Lidlskop

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Noodless

Lidlskop

Příspěvek od Noodless »

Děkuju za radu. :)
Mohl bys mi říct, jaký to je adaptér, kde se dá sehnat a kolik stojí?
Noodless

Lidlskop

Příspěvek od Noodless »

Nebo by stačilo sehnat silný nabíjecí baterky? ???
michal.b

Lidlskop

Příspěvek od michal.b »

Noodless napsal: Nebo by stačilo sehnat silný nabíjecí baterky? ???
Cerstve nabite MiMH baterky funguji bez problemu, ale nevim jak jsou na tom v mrazu. Jinak ETX70 mi fungoval i s obycejnym univerzalnim adapterem (3-12V; 300mA) za 150 korun, ktery se da koupit v kazdem elektru.
Nautikus

Lidlskop

Příspěvek od Nautikus »

Noodless napsal: Děkuju za radu. :)
Mohl bys mi říct, jaký to je adaptér, kde se dá sehnat a kolik stojí?
Označení z adaptéru vzal čas :), ale byl to obyčejný adaptér asi za 200 Kč, který se dá běžně koupit v každém elektru. :)
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
Michal Hrachovina

Lidlskop

Příspěvek od Michal Hrachovina »

shimoda napsal: To mike,
dík za info o testu toho monokuláru,
fotky vypadaj pěkně,na to,že je to
přístroj na pozemní kukání.
8)
To shimoda,
po uprave vypadaji lip :-): http://www.astrogymik.wz.cz/nove/images ... C01777.JPG. Jinak kdyz jsem pocital rozlisovaci schopnost, tak pri vizualnim je vetsi nez na fotkach.
Pro pozorovani planet asi nebude dalekohled idealni, i kdyz jsem zhotovil vhodnejsi filtr...Mars neni nic moc. M.
Schmidt-Newton 203/812, Bresser Messier R-102, Bresser 25-75x90, BLUEsky 60/700, Triedr 8-24x50, Kukátko 10x25, Samsung GX-1L s 18-55mm, 70-300mm a 2/58
pulpy

Lidlskop

Příspěvek od pulpy »

Stal jsem se také novým majitelem Lidlskopu tedy konkrétně refraktoru BRESSER Skylux 70/700 za 1990,- Kč koupeného na Proseku v Praze. Jelikož jsem nadšenec do pozorování vesmíru neodolal jsem a po pár hodinách na tomto fóru jsem doufal že ho ještě seženu. Je pravda, že jsem měl vybrané podobné dalekohledy (spíše ve stejné cenové relaci), ale tento je opravdu nejlepší v porovnání cena/výkon aspoň podle toho co se píše zde.

Zatím jsem měl pouze dnešní možnost vyzkoušet dalekohled na noční oblohu bez mraků. Zkusil jsem pozorování z půdy s otevřeným oknem ve Vysočanech-Praha. Bohužel, ale viděl jsem pouze něco barevného co se dost třepalo a nedalo se to vůbec zaostřit. Může mi někdo poslat info o lepším místu na pozorování v oblasti Vysočan ? Uvažoval jsem o Kobylisích, ale budou trochu z ruky.

Jelikož jsem se na základě Vašich zkušeností dověděl hodně informací, chtěl bych také něco přihodit. Chystám se také vylepšit dalekohled vylepením vnitřního tubusu a výtahu matnou semišovou tapetou.

Tady je odkaz na foto album, kde jsem uložil pár fotek ohledně složení tohoto dalekohledu a pokusil se nafotit odlesk uvnitř tubusu a výtahu.
http://picasaweb.google.com/pulpy007/BR ... uxLidlskop

U každé fotky je nějaký popisek, snad to pomůže každému kdo se chystá na nějaké ty úpravy.

Ještě den dotaz mám a to ohledně focení z dalekohledu existuje nějaký držáček pro foťáky, který se připevní přímo na dalekohled ? Nebo zkoušel někdo fotit třeba pomocí web kamery? Chtěl bych vyzkoušet nějakou levnou ale osvědčenou díky za radu.

A pak jak si mohu vyzkoušet dalekohled,že mi bude ukazovat dobře ? Myslím si že výtah mám trošičku vyosený proti středu objektivu, nevím zda je to problém, jsem v tomto začátečník. Díky za radu či odkaz na tento návod. :)
Refraktor "Lídlskop" BRESSER Skylux 70/700
Binokulár Nikon Sport Line 10x25,5°
Binokulár BRESSER 10/50
Okuláry: RK20,K12,K4(6), SWA-58-4  
Fotoaparát Olympus C-765UZ
Nautikus

Lidlskop

Příspěvek od Nautikus »

Gratuluji ke koupi "Lídláku". Ke tvému příspěvku - pokud jsi se díval otevřeným půdním nebo střešním okénkem, vůbec se nediv, že se ti to třepalo. Proudící teplý vzduch prakticky znemožní pořádné pozorování. Musíš někam ven, ale to už tu bylo probráno mnohokrát.
A k tomu focení - podívej se na http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... nstvi.html. Také jsem začínal s tímto dalekohledem a malým kompaktem. Hodně zdaru. :)
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
Habl

Lidlskop

Příspěvek od Habl »

Ahoj pulpy,
doporučuji též vylepit vnitřek tubusu včetně rosnice černou plstěnou tapetou, která se nechá občas sehnat v OBI neb Baumaxu. Řada pozorovatelů již tak učinila a rozhodně se odlesky uvnitř tubusu neobjeví.
Chce též ale pozorovat z míst, kde ti do objektivu nesvítí boční světlo z pouličního osvětlení a rozhodně ne z objektu kde je též značná turbulence z okolí domu.Vše to zhoršuje pozorování a pozorovaný obraz je silně nekvalitní.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Brcooo

Lidlskop

Příspěvek od Brcooo »

;D

to pulpy

teda kamo ty si ho riadne rozpitval teda ;D
Petr_C

Lidlskop

Příspěvek od Petr_C »

To pulpy
Taky jsem nad tím vylepením tubusu přemýšlel ale jaksi ještě nemám odvahu ho tak rozebrat,zatím ho mám dosti krátce a proto si ho moc hýčkám ;D Ale jak budeš mít tubus vylepenej tak opět pošli toto a taky nafoť číms to vylepil ;)
cizek

Lidlskop

Příspěvek od cizek »

Na vánoce jsem dostal lidlskop 70/700, vzhledem k tomu, že refraktor podobných parametrů již vlastním zkouším výměnu. V Lidlu jsem zjistil, že to možné je. Kolega mi navrhl ať zkusím jít do lidlskopu 102/1000 za 9990.- Kč. Moje otázka zní má někdo tento přístroj a může mi sdělit nějaké zkušenosti s ním, zejména negativní, barevná vada, mechanické provedení, kvalita celkově. Má vůbec smysl to za ty peníze brát ? Díky za názory.
Cizek
Cizek
SKLP

Lidlskop

Příspěvek od SKLP »

R102/1000 vlastním, ovšem Celestron (C4-R).
Barevná vada je relativně malá a i při vysokých zvětšeních (160x) nijak neruší.
Obraz je čistý, kontrastní. Pěkně se s tímto dalekohledem pozoruje, zvláště pak planety.
Mechanické provedení je velice dobré.
Jaký je Lidlskop to netuším, ale neměl by se příliš lišit od Celestronu apod.

zkus se taky kouknout na http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... ontaz.html
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
hamr
Věk: 65

Lidlskop

Příspěvek od hamr »

Pro Čížek:
Mňo,
1)Nový Bresser 102/1000 jinde stojí oproti Lídlu asi o 5000,-víc.
2)Měl jsem možnost kouknout se ve dne menším bráchou Bresserem 90/900. Porovnával jsem se Skyluxem 70/700 a docela dobré, oba kreslily ve dne pěkně.
3)Pokud se pamatuju u té 90ky stejně plastů jako na Skyluxu (tj. i výtah a objímka dalekohledu), stejně je tomu podle fotek i u té 100vky. I když podle některých obrázků má místo objímky dva kruhy na liště?
4)Slušně vypadající montáž EQ MON1 (u té 90ky), u 100vky je EQ MON2, která je ještě bytelnější (mám ji bazarovou doma s pohony).
5) V  ceně kolem 10000,- se dá 100vka pořídit i jinde - Sky Watcher na EQ 3-2 nebo TSC/CEL OMNI, tobě ale jde spíš o tu výměnu a doplacení.
6)Neměl jsem možnost porovnání mezi Bresser a Sky Watcher.
7)Koukal jsem, že nějaký refraktor kolem 100vky máš, je li ten Zeiss 110/750 refraktor?
Tolik pár bodů co k tomu můžu napsat.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
spiider

Lidlskop

Příspěvek od spiider »

Kupil som Meade ETX 70 AT z lidlu za 1000Sk vo vypredaji ... vtedy som o astronomii prakticky nic netusil .. ale mi doslo ze to asi bude dobra cena ... spravil som taku malu amatersku recenziu ...

EDIT://
hmm .. no recenzia to asi fakt nieje ked som si to teraz znova precital ...
O pozorovani som netusil nic a to s tym pocasim bolo v dajakom navode myslim ... No keby ste mali blog tak by ste tam daco take nahodily?

Clovek ma stastie a kupi takmer zadarmo ... no ked ho chem predat tak ho mam davat pod cenu? Co by ste spravily vy na mojom mieste ? Skusali predat za 1000? Mne to za pokus stoji ... a nikoho nenutim kupovat ... Kedze nemam vela financii tak sa snazim usetrit na com sa len da ... ked chce clovek v dnesnej dobe prezit...
A zamyslite sa ako by ste reagovali keby som tu "recenziu" nenapisal ... a nevedeli by ste ako som ho kupil ... v tom pripade by podla vas bolo vsetko OK ?
... vyskusam ...
Sky-Watcher Mak 150/1800 + CG-5
MilAN
Věk: 76

Lidlskop

Příspěvek od MilAN »

spiider napsal: .. spravil som taku malu amatersku recenziu ... Asi jsi chtěl napsat, žes popsal, co bylo v té krabici, co jsi koupil ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět