CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Jožin110
Věk: 69

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Jožin110 »

vla - chtěl jsem vyrobit nějakou rotační brzdu, nebo tlumič a tak jsem napsal do Hamy o mazivo do fluidní hlavy Manfrotto 501 HDV Odpověď : náhradní díl R116,23 je možné objednat u výrobce, cena je 630,- bez DPH/1ks.
Dodací doba cca 4-8 týdnů. Na množství se bohužel dodavatel nevyjádřil.
Bill

Příspěvek od Bill »

Jožin110 píše:chtěl jsem vyrobit nějakou rotační brzdu, nebo tlumič
Na to se kdysi používala epoxydová pryskyřice (samozřejmě bez tužidla  ;D), ale tohle určitě ne do montáže. Za totáče se to používalo jako tlumič třeba na spouštění přenosky gramofonu ap.
M:736 750 113
juh

Příspěvek od juh »

MilAN píše: ...
Neznám, co tam je, ale možná by stálo za to, informovat se na tuhle vazelinu :
http://www.elchemco.cz/vazeliny-a-lubri ... blue-seas/
...
Ten produkt ma jednu neprijemnu vlastnost a tou je, ze je urceny "Pro trvalé použití v intervalu teplot -12 °C až +204 °C."

Na roznych bikerskych forach sa prebera "suche mazanie retazi" roznymi k tomu ucelu urcenymi pripravkami. V podstate sa tiez jedna o rozne "lepive" pripravky ktore su urcene na pouzitie v tercich ulozeniach pri vysokych tlakoch. Jedna z podmienok pouzitia je dlhodoboby mazaci ucinok a ochrana vzajomne sa trecich ploch voci opotrebeniu. Tie pripravky su urcene vacsinou pre pracovny interval teplot od -30 do +130 °C, co by mohlo byt pouzitelne aj v roznych astro / foto montazach.

Co som tak prechadzal netom, tak som narazil napriklad na vyrobky:
Henkel - Loctite 8101 - adhesive grease used for open mechanical systems
OK - OKS 495 - Adhesive grease / lubricant
Kuttenkeuler - Long-life High-pressure Adhesive Grease

Ten Loctite 8101 mam v plane odskusat, pripadne poreferujem.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Myslím, že ten  první  a třetí  mazací prostředek  jsem už na svém biku použil. Ale vypadají úplně jinak, než to  originální"lepidlo".
To, co jsem uváděl, že by stálo  asi za  informování nebo odzkoušení,  má  podle  teplotních rozsahů vyšší viskozitu a vyšší bod skápnutí, což jsou  vlastnosti, které budou asi blíže tomu "lepidlu"
Nevíme ale nic o přísadách a nevíme , nakolik se budou  snášet s materiály montáží. A nic nevíme o   tom, jak se  to bude chovat při malých otáčkách - resp. spíš při statické  zátěži.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
juh

Příspěvek od juh »

Zial ten dojem, ze to nebude funkcne, mam aj ja este pred odskusanim toho maziva. Postupne nadobudam dojem, ze je zbytocne hladat medzi bezne dostupnymi mazivami, pretoze to co tam pouzili vlastne ani nie je mazivo, ale skor nejaky nevysychavy vosk alebo gel na baze flourcarbonu.

Zrejme ani ta vysokolepiva vazelina nebude ziadny zazrak, pretoze u vazelin dost klesa viskozita v zavislosti od teploty a ak ma ta vazelina teplotne tak vysoko posadeny rozsah pouzitia, tak pri nizkych teplotach bude nepouzitelna. :-[
pavelseb
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Tak jsem včera testoval opět svoji CG5ku. Znovu jsem vyvážil DEC, teď ať jsem dalekohled natočil do jakékoliv pozice, krásně držel bez justace. To považuji za dokonalé vyvážení. Ale vliv to nemělo. Montáž v DEC čas od času ulítla, pointace to srovnala, ale bohužel už expozice byla na vyhození. Zkoušel jsem i rozvážení v RA ale bohužel to také nepomohlo. Škoda, protože mezi těmi úlety to jelo třeba minutu v podstatě ideálně.

Na závěr jsem zkoušel i měření bez pointace a to začalo v DEC ujíždět jedním směrem. Asi jednu minutu jsem to nechal, pak mi "ruply nervy" a zabalil jsem to.

Ještě zkusím mrknout pod kapotu jak ta vypadají ty převody....
Když vezmu v úvahu že ta CG5 není ideální, je na tom třeba HEQ5 lépe?(přiznávám, na EQ6 hned tak z rodinného rozpočtu nebude). Nebo na ten 150/750 jsou prostě obě málo?
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
vla

Příspěvek od vla »

Zkus sehnat a vrátit původní mazivo.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

No já si myslím že tam je původní mazivo....
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
MilAN

Příspěvek od MilAN »

pavelseb píše:Na závěr jsem zkoušel i měření bez pointace a to začalo v DEC ujíždět jedním směrem. Asi jednu minutu jsem to nechal, pak mi "ruply nervy" a zabalil jsem to.
Pokud ti to ujíždí viditelně během  jedné minuty bez pointace v deklinaci, tak musí být  moooc hodně neustavená montáž v  azimutu. Pak se nelze divit ničemu. Až to bude ujíždět tak 1"  za minimálně  5minut, tak začni testovat montáž.
No, a jinak bych to takhle tipoval na moc  malou vůli  (šnek/šnekové kolo)v deklinaci. To je druhá oblíbená "úprava ", hned po výměně maziva
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Hm, tak to jsem nekontroval. Tím že to mám na sloupu, jsem tak nějak předpokládal že je to zůstalo oukej. Ustavení jsem nedávno dělal pomocí nástroje polar alignment ve FW montáži.
Jinak toto je 30s expozice bez pointace
Toto je 120s expozice po kalibraci pointace a pointovaných a
toto a toto jsou další následný pointovaných 120s expozice

Obrázky nebyly upravovány jen vyexportovány do jpg...
Bill

Příspěvek od Bill »

MilAN píše:Zkus sehnat a vrátit původní mazivo
Pokud je to stejný problém, jako u mne, tak to dělalo i s původním mazivem. Jediné, co pomohlo tak bylo mírné přitažení DEC osy, aby neuskakovala. Trošku se zhorší odezva pointace v DEC, ale většinou to není horší než nepřesnosti v RA. Ty skoky spolehlivě zničí celou expozici.
MilAN píše:No, a jinak bych to takhle tipoval na moc  malou vůli  (šnek/šnekové kolo)v deklinaci. To je druhá oblíbená "úprava ", hned po výměně maziva
No spíše to bývá malou vůli v RA - ono ten šnek pak tlačí na osu a ta se díky "divnému" dolnímu ložisku může hýbat a posunuje obarz v DEC oběmi směry - což pointace + kluzné ložiska v DEC dorazí.

MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nojo, ale pokud máš v obraze za 2 minuty všechny hvězdy ve dvou polohách, a ty polohy jsou upointované, tak to znamená, že se ti vzájemně hýbe pointační a snímací dalekohled (nebo cokoli v nich, zrcadlo, kamera, vůle ve výtahu).

Protože neupointovaný snímek vypadá úplně jinak. 

Takže aby ty skoky na grafu pointace nebyly spíš následek, než důvod. Prostě se v soustavě cosi pohne (a možností je hromada), pointační hvězda poskočí, autoguider to vykompenzuje na novou polohu a výsledkem je takhle zdvojený obraz. Mě to připadá celkem jednoznačné. Ty snímky jsi měl ukázat hned.

A ta jedna 120min expozice co zdvojená není, vypadá celkem dobře, jen hvězdy jsou nějaké nezaostřené a trojúhelníkové (moc utažené zrcadlo, rozkolimovaný dalekohled).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Bill

Příspěvek od Bill »

Já jsem měl zdvojené hvězdy taky - když ta montáž uskočí tak pointer nepřepne hned směr pointace v DEC, snaží se pointovat pokud možno jedním směrem. Navíc trvá, než přejede vůli a montáž se vůbec pohne. Pak rychle přejede zpátky a hvězdy jsou 2x.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ale o takovejhle kus ? A jinak tak pěkný kotoučky ? To se mi nezdá. Pokdu cvičil pointér v DE, tak to bývala spíš taková plná  "osmička". prostě oválek hubený uprostřed. Ne takové dva kotoučky daleko od sebe, spojené tenkou sotva viditelnou nebo úplně neviditelnou linkou. Tohle musel být extrémně rychlý přesun pozice, a nejspíš pouze jeden.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Bill píše: ono ten šnek pak tlačí na osu a ta se díky "divnému" dolnímu ložisku může hýbat a posunuje obarz v DEC oběmi směry - což pointace + kluzné ložiska v DEC dorazí.
Bille, chápu, že máš nějakou averzi vůči kluzným ložiskům. Ale kluzné ložisko je jediné ložisko, které lze udělat absolutně bezvůlově ),
Odpovědět