Tak sa to tu rozvinulo

Kedze pracujem ako artdirector jedneho slovenskeho tyzdennika, prejdu mi denne rukami desiatky fotiek. Nasi fotaci maju Canony, 20D, 30D a 1D. Kedze mojou ulohou je, aby cely casopis vyzeral pekne, boli ma z toho vsetkeho kazdy tyzden pred uzavierkou poriadne hlava - niekedy by mohli mat aj "zlate" aparaty, ani to by nepomohlo, ked su zle podmienky ci fotograf nemal svoj den. Jasne je jedno - na fotaku nezalezi! Za fotkou je totiz este skenerista a tlaciaren a cudovali by ste sa, co sa moze stat s obrazkom :-[ Dolezite je preto oko fotografa, dnes su tie aparaty uplne rovnake. A krajsie farby? To je co? Ja mam napriklad v Nikone nastaveny stale farebny priestor sRGB a farby su tam potom ine, ako povedzme v AdobeRGB... Vysledok aj tak vzdy upravujem. A co je to lepsi ci horsi jpg? Mam 24" LCD (1920x1200) a aj tam obrazovka zobrazi len zlomok z celeho obrazku. Kolko z tych astrofoto snimok ste tlacili, teda potrebovali ste plne rozlisenie? Vacsina obrazkov sa robi pre obrazovku, inak sa tazko o dojem z nich podelite s ostatnymi, teda obrazky sa aj tak zmensuju a vady sa tym zakryvaju...
Co som tym chcel povedat?
1. budme radi, ze su digitaly a ze su dnes take dostupne, i tak za par rokov ich vsetci zasa vymenime za lacne monochromaticke CCD kamery

2. urobit dobru astrofoto snimku je umenie. Na vyslednu kvalitu vplyva tolko faktorov a snimac je len jednym z nich. Podstatny je postup, aby bol korektny a opakovatelny a aby fotografovi vyhovoval a prilis ho nezatazoval
3. niekedy mam pocit, ze sa tu detailne riesia veci, ktore odvadzaju od temy (napriklad teraz ja 8)) a unika podstata. cela tema zacala otazkou, na ktoru MMys hned v dalsom prispevku odpovedal...
Podstatne je, ze
a/ k DSLR treba dialkovu spust, ktora moze byt bud tovarenska, alebo domacky urobena (navodov je niekolko).
b/ DSLR by mala byt schopna dodavat cisty nespracovany obraz (RAW).
c/ DSLR by mala umoznovat fotit casom BULB, teda lubovolne dlho
d/ DSLR by mala mat cip, ktory ma prijatelny termalny offset a generuje nizky sum
e/ cip v DSLR by mal mat pokial mozno co najvacsie pixely
f/ je vyhodou, ked mozno vymenit blokacny filter pred cipom a zmenit tak citlivost cipu na astrofoto (to Libz: aj filter na Nikone sa da vymenit, vid astrosurf.org)
g/ cena DSLR by mala byt priaznivejsia, ako cena CCD kamery. Inak je investicia jednoznacna - do CCD kamery
Tieto podmienky splna niekolko fotakov:
Canon 300D, 350D, 400D, 20D, 20Da, 30D, 5D (?)
Nikon D100, D80, D70s, D200
nakoniec je to teda na kupujucom, pretoze obrazky su na nete pekne zo vsetkych tychto kuskov a porovnanim vidno, ze zalezi viac na fotografovi, ako na snimacej technike... Treba to jednoducho zvladnut. Ale to sme sa aj v autoskole ucili soferovat a kym sme sa to naucili naozaj, museli sme par desiatok tisic kilometrov odsoferovat. A asi sa netreba dat strhnut vacsinou. Ked "vsetci" fotia na jeden typ, este to neznamena, ze tym druhym sa to tiez neda v porovnatelnej/lepsej kvalite. Iste ale je, ze sa je na koho obratit so ziadostou o radu... Prave pre takyto pristup je ale Bill v kazdom pocitaci (okrem mojho, ja mam OS X...)
Howgh
P.S.: Ak to bude pripadat moderatorovi od veci, pokojne moze tento prispevok zmazat :-/
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk