Levnější nebo dražší triedr?
Vůči drahým triédrům mám v podstatě jedinou námitku. Pokud bych si jej pořídil, pak ne pouze k astronomickým účelům. A zde je kámen úrazu. Triédr z Lídlu 10 x 50 za 600 Kč s sebou klidně vezmu k rybníku a nechám ho na břehu, když se jdu koupat. Dalekohled za 50 000 Kč by mi kačeny ukázal jistě lépe, ale jenom v tom případě, když bych se ho nebál k vodě (resp. na túru) vzít.
Takže ten levnější může nakonec udělat větší službu (díky častému používání), než ten luxusní.
Takže ten levnější může nakonec udělat větší službu (díky častému používání), než ten luxusní.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
"Drahý triedr" u mě končí na 5-ti tisících...Nad rámec rozpočtu je to trochu jako s luxusnímy auty...
Myslím si, že asi se v tomto dost lidí shodne..
Ostatně kolega kavka má recht!

P.S. Snad "ty kačeny" nejsou že z nuda-pláže nějakého rybníka, ale že se jedná o to chutné masénko, co se skrývá pod peřím.. ;D ;D
Myslím si, že asi se v tomto dost lidí shodne..
Ostatně kolega kavka má recht!

P.S. Snad "ty kačeny" nejsou že z nuda-pláže nějakého rybníka, ale že se jedná o to chutné masénko, co se skrývá pod peřím.. ;D ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Zde je také myslím dobrá www stránka o triedrech (binokulárech):
http://www.bestbinocularsreviews.com/
Stačí použít překladač. Spousta zajímavých věcí.
http://www.bestbinocularsreviews.com/
Stačí použít překladač. Spousta zajímavých věcí.
triedry Nikon 8x30 EII, Pentax 8x42 DCF CS, GPO Passion HD 10x50, Fujinon FMTR SX 10x50
Od dnes sa na Slovensku v Lidli predava trieder 10-30 x 60
Predava sa pod znackou Rocktrail, teda nie Bresser
Kratky subjektivny dojem (skusane len na antene v protisvetle):
Spracovanie a materialy: ako predchadzajuci Bresser 10x50
Optika: Pri zvacseni 10x citelne lepsi kontrast ako Bresser
Na vacsie zvacenia zial nemam doma stativ, ktory uz je treba na kludny obraz.
Za 25 euro si myslim, ze je to dobra kupa.
Predava sa pod znackou Rocktrail, teda nie Bresser
Kratky subjektivny dojem (skusane len na antene v protisvetle):
Spracovanie a materialy: ako predchadzajuci Bresser 10x50
Optika: Pri zvacseni 10x citelne lepsi kontrast ako Bresser
Na vacsie zvacenia zial nemam doma stativ, ktory uz je treba na kludny obraz.
Za 25 euro si myslim, ze je to dobra kupa.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
25 euro? To je fakt nízká cena. Ale nelíbí se mi že je to zoom, za ty prachy kvalitu nečekám, jdu se na něj mrknout 

Lectorem iustus...
Kromě kvality to má velmi malé zorné pole - pohled do okuláru s polem 35° ( při minimálním zvětšení) není opravdu nic moc pohled na oblohu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem tam byl, asi je už vyprodán 
Ale teď mírný OT. Víte co jsem doma našel? Krásného Zeisse 7x50. Je sice trošku poškrábaný, chybějí mu krytky a korekce dioptrií a má zatuhlé ostření. Opticky je ale na 100%. Nevíte kde by se dal hodit trošku do kupy?
Jinak tady na něm čtu pole 71°.

Ale teď mírný OT. Víte co jsem doma našel? Krásného Zeisse 7x50. Je sice trošku poškrábaný, chybějí mu krytky a korekce dioptrií a má zatuhlé ostření. Opticky je ale na 100%. Nevíte kde by se dal hodit trošku do kupy?
Jinak tady na něm čtu pole 71°.
Lectorem iustus...
- David Svatoš
to není pole 71, ale úhel 7,1 stupně.
Triedr: BPC 7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Rádců moc není, takže já používám k plné spokojenosti toto: http://www.aa.cz/geom/, starší dílna, starší pánové, seriozní jednání atd.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Pozor na trieder Rocktrail,který je teď v Lidlu: http://lidl.cz/cps/rde/xchg/SID-19F86C4 ... _15381.htm
4X jsem ho reklamoval,až jsem nakonec v obchodě rozbalil asi 3 dalekohledy a vybral jeden v pořádku.
4X jsem ho reklamoval,až jsem nakonec v obchodě rozbalil asi 3 dalekohledy a vybral jeden v pořádku.

Dětský dalekohled na pískové hřiště.Starou dřevěnou židli,bez možnosti jakéhokoli nastavení.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Rádců moc není, takže já používám k plné spokojenosti toto: http://www.aa.cz/geom/, starší dílna, starší pánové, seriozní jednání atd.No jo no, ten triedr se mi tak líbí, jaká by mohla být cena za opravu? Já doufám, že ne nijak závratná. Díky za odkaz.
Lectorem iustus...
Kdosi a kdysi se tady ptal na oficiálního prodejce triedrů a binokulárů FUJINON v ČR. Takže je to firma AUDIOPRO a zde je jejich webová stránka, kde se dá proklikat na kompletní sortiment binokulární optiky Fujinonu: http://www.audiopro.cz/
Emailem jsem je i kontaktoval, jsou celkem ochotní a přístupní, jen ty ceny asi taky vzhledem ke kvalitě a věhlasu značky jsou dost vysoké.
Brousím si někdy později (až se našetří) zuby na ten jejich Fujinon 16x70 FMT SX-2 http://www.audiopro.cz/prodejni-katalog ... -sx-2.html = (samé výborné recenze z googlu)
Náhodou nemáte s touto řadou někdo osobní zkušenost ?
Emailem jsem je i kontaktoval, jsou celkem ochotní a přístupní, jen ty ceny asi taky vzhledem ke kvalitě a věhlasu značky jsou dost vysoké.
Brousím si někdy později (až se našetří) zuby na ten jejich Fujinon 16x70 FMT SX-2 http://www.audiopro.cz/prodejni-katalog ... -sx-2.html = (samé výborné recenze z googlu)
Náhodou nemáte s touto řadou někdo osobní zkušenost ?
triedry Nikon 8x30 EII, Pentax 8x42 DCF CS, GPO Passion HD 10x50, Fujinon FMTR SX 10x50
Ještě k mému předchozímu příspěvku jako doplněk a taky pro ty co plánují koupi triedru/binokuláru.
Měl jsem doma na cca 10 dní triedr Pentax 20x60 PCF WP II a porovnával jsem ho s mojím Nikonem Actionem EX 10x50.
V polských testech se umístil na výborném 6. místě, ale já jsem s ním byl hluboce zklamán. S malým zorným polem jsem samozřejmě dle zveřejněné technické specifikace počítal, ale úroveň jasu a kontrastu byla dost špatná. Samozřejmě výstupní pupila 3 mm oproti 5 mm mého Nikonu 10x50 dělá svoje, ale zkoušel jsem ho i za jasného a slunečného dne, kdy má oční čočka se srovnává do přibližně stejné hodnoty výstupní pupily Pentaxu a pořád to za nic nestálo. Kolimace obou os triedru dobrá, ostrost i na krajích pole,chromatická aberace neznatelná,vinětace není, ale ten kontrast a jas jsem si představoval úplně jinak. Pohled i přes menší zvětšení Nikonu ať již za dne nebo v noci byl o 100% lepší.
Jinak je to jen můj názor, někdo může mít zkušenosti jiné a třeba jsem měl nějaký nepovedený kousek.
Pro Sirius_758: Okulár nemá u Pentaxe PCF WP II 20x60 3 čočky jak uvádíš, ale 5, i když znát to není
Měl jsem doma na cca 10 dní triedr Pentax 20x60 PCF WP II a porovnával jsem ho s mojím Nikonem Actionem EX 10x50.
V polských testech se umístil na výborném 6. místě, ale já jsem s ním byl hluboce zklamán. S malým zorným polem jsem samozřejmě dle zveřejněné technické specifikace počítal, ale úroveň jasu a kontrastu byla dost špatná. Samozřejmě výstupní pupila 3 mm oproti 5 mm mého Nikonu 10x50 dělá svoje, ale zkoušel jsem ho i za jasného a slunečného dne, kdy má oční čočka se srovnává do přibližně stejné hodnoty výstupní pupily Pentaxu a pořád to za nic nestálo. Kolimace obou os triedru dobrá, ostrost i na krajích pole,chromatická aberace neznatelná,vinětace není, ale ten kontrast a jas jsem si představoval úplně jinak. Pohled i přes menší zvětšení Nikonu ať již za dne nebo v noci byl o 100% lepší.
Jinak je to jen můj názor, někdo může mít zkušenosti jiné a třeba jsem měl nějaký nepovedený kousek.
Pro Sirius_758: Okulár nemá u Pentaxe PCF WP II 20x60 3 čočky jak uvádíš, ale 5, i když znát to není
- Jakub
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Chápu, že kvalita i značka se platí, ale myslíte si, že je ten Fujinon 10x kvalitnější než SKYMASTER 15x70 BaK http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=264 ? To je hrozná palba 

CANON EOS 5D, 70 - 200, Sky-Watcher Star Adventurer
Určitě není 10x lepší Fujinon než Celestron, on taky Land Rover není 10x v terénu lepší než Lada Niva, ale určitě kvalita použitého materiálu, životnost, průchodnost aj. aspekty jsou o něco dále než u té Nivy, i když tady taky platíš za značku. Nikon přibližně stejné řady jako Fujinon je ještě 2x dražší a kvalita asi nebude 2x lepší.
Někdo to tady na fóru již někde psal, že za kvalitu např. cca o 30% lepší zaplatíme třeba několikanásobně více. Vůbec nejlepší by bylo na nějakém astrosetkání prakticky za stejných podmínek vyzkoušet jednotlivé značky triedrů ve stejné výkonové specifikaci a pak ať se každý sám rozhodne dle své kapsy a potřeb.
Jak jsem napsal někde jinde, moje oči nefugují dobře na monokulární vidění třeba i u dobrého astrodalekohledu, ale na bino je to nepoměrně lepší, takže jak si někdo kupuje a používá špičkový dalekohled, tak já pokukuji po něčem lepším u bino, ať mám taky něco z toho pohledu na noční oblohu.
Někdo to tady na fóru již někde psal, že za kvalitu např. cca o 30% lepší zaplatíme třeba několikanásobně více. Vůbec nejlepší by bylo na nějakém astrosetkání prakticky za stejných podmínek vyzkoušet jednotlivé značky triedrů ve stejné výkonové specifikaci a pak ať se každý sám rozhodne dle své kapsy a potřeb.
Jak jsem napsal někde jinde, moje oči nefugují dobře na monokulární vidění třeba i u dobrého astrodalekohledu, ale na bino je to nepoměrně lepší, takže jak si někdo kupuje a používá špičkový dalekohled, tak já pokukuji po něčem lepším u bino, ať mám taky něco z toho pohledu na noční oblohu.