Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
vasek79

Příspěvek od vasek79 »

Dobrý nápad..Ve chvílích volného času se pokusím dát něco dohromady..díky.. ;)
EQ6 SynScan,Astrograf 200/800 Carbon,Canon EOS 400D, Canon EOS 1000D modifikovaný + CLS CCD
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

Zdravím v tomto vlákne. Skúšam fotiť Mesiac na svojom Dobsone a s výsledkami nie som celkom spokojný. Fotím pomocou Hyperionov pripojených cez T krúžok priamo na telo fotoaparátu. Nedarí sa mi dosiahnuť ostré kontrastné fotky. Viem, že veľa závisí aj od seeingu, ale s mojím mobilom sa mi daria urobiť detailnejšie fotky, takže som trochu rozčarovaný. Chcel by som poprosiť o radu, že akoby sa to dalo zlepšiť?

Tu je príklad pri Calviusovi:

Prvý snímok je snímaný pomocou foťáku Pentax K-r, cez Hyperiona 8mm (nástavcami skrátený na 4,3mm) pripojeného na telo.
Druhý snímok je pomocou telefónu, 8Mpx, režim makro, afokálne za Hyperionom 13mm.

Je to síce z rôznych dní ale aj tak by ma zaujímalo, či sa nedá vylepšiť to foto v prvom prípade. Ďakujem za tipy :)
Dobson GSO DX 880 254/1250; eq plošina; ASI 120MM, Astronomik RGB filtre
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Představ si fotografování planet jako provaz, z jedné strany tě omezuje technika z druhé seeing a to se pořád přetahuje.

Pokud techniku a seeing dokážeš přetáhnout na jednu stranu, vyhrál si...

K čemu mi je dobrý seeing, když nemám čím snímat? K čemu je mi vynikající technika, když nemám seeing? S mobilem ani detailnější snímky neuděláš. Začíná to montáží končí kamerkou, každý aspekt je důležitý!

Potom tě bude omezovat jen seeing a tom to je.

P.S. v prvém případě, se to dá zlepšit - zkrátit ohnisko i expozici. Eliminovat jakýkoliv jiný pohyb tubusu...

Ten Pentax má sekvence, stejně brzy seznáš, že lepší než single shot je video. Ono je to téměř trapné klišé, ale singleshoty jsou u nás stejně trochu dobrodružství...
Lectorem iustus...
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

Vďaka Cztwerec za odpoveď. Ja viem, že s tou montážou a technikou zázraky čakať nemôžem, ale nie som spokojný s tým, čo mi vylieza pri fotení zrkadlovkou, proste to nedosahuje detailami úroveň fotiek, ktoré som robil pridŕžaním nedokonalého fotomobilu za okulárom. Videl som na astrofoto fotky mesiaca cez dobson, robených obyčajnými kompaktami a proste sa nechytám. Obraz je príliš "mäkký". Skúsim skrátiť expozície. Ale to by znamenalo vyššie ISO, ten snímok hore je ISO 1600 a expozícia 1/20. Možno som to asi prehnal s ohniskom.  Ale ani na dlhších sa mi to nezdalo moc dobré. Každopádne ďakujem za pomoc.

Edit: Takže aj Mesiac je lepšie videosekvenciami? To som veru ešte neskúšal, celkovo HD rozlíšenie videa sa mi zdá malé oproti 12Mpx čo ponúka singleshot, ale zrejme tu Mpx nehrajú rolu.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Když zkrátíš expozice, zmenšíš vliv rozmazání - seeingem a jinými vlivy. Ale přes ISO 400 bych už nešel, max. snad 800.

Zkus více používat sekvence - videa. ALE budeš se potýkat s problémy rotace, a přesnosti vedení dobsona, pořád je to AZ montáž.

Zkrať ohnisko, zkus delší okulár. Při kratším jednoznačně sekvence, používej teoretické rozlišení sestavy.
Lectorem iustus...
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

Aké presné musí byť to vedenie? Ono manuálne postrkovanie Dobsona je dosť ošemetná vec. Tak, či nebude vadiť ak ten obraz pri videu bude trochu roztrasený... Vzhľadom na moje momentálne "zvládanie" jemných pohybov možno trochu dosť.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Co nejpřesnější, jde o to jak dlouhé budeš mít ohnisko...

Ale nejlepší jsou pokusy, to ti takhle vysvětlit nemohu, to opravdu uvidíš ty sám...
Lectorem iustus...
jasi

Příspěvek od jasi »

Ahoj rozhoduju se o koupi dalekohledu chci bud http://www.astro-partner.cz/teleskop-sk ... p-232.html
nebo http://www.astro-partner.cz/teleskop-sk ... p-505.html více se mi zamlouvá Sky-Watcher (Synta) SK1145 hlavně bych chtěl pozorovat ale semtam i něco fotit který bude na focení lepší? díval jsem se že na tu montáž se dají pořídit hodinové strojky i pod 1000 kč je to přesné a spolehlivé? a pude tam snadno pomocí držáku přidělat fotak?
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

Jasi, úprimne tieto ďalekohľady tu nie sú moc preferované. Najväčším problémom bude tá montáž. Na pozorovanie by som skôr odporučil ten druhý s menšou sveteľnosťou. Ale zas neviem, čo na to povie tá eq1. Pokiaľ s pozorovaním začínaš, tak je podľa mňa úplne najlepšia voľba ďalekohľadu na dobsonovej montáži. Pokiaľ nie je problém s financiami tak za cca 5000Kč zoženieš veľmi dobrý a trochu serióznejší na rozdiel od tebou spomínaných Skywatcher Dobson 150/1200, f8 a dlhé ohnisko je výborné na pozorovnie planét. Samozrejme zvládne aj DSO, záleží od miesta odkiaľ budeš pozorovať. Fotiť s ním budeš môcť Mesiac a planéty na základnej úrovni, ale pre potešenie postačí. Viac a lepšie sa podľa mňa nebude dať pofotiť ani na tej eq1.  
jasi

Příspěvek od jasi »

s astronomii úplně nezačínám. Myslel jsem že f1 je nejlepší a čím vyší f tím horší světelnost. Chtěl jsem tento přenosný na začátek a foto i s motorem pro dlouhé expozice a později si našetřit na dobson 250. Nemám ted na věčí a s motorem a filtry to výjde tak tak.
MartinZ

Příspěvek od MartinZ »

Pokud je to tak, bylo by asi vhodné, aby jsi si nejprve pořádně přečetl zdejší fórum, aby jsi zjistil všechny možné problémy s tebou navrhovanou sestavou, zvláště co se dlouhých expozic týká. Potom zřejmě zjistíš, že tebou navrhovaná kombinace pro dlouhé expozice jsou vlastně vyhozené peníze.
jasi

Příspěvek od jasi »

Jak jsem psal focení bude druhotné nemyslím několika hodinové expozice ale nechci mít expozice jenom pár sekund. Co bys doporučil za sestavu v podobné ceně?
MartinZ

Příspěvek od MartinZ »

Přečti si odpověď  #294 od Jazzmena - tam máš doporučení na dobsona. Na expozice delší než několik sekund ti zdejší fotiči zřejmě v tvé cenové relaci doporučí fotit ze stativu fotoaparátem s krátkými ohnisky.
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Na úplný začátek tématu byl přidán úvodní příspěvek z jiného osamoceného vlákna obsahující odkaz na rady začátečníkům.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
bjelko

Příspěvek od bjelko »

Teraz kúpim Dobson 8". Po čase ma viacmenej omrzí len okukovanie a chcel by som aj nejaké to foto /pravda je, že zatiaľ nie je čím /. Bola by to veľka haluz dokúpiť EQ5/6 +pohony ...  a použiť "rúru" z Dobsona ?
Celestron C5 Spotter@AZ4AL, Sky Watcher 305/1500 Flex Tube, Xperia@LEGOmount PushTo, Omegon LE 12.5, ES 82st 11mm, 6.7mm,
Odpovědět