Jupiter

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2009

Příspěvek od Roman (Rick) »

Tak som narýchlo spracoval videjko jupíka a pekne tam vidieť "chvost" GRS. Čo som na CN videl, ešte pred mesiacom po nej nebola ani stopa!

Pre porovnanie snímok z CN od užívateľa sunspot z 21. júna:
mitovka

Jupiter 2009

Příspěvek od mitovka »

dakujem za komentare.

pridam sem jeden z dnes rana 01.36 hod (bol aj v animacii)

to rick01: pekne. Ak myslis ze to ma vyznam, spracujem nejaky farebny a poslem ti. celkom kvalitne to vyzeralo 00.45, 01.06, 01.36 a 02.39 hod.Napis ktory by najviac pasoval, Ty to mozno vies napasovat na tvoj.

mitovka
mitovka
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2009

No to je výborný nápad. Ja mám dobré snímky okolo 00:45. Môžme ich dať dokopy ;)
stana

Jupiter 2009

Příspěvek od stana »

to Mitovka: náááádherná animace!!!
koulím bulvy :oNo, já zas hážu Dobsona do popelnice... ;D
Do kélu!
P.S. Good Job!
Vidět polovinu detailů vizuál,
tak jsem spokojený,
jak vypečený Mikuláš
:D
P.S. Lepší fotku hledám v Obloze na dlani a nějak se nekoná! Pominu-li tu fotku, ze sondy Voyager 1..
/Už ta kniha je staršího data výroby, tak pardon../ ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
hamr
Věk: 65

Jupiter 2009

Příspěvek od hamr »

Tak jsem toho moc neodhalil, ta skvrna se tam objevuje při doostřování posuvníkama v Registaxu. Možná to bude jak píše Aquarius. Příště zkusím snad už taky toho Dobsona a bude tam víc světla. Loni se mi to nědělo - to jsem fotil Canonem 430, teď poprvé Canonem 720. Teď používám větší zoom 6x oproti loňsku 4x. Pak to háže možná vyšší clonu, no uvidím dál.

Ještě jsem zkusil úpravu s míň snímky nejvyšší kvality (něco přes 100snímků s kvalitou 98%). Pak se dal obrázek udělat trošku větší:

Na to, že to je přes tu 127ku Maka jsem s výsledkem nakonec i přes ten flek docela spokojenej ;). Původně jsem fotit vůbec nechtěl, jen se kouknout, ale jsem rád, že jsem to udělal, protože to pitomý počasí zase zlobí :-[. Až půjdu po neděli do práce, určitě bude zas hezky. Mám ale na to fintu jestli se to zlepší ještě si vemu dovolenou ty dva dni co jsem tento týden ušetřil (musel jsem do práce, kvůli odevzdání zakázky) a tak to počasí přelstím ;D. Sorry za tento off topic konec :).

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2009

Na 127mm priemer tam toho máš naozaj požehnane ;). Za to sa nemusíš hanbiť ani v tej konkurencii niektorých bláznov čo sem posielajú fotky ;D.

Tie kruhy vznikajú aj pri doostrovaní "hrubých"  štruktúr - tie  nižšie posuvníky v registaxe. Aké si mal nastavenie waveletovej schémy, filtra, posuvníkov ?

PS: s tým počasím to máš teda premyslené ;D
Vejr

Jupiter 2009

Příspěvek od Vejr »

Hamr - gratuluji. Krasa. Mne se to bohuzel moc nedari Je pravda, ze na to nemam zrovna vhodne vybaveni (Newton 150/750), ale svuj hlavni problem vidim v zaostreni a naslednem zpracovani.
Jinak mam pocit, ze u tveho Jupika by to chtelo trochu dorovnat RGB kanaly. Nepomohl by postup, ktery v jinem vlakne Mitovka?
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1247690613
Ale chtel bych to umet jako vy Krasa. Ja se zatim dopracoval k tomuto:
Jsem zacatecnik, ale lecim se :-)
vlastofka

Jupiter 2009

Příspěvek od vlastofka »

To mitovka a Rick01:
Jojo, starej dobrej EOS :]
Info o snimku a trosku vetsi verzi najdete tady: http://astrofoto.hnizdo.cz/index.php?pg=gpl&spg=jupiter.

Pokud by byl zajem, dodam i ten rozmazanej, slozenej tif, ten je jeste ve vyssim rozliseni. Ale jak jsem psal, z EOSem se mi vubec nepodarilo zaostrit, priste asi vynecham v sestave barlowa.
NWT SW 130/900, NWT GSO 600, SW 70/500, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
EQ-2, HEQ-5 SS
Canon EOS 400D, Canon EOS 1000Dm, Watec 902H3 Ultimate, QHY-5T
mitovka

Jupiter 2009

Příspěvek od mitovka »

Tak ja som skusil najst vhodny farebny snimok k rickovmu IR. Vychadza mi ze fotil 00.45 a taky mam :)

Tu su fotky A. B a C

A

Ide o klasicku zlozeninu mojich dat ziskanu z registaxu formou align, limit, optimize and stack, wawelets

B

Pri skladani tejto fotky bol pri optimalizácii vytvorený referenčný snímok, pri zapnutej finkcii PreFilter, Flat, takisto pri optimalizácii celej sekvencie. Periodický šum takmer zmizol,detaily sa zvyraznili.

C

Na túto snímku som si pozical rickov IR podklad. Je to len uplne na rychlo a prvy raz v zivote, pri dokladnom spracovani farebneho snimku a troske viac casu by bol vysledok podla mna viac ako uspokojivy

Ak je to farebne "ujete", ignorujte, manzelka uz spi

to rick01:
zajtra spravim farebny snimok 00.45 (ten co som pouzil) preciznejsie a poslem ti, spravis vlastnu verziu

to all:
sorry ze pisem ten "navod" tak pomaly, ale tento tyzden som este viac ako 3h suvisle nespal a nie som panom svojho casu :D. Clen AF FunTomas mi ponukol miesto na jeho stranke, tam pojde navod cely a sem dam link. Asi. Ale mozno ho najprv dopisem na AF.

mitovka
mitovka
psmolly

Jupiter 2009

Příspěvek od psmolly »

To Vejr: Dost mi to připomíná moje první pokusy přes 130N. Líp to doostři a zkus si hrát s nastavením kamery (teda jestli to je kamerou). Počet snímků/sec, jas, gamma (někdy pomůže gamma na minimum) a hlavně gain a shuttler speed. Až se ti snímek na displeji bude zdát ok, natoč video a pak změň nastavení. Tak mi to šlo a docela šla kvalita fotek nahoru. Víc na www.astroam.estranky.cz v sekci pozorování.

To mitovka Hamr a Rick: Opět není co dodat. Luděk paběrkuje s MAKem, ale to co mu vyleze z dobsona nás posadí na p...... Super animace i fotky.

Ještě k tomu snížení gamma na minimum.... dost to pomohlo u Jupitera. Na Saturn to ale bylo k ničemu. Asi kvůli jasnosti planety. Tam jsem měl gammu asi ve 3/4.
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2009

Tak som skúsil spojiť snímok  C s mojim (teda IRIRRGB :)). Ešte nemám spracované všetky videá, toto bolo tiež len tak narýchlo, takže keď sa cez víkend vrátim, pozrem sa na to ešte raz. Tu je zatiaľ ten spojený snímok:

PS: mitovka, vďaka za spoluprácu ;)

edit:
Ešte malá uprava ;)
Vejr

Jupiter 2009

Příspěvek od Vejr »

To Vejr: Dost mi to připomíná moje první pokusy přes 130N. Líp to doostři a zkus si hrát s nastavením kamery (teda jestli to je kamerou). Počet snímků/sec, jas, gamma (někdy pomůže gamma na minimum) a hlavně gain a shuttler speed. Až se ti snímek na displeji bude zdát ok, natoč video a pak změň nastavení. Tak mi to šlo a docela šla kvalita fotek nahoru. Víc na www.astroam.estranky.cz v sekci pozorování.Tak ono je tazka, co z toho vubec lze vytahnout Nedokazu odhadnout moznosti, nebot to delam ponekud atypicky - Newton s Ortho okularem a projekce na cip zrcadlovky Nikon D90. Ta nataci do HD videa. Bohuzel tam mam moznost volby jen jasu. Se zaostrenim problem mam, to vim. Ale asi to nebude jediny problem Kdyz jsem koukal na video mesice, tak se to hrozne vlnilo...
Jsem zacatecnik, ale lecim se :-)
mitovka

Jupiter 2009

Příspěvek od mitovka »

Zistil som že medzi AVI nahratými včera nadránom mám ešte nejaké celkom pozerateľné dáta.

Napríklad  z 03.10 hod:

Nie je to nič extra a detaily do oka neudierajú, ale keď som to porovnával s týmto: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... 237utc.jpg excelentným snímkom, identifikoval som celkom dosť detailov.

mitovka
mitovka
hamr
Věk: 65

Jupiter 2009

Příspěvek od hamr »

Pro Rick,
odpovídám dost pozdě, ale mám tam to co je asi přednastaveno, t.j. u Wavelet je filtr Gaussian a scheme linear. Jestli je to dobře nebo špatně nevím, ale asi jo, když jsem zkoušel jiné, bylo to horší, moc citlivé.

Pro Vejr,
bojuj dál, je to jen otázka času, uvidíš, že se to postupně bude lepšit a lepšit. Prostě to chvíli trvá ;).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
SKLP

Jupiter 2009

Příspěvek od SKLP »

==========================================
UDÁLOST a zárověň výzva pro mitovku a ricka01 (a samozřejmě další, kdo si troufne)
==========================================

POSSIBLE IMPACT EVENT ON JUPITER
http://www.spaceweather.com/

Anthony Wesley:
Dark impact mark first noted at approximately 1330UTC on 19th July 2009 from my home observatory just outside Murrumbateman NSW Australia.
http://jupiter.samba.org/

Nalezen snímek i na ALPO:

Chlapi, ukažte co umíte  ;)
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Odpovědět