Ahoj a vitej na foru Vlku (sedy vlku? ;D P.S.: ja jsem uz taky sedy

)
Neodpustím si konstatování, že za ta léta, co jsem se astronomii průběžně nevěnoval, zvýšily se možnosti amatérského vybavení takovým způsobem, který absolutně předstihuje i ty nejbujnější fantazie, kterých jsem byl v mládí vůbec schopen. Kdo tehdy chtěl mít zrcadlo, musel si ho sám vybrousit - a nějaká možnost mít maka, anebo dokonce Schmidta, byla naprosto nulová, pokud se tomu člověk nemohl upsat a udělat si z broušení řeholi.Ja jsem k astronomii prisel teprve nedavno (fotim 2 roky a celkove tomu budou v prosinci 3 roky, co jsem se zacal zajimat o hvezdy a poznal neco vic nez Velky vuz). Takze pro me jakozto novacka (mladocha) v oboru je toto zajimave konstatovani - jiz jsem jednou podobne slysel, takze bude urcite pravdive.
Nechci Ti ani rikat, ze mam uz nejmin pres mesic doma SCT 11" a jeste jsem ho nevybalil z krabice (EdgeHD verze). Kdyz uz je ted konecne jasno, tak jsem po nemoci a nedari se mi odhadnout pocasi...
Takze jsem momentalne ve velkych depresich z pocasi (a meho neuveritelneho usudku vybrat si v CR to nejhorsi misto, kde se zatahne a vsude jinde je jasno), tak premyslim o tom, ze fotit v CR (alespon pro me) nema smysl a mel bych se venovat jinemu konicku (zase se naucit neco uplne noveho).
Takze vzhledem k nasim podminkam (bidnym) Ti ze srdce uprime preji, at se Ti dari a udelas si nejakou barevnou fotku vesmiru (vzdyt barva je kouzelna)...
Pavel