiv i přes relativně velkou rosnici, tak že se do budoucna (co nejdřív) v těchto podmínkách bez vyhřívání odjektivu a asi i okulárů neobejdu. Chci se zeptat, nemá temperování vliv na kvalitu obrazu, přeci jenom, když zahřeji nejakou část dalekohledu nad okolní teplotu, začne se nad ní asi vlnit vzduch a optika bude asi kůli rychlým teplotním změnám taky pracovat. Díky za případné odpovědi.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Pozorování za mrazu
Má to vliv, pokud nedochází k odvedení teplého vzduchu z prostoru rosnice. Mám u rosnice 2 otvory pro přívod studeného vzduchu a pro odvedení teplého vzduchu. Občas vypnu temperování v rosnici. Teplota vzduchu by měla být nad hranicí rosného bodu. Čím delší rosnice tím dosáhnete větší výšky u pozorovaného objektu bez temperování. Přičemž je nutné dodržet zorný úhel, aby rosnice nepřekážela.Je dobré pokud nepozorujete optiku zakrýt víkem. Mám výhodu dalekohled mám namontován stabilně v pozorovacím domečku s odsuvnou střechou. Do - 10°C mne temperování objektivu vyhovovalo pro pozorování. Napájení mám z 24V převodníku.
Habl
Habl
Pozorování za mrazu
Nevím, může-li to způsobovat kopule, ale za 15 let se mi objektiv ještě neorosil, přestože netemperuji. Rosnici mám ovšem dlouhou z tenké Al trubky. Občas se mi orosí okuláry, což je zapříčiněno mým funěním.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Pozorování za mrazu
To Kavka:
Kopule je velkým přínosem proti omrzání objektivů, dokud jsme měli tyto podmínky v Č. Skalici, nebyl s tím rovněž problém.
To Habl:,
Co si mám představit pod vyhřívanou dečkou, to je to co se používá na záda, třeba do auta nebo je to Tvůj vlastní bastl?
D.
Kopule je velkým přínosem proti omrzání objektivů, dokud jsme měli tyto podmínky v Č. Skalici, nebyl s tím rovněž problém.
Co si mám představit pod vyhřívanou dečkou, to je to co se používá na záda, třeba do auta nebo je to Tvůj vlastní bastl?
D.
Pozorování za mrazu
Duk napsal:
D.
Je to vyrobené vinutí z odporového drátku umístěné v rosnici po vnějším obvodu objektivu zabezpečené izotextilní černou látkou a absobčním materiálem. Napájení z 24V zdroje s max. 12W výkonem.
Habl
D.
Je to vyrobené vinutí z odporového drátku umístěné v rosnici po vnějším obvodu objektivu zabezpečené izotextilní černou látkou a absobčním materiálem. Napájení z 24V zdroje s max. 12W výkonem.
Habl
Pozorování za mrazu
To Habl:
Děkuji za radu
. Vzhledem k tomu, že s tímto mám pramalé zkušenosti (mé pozorování se do nedávna odehrávalo výhradně přes letní období), chtěl bych se tě ještě zeptat na dle tvých zkušeností nejvhodnější umístnění otvorů v rosnici (předpokládám kůli proudění jeden dole a druhý nahoře, ale jde mi i doporučení vzdálenosti od objektivu) a dále o vhodný průměr otvorů k mému objektivu 90. Předem děkuji za případné rady, či doporučení.
Risben
Děkuji za radu
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Pozorování za mrazu
Rád bych se přidal, na tom předvčerejším pozorování jsem byl s Risbenem a musím říci, že nás matka příroda pěkně vyškolila ;D.
naštěstí naše touha pozorovat nepadala tak rychle jako okolní teplota. Jsa bez rukavic, čepic ... pouze v teniskách, běhali jsme se každých 20min. ohřát do auta. brrr.. další investice bude do zateplení!! A ČAJ A RUM !!
naštěstí naše touha pozorovat nepadala tak rychle jako okolní teplota. Jsa bez rukavic, čepic ... pouze v teniskách, běhali jsme se každých 20min. ohřát do auta. brrr.. další investice bude do zateplení!! A ČAJ A RUM !!
bóbiká dobson 250, triedr 10x50, CG5, equinox ED 80, lídlskop 70/700, Canon D350 a nějaké ty fíčury
&&http://picasaweb.google.cz/bartaj007
Pozorování za mrazu
ještě pro ilustraci.. ;D ...
bóbiká dobson 250, triedr 10x50, CG5, equinox ED 80, lídlskop 70/700, Canon D350 a nějaké ty fíčury
&&http://picasaweb.google.cz/bartaj007