Není to žádná sláva, ale zpracovával jsem poprvé celé jen v Sirilu. Snímek vznikl 2 - 3.1, seeing byl strašný a na obloze kal. Během dvou nocí jsem nasbíral cca 8 hodin dat na sestavě TS ED72, reduktor 0.79x, ASI533MC Cool.
Bohužel reduktor Photoline 0.79x si s dalekohledem moc nerozumí, ačkoli když jsem refráček kupoval, tak k němu byl výrobcem doporučovaný. Dnes tomu už tak není... Vyzkoušel jsem snad sto různých backfocusů a vždycky jsou ty rohy hnutý nějak. Už mi dorazil rovnač TS FLAT72, ten je doporučovaný na stránkách nyní, tak snad bude kreslit lépe.

I když už to bude bez redukce...
Jinak vím, že je to taková mazanina, se Sirilem se zatím učím. Asi jsem to střečnul a přežehlil moc, ale dám to sem, mrznul jsem kvůli tomu dvě noci v -15 a druhej den mazal do práce. A pointace šlapala jak víno i v tom mizerným seeingu, z toho jsem měl radost.
Na tu expozici by to asi mělo vypadat podstatně jinak, to jen hovoří o tom, jak strašně se mi zhoršila obloha na zahradě během posledních pár let. "COVID exodus" za Prahu mi tady z toho udělal lunapark. Ale jak jezdit fotit do pole a druhej den jít do práce?

- M45.jpg (2.46 MiB) Zobrazeno 1010 x
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool