digitální zrcadlovka
digitální zrcadlovka
Pořídil jsem dig.zrcadlovku a potřebuji radu ohledně příslušenství.Je lepší pořídit drátovou,nebo bezdrátovou spoušt a má-li smysl zakoupení úhlového hledáčku.Dík za Vaše názory
PCH
PCH
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
digitální zrcadlovka
Pokud je to myšleno pro účely astrofoto dlouhými expozicemi tak:
1) Spoušť určitě kabelovou, pokud bezdrátová umožňuje dlouhou expozici v BULB režimu, možná se bude u ní dost vybíjet baterie. NEvím ovšem typ foťáku, tak těžko říci. Kabelová je bezproblémová.
2) úhlový hledáček - vzhledem k tomu, že podle matnice stejně nezaostříš, a ani hvězdné pole tam není vidět moc dobře, připadá mi to dost zbytečné. Objekt zaměřuji podle pohledu v okuláru, nebo GO-TO systémem. ZFinální kompozici na základě krátké zkušební expozice, ostření zrovnatak.
Pokud by se jednalo o krátké expozice (Měsíc, Slunce...) Poslouží jak bezdrátová spoušť, tak úhlový hledáček (omezí ležení pod dalekohledem když je objekt vysoko a dalekohled je refraktor).
1) Spoušť určitě kabelovou, pokud bezdrátová umožňuje dlouhou expozici v BULB režimu, možná se bude u ní dost vybíjet baterie. NEvím ovšem typ foťáku, tak těžko říci. Kabelová je bezproblémová.
2) úhlový hledáček - vzhledem k tomu, že podle matnice stejně nezaostříš, a ani hvězdné pole tam není vidět moc dobře, připadá mi to dost zbytečné. Objekt zaměřuji podle pohledu v okuláru, nebo GO-TO systémem. ZFinální kompozici na základě krátké zkušební expozice, ostření zrovnatak.
Pokud by se jednalo o krátké expozice (Měsíc, Slunce...) Poslouží jak bezdrátová spoušť, tak úhlový hledáček (omezí ležení pod dalekohledem když je objekt vysoko a dalekohled je refraktor).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
digitální zrcadlovka
Mam jen dratenou spoust a u te je pro astro dulezite, aby mela aretaci v pozici "B". Coz vetsinou maji. Muj Canon 20D bezdratovou spoust nepodporuje, takze nevim jak se u ni resi aretace...
Uhlovy hledacek je pouzitelny omezene s velkym/svetelnym objektivem/dalekohledem spise na jasnejsi objekty (planety, mesic, hvezdy) plosne objekty (mlhoviny, galaxie) v nem vubec neuvidis. Ostrit budes muset stejne manualne metodou pokus omyl s porovnanim na LCD fotaku.
Na ofukovani smeti z cipu se mi osvedcil obyc. fotograficky balonek, hitech pistole na stlaceny vzduch mne spise zklamaly pomerem cena/vykon.
Hodne se podcenuje kvalita stativu/stativove hlavy. kvalitni kulovou hlavou chytam DSLR k montazi, kdyz fotim teleobjektivem. Pouzitelna i pro pozorovaci dalekohledy ci vetsi triedry, ktere maji moznost prichyceni na fotograficky stativ...
Osvetcila se mi kombinace "pistoloveho" pouzdra na telo s nejcasteji pouzivanym objektivem a stredne velkym batuzkem, kam se vejde vice objektivu a prislusenstvi...
Pro neastro foceni (deti, pribuzni, kamaradi, svatby...) je temer nezbytnosti externi blesk s pohyblivou hlavou...Internim bleskem se slusna fotka udelat prakticky neda...
Uhlovy hledacek je pouzitelny omezene s velkym/svetelnym objektivem/dalekohledem spise na jasnejsi objekty (planety, mesic, hvezdy) plosne objekty (mlhoviny, galaxie) v nem vubec neuvidis. Ostrit budes muset stejne manualne metodou pokus omyl s porovnanim na LCD fotaku.
Na ofukovani smeti z cipu se mi osvedcil obyc. fotograficky balonek, hitech pistole na stlaceny vzduch mne spise zklamaly pomerem cena/vykon.
Hodne se podcenuje kvalita stativu/stativove hlavy. kvalitni kulovou hlavou chytam DSLR k montazi, kdyz fotim teleobjektivem. Pouzitelna i pro pozorovaci dalekohledy ci vetsi triedry, ktere maji moznost prichyceni na fotograficky stativ...
Osvetcila se mi kombinace "pistoloveho" pouzdra na telo s nejcasteji pouzivanym objektivem a stredne velkym batuzkem, kam se vejde vice objektivu a prislusenstvi...
Pro neastro foceni (deti, pribuzni, kamaradi, svatby...) je temer nezbytnosti externi blesk s pohyblivou hlavou...Internim bleskem se slusna fotka udelat prakticky neda...
Pavel Vabrousek
digitální zrcadlovka
Vabra napsal: Mam jen dratenou spoust a u te je pro astro dulezite, aby mela aretaci v pozici "B". Coz vetsinou maji. Muj Canon 20D bezdratovou spoust nepodporuje, takze nevim jak se u ni resi aretace...
U elektronických závěrek a u digitálních zrcadlovek ve všech případech je potřeba kabelová spoušť ( uzavírá elektrický obvod) .
Na drátěnou lze u digitálních zrcadlovek již zapomenout.
U elektronických závěrek a u digitálních zrcadlovek ve všech případech je potřeba kabelová spoušť ( uzavírá elektrický obvod) .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
digitální zrcadlovka
Ono to je Milane trochu jinak. V nás samozřejmě "drátěná spoušť" evokuje klasickou mechanickou "drátěnku". Ovšem u dnešní mladší generace, co příšla do styku jen s digi foťákem bývá drátěná spoušť obvykle ta na kablíku - drátu (byť samozřejmě elektronická) a bezdrátová je ta krabička (infra, rádiová).
Slyšel jsem to, a dokonce viděl i v E-shopech.
Pokud se pletu a nebylo to tak myšleno (ze strany Petrch), tak se omlouvám.
Slyšel jsem to, a dokonce viděl i v E-shopech.
Pokud se pletu a nebylo to tak myšleno (ze strany Petrch), tak se omlouvám.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
digitální zrcadlovka
Dekuji nacelnikovi, ze se mne zastal.
Samozrejme dratenou spousti mam na mysli tu elektronickou na drate nikoliv mechanicky "bowden" pro starsi Praktiky/Zenity a jim podobne...
Myslim, ze neexistuje zadna DIGITALNI zrcadlovka, ktera by mela jinou nez "elektronickou" dratenou spoust...
Samozrejme dratenou spousti mam na mysli tu elektronickou na drate nikoliv mechanicky "bowden" pro starsi Praktiky/Zenity a jim podobne...
Myslim, ze neexistuje zadna DIGITALNI zrcadlovka, ktera by mela jinou nez "elektronickou" dratenou spoust...
Pavel Vabrousek
digitální zrcadlovka
Vabra napsal: Mam jen dratenou spoust a u te je pro astro dulezite, aby mela aretaci v pozici "B". Coz vetsinou maji. Muj Canon 20D bezdratovou spoust nepodporuje, takze nevim jak se u ni resi aretace...
Ahoj, berdrátovou spouš pro Canon 300D jem používal. Má vlastně 3 pohohy - 1 na focení normální expozicí, pokud je na foťáku normální objektiv, tak nejdříve zaostří a pak exponuje. 2 poloha je vypnuto a 3 poloha je na BULB - "B" čas. A funguje to tak, že na jedno zmačknutí se otevře uzávěrka a na druhé zavře. Čas se musí hlídat.
Co se baterií týče, tak jsem ji používal 2 roky a nebylo třeba je měnit.
Ahoj, berdrátovou spouš pro Canon 300D jem používal. Má vlastně 3 pohohy - 1 na focení normální expozicí, pokud je na foťáku normální objektiv, tak nejdříve zaostří a pak exponuje. 2 poloha je vypnuto a 3 poloha je na BULB - "B" čas. A funguje to tak, že na jedno zmačknutí se otevře uzávěrka a na druhé zavře. Čas se musí hlídat.
Co se baterií týče, tak jsem ji používal 2 roky a nebylo třeba je měnit.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
digitální zrcadlovka
Vabra napsal: Samozrejme dratenou spousti mam na mysli tu elektronickou na drate nikoliv mechanicky "bowden" .Určitě si rozumíme, jen ten obyčejný vypínač bych nenazýval elektronikou (I když originál stojí 500,Kč, za kterýžto peníz lze koupit už i mobil
)
- Alien_MasterMynd
digitální zrcadlovka
MilAN napsal:
Pozor, u Fuji S3Pro (digitalni) je mozne pouzit KLASICKOU DRATENOU SPOUST! A taky ji kamarad, co ma S3 pouziva
Pozor, u Fuji S3Pro (digitalni) je mozne pouzit KLASICKOU DRATENOU SPOUST! A taky ji kamarad, co ma S3 pouziva
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
digitální zrcadlovka
MilAN napsal:
I když originál stojí 500,Kč, za kterýžto peníz lze koupit už i mobil
)
Nevim jaky mas zdroj, ale pro "vyssi radu" Canon (20D a vyssi) stoji original skoro 2000. Okolo 500 se da sehnat snad jen kopie z Hongkongu (i kdyz vzhledem k jeji "slozitosti" bych se nebal ji poridit)...
I když originál stojí 500,Kč, za kterýžto peníz lze koupit už i mobil
Nevim jaky mas zdroj, ale pro "vyssi radu" Canon (20D a vyssi) stoji original skoro 2000. Okolo 500 se da sehnat snad jen kopie z Hongkongu (i kdyz vzhledem k jeji "slozitosti" bych se nebal ji poridit)...
Pavel Vabrousek
digitální zrcadlovka
Alien_MasterMynd napsal:
To máš pravdu, to bych opravdu nečekal, protože již staré, filmové zrcadlovky s elektronickou závěrkou mívaly pouze elektricky ovládanou spoušť.
To máš pravdu, to bych opravdu nečekal, protože již staré, filmové zrcadlovky s elektronickou závěrkou mívaly pouze elektricky ovládanou spoušť.
- Alien_MasterMynd
digitální zrcadlovka
MilAN napsal:
Ono to ma i dalsi zajimavou vlastnost (je to v podstate Nikon tusim F80), a sice tu, ze na matnici je bud primo displej, nebo se na ni neco promita, takze pokud nejsou ve fotaku baterky, tak je cista a po vlozeni baterek se na ni zobrazi ostrici body a taky je na ni mozne zapnout treba vodorovne a svisle cary pro lepsi kompozici snimku. Koukal jsem na to jak jelen z jara
.
Ono to ma i dalsi zajimavou vlastnost (je to v podstate Nikon tusim F80), a sice tu, ze na matnici je bud primo displej, nebo se na ni neco promita, takze pokud nejsou ve fotaku baterky, tak je cista a po vlozeni baterek se na ni zobrazi ostrici body a taky je na ni mozne zapnout treba vodorovne a svisle cary pro lepsi kompozici snimku. Koukal jsem na to jak jelen z jara
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Tr. 8x30,10x50,20x50
digitální zrcadlovka
Rád bych se zeptal, zda je z pohledu čistě technického na astrofoto lepší EOS 300D nebo 350D. Co jsem četl, tak 300 má o něco větší pixely, což by měla být výhoda. Anebo zda uvažovat ještě o jiné digi zrcadlovce, protože by foťák sloužil i na běžné focení (myslím ale, že Canon má tady na fóru převahu.
digitální zrcadlovka
slavan napsal: Rád bych se zeptal, zda je z pohledu čistě technického na astrofoto lepší EOS 300D nebo 350D. Co jsem četl, tak 300 má o něco větší pixely, což by měla být výhoda. Anebo zda uvažovat ještě o jiné digi zrcadlovce, protože by foťák sloužil i na běžné focení (myslím ale, že Canon má tady na fóru převahu.To už se tu řešilo mockrát, tak zhruba je to tak, že Canon je na astrofoto lepší nežli třeba Nikon (s denním focením už to tak jasné není, ba právě naopak, nikon mi vyhovuje ovládáním lépe a jeho nedostatky se ve dne smývají a prim zde hraje kvalita objektivu). Ale časem stejně dojdeš k tomu, že na astrofoto je praktičtější mít fotoaparát s modifikovaným IR filtrem, což je pak ale nepoužitelné na denní focení. A to vede k jednoduchému (ale drahému) řešení - 2 těla. Já mám kupříkladu na den Nikon D70 a na noc Canon 350D
digitální zrcadlovka
slavan napsal: Rád bych se zeptal, zda je z pohledu čistě technického na astrofoto lepší EOS 300D nebo 350D...Ako odznelo kúsok neskôr, aj tak budeš potrebovať vybrať filter, aby si dosiahol uspokojivý výkon. Potom je to len o tom, aký fotoaparát zoženieš. V oboch prípadoch ich rozrobíš.
Ja som si zvolil 300D.
1. Má rovnakú batériu ako 20D, ktorý používam na denné fotenie, takže môžem zdieľať zdroje energie.
2. Má väčšie pixle, čo mi celkom vyhovuje.
3. Stál menej ako 350D.
Ak máš iný fotoaparát na denné fotenie (inú značku), potom by som zvážil skôr kompatibilitu objektívov ako to, či je vhodnejší na astrofoto. Ak by som mal Nikon na denné snímky, rozhodne by som si ho kúpil aj na astrofoto. Inak by som po chvíli mal dvojnásobný počet objektívov. Na nejaké pseudoproblémy s RAW formátom by som sa vykašľal. Pozri na web a uvidíš, že astrofotografovia fotia aj Nikonmi (je ich ale podstatne menej 8) ).
Ja som si zvolil 300D.
1. Má rovnakú batériu ako 20D, ktorý používam na denné fotenie, takže môžem zdieľať zdroje energie.
2. Má väčšie pixle, čo mi celkom vyhovuje.
3. Stál menej ako 350D.
Ak máš iný fotoaparát na denné fotenie (inú značku), potom by som zvážil skôr kompatibilitu objektívov ako to, či je vhodnejší na astrofoto. Ak by som mal Nikon na denné snímky, rozhodne by som si ho kúpil aj na astrofoto. Inak by som po chvíli mal dvojnásobný počet objektívov. Na nejaké pseudoproblémy s RAW formátom by som sa vykašľal. Pozri na web a uvidíš, že astrofotografovia fotia aj Nikonmi (je ich ale podstatne menej 8) ).
mail to:fun2mas(at)gmail.com