Lidlskop

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
jirka899

Lidlskop

Příspěvek od jirka899 »

Našel jsem zajímavý test Messier 127, v Lidlu sice prodávají Messier 102/1000 ale podle výrobce se liší jen průměrem objektivu http://www.nimax-gmbh.de/downloads/bresser-review.pdf http://www.nimax-gmbh.de/downloads/SaN-Test-Winner.pdf
kavka
Věk: 70

Lidlskop

Příspěvek od kavka »

jirka899 napsal: Našel jsem zajímavý test  Messier 127,  v Lidlu sice prodávají  Messier 102/1000 ale podle výrobce se liší jen průměrem objektivu   http://www.nimax-gmbh.de/downloads/bresser-review.pdf http://www.nimax-gmbh.de/downloads/SaN-Test-Winner.pdf       Dalekohledy Meade/Bresser (a rovněž Teleskop service) vyrábí čínská firma Jinghua. Sky Watcher a Celestron čínská firma Synta. Achromáty od fmy Jinghua by měly být údajně kvalitněší. A ceny tomu u dalekohledů srovnatelných parametrů odpovídají.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
ARny

Lidlskop

Příspěvek od ARny »

V Lidli v Trencine som videl telescop ETX70 za nejakych 6500Sk, takze ak mate niekto zaujem chodte si ho kupit. Refraktor tam nemali, neviem preco.
Stale nerozoznam ufo od satelitu...
Michal Hrachovina

Lidlskop

Příspěvek od Michal Hrachovina »

To Mike,
zajímalo by mě co na ten Bresser 25-70x90 budeš za pár dní říkat.Taky o něm uvažuju,líbí se mi jak je kompaktní a dá se tahat všude možně po lesích aloukách ;).Dej pak vědět co se dá vidět na nebi,předpokládám,že na pozemní pozorování je good ne?Jak funguje při max zoomu?
To shimoda,
snazil jsem se neco napozorovat, ale pocasi bylo spatny. Technicky parametry dalekohledu jsou velmi zajimavy. Jinak stejny dalekohled s kufrem, jinym stativem, bez mesicniho filtru a stojanku na fotak jsem nasel za 15 400,-

Tak prvni dojmy:
Stativ: stojanek je docela pouzitelnej az na tu kulicku, kterou se ridi vyska nad obzorem...daleko lepsi by byla klasicka azimutalni montaz se dvema kolmyma osama, dalsi prekvapko nastalo, kdyz jsem se snazil zajistit polohu nalezeneho objektu. Dalekohled ma totiz na stativu malou vuli. Tu se mi nakonec podarilo odstranit vlozenim obdelnicku 1 mm umele hmoty (podlozky pod modelinu) mezi stativ a uchyt dalekohledu. Puvodni reseni, ktere spocivalo v nalepeni cca 3 mm umele hmoty nad rychloupinak stojanku selhalo, nebot na uhlikove konstrukci nic prilepenyho nedrzi (ani ta vodovaha). Stativ je na svoji hmotnost docela stabilni.
Stativ na fotak: stativ na fotak je skvelej...pokud mas kompakta, urcite neprijdes zkratka. Trosicku me akorat zarazilo, ze desticka, na ktery se pripevnuje fotak je malinko prohnuta dolu. Pri foceni jsem ale zadne vady z toho vyplyvajici nenasel.
Dalekohled: Pri prvnim pohledu na pozemni cile me dalekohled prekvapil peknym obrazem pri nejmensim zvetseni. Kdyz jsem se podival na bily ram okna nedalekeko domu..projevila se vice barevna vada. Ta se da ocekavat, protoze objektiv je zrejme doublet 1:5. Antireflexni vrstvy jsou velmi kvalitni. Pri narustajicim zveteseni se zvetsuje poduskove zkresleni, ale rozlisovaci schopnost je stale velmi vysoka. Pri vsech zvetseni je mensi zorne pole (i ve srovnani se zoomy), ale ostrost je skvela pri vsech zvetsenich.
Astronomicke objekty
Z astronomickych objektu asi pujdou pozorovat deep sky objekty s mensi plosnou jasnosti (nevyzkouseno). Ze slunecni soustavy jde pekne pozorovat Mesic (filtr je dulezity), Slunce (s folii!!), komety. Od planet se bez dodatecneho filtru cekat moc neda, ani mesicni filtr nestaci..chce to nejak ztmavit; napr. u Marsu jsem videl kotoucek, ale byl velmi svetly..takze po ztmaveni (svetly film?) bude pozorovani mozne. Po strance rozlisovaci schopnosti se zda byt velmi dobry.
Fotografovani
Zkousel jsem fotografovat Mesic a Mars. Pouzity fotoaparat je mobil Sony Ericson k750i. Fotografovani Mesice (Slunce) bude v pohode. Planety na fotografovani zatim moc nevypadaji. Pro lepsi predstavu prikladam tri fotografie. Kvalitu snimku kazi kvalita fotoaparatu. Jinak zorne pole pres 1stupen je velmi pekne.
Foto Mesice na 25x (CB, ekvivalent kinofilmu je cca 825mm)

Foto Mesice na 75x (CB, ekvivalent kinofilmu je cca 2475mm)

Foto Marsu na 75x (CB, vyrez, fotak spatne ostri)

Shrnuti
Dalekohled je vhodny pro pozorovani objektu s mensi plosnou jasnosti. Pro pozorovani planet budou nutne mensi upravy. Trosku rusi barevna vada u svetlych objektu; jinak muzu doporucit. M.
Schmidt-Newton 203/812, Bresser Messier R-102, Bresser 25-75x90, BLUEsky 60/700, Triedr 8-24x50, Kukátko 10x25, Samsung GX-1L s 18-55mm, 70-300mm a 2/58
jirka899

Lidlskop

Příspěvek od jirka899 »

Mike,dá se jednoduše vyměnit okulár za jiný u tohoto dalekohledu?
Michal Hrachovina

Lidlskop

Příspěvek od Michal Hrachovina »

To Jirka899.

V zadnem pripade...okular je v dalekohledu napevno. Navic je dalekohled plneny dusikem...takze bych to opravdu nedelal.

PS: Ten okular krom maleho zorneho pole pri vizualnim pozorovani a trochu barevne vady neni spatnej. Jestli myslis zvetsit zvetseni...pokousel jsem se o to taky, ale zatim bez uspechu....myslim, ze to asi tak jednoduse nepujde. M.
Schmidt-Newton 203/812, Bresser Messier R-102, Bresser 25-75x90, BLUEsky 60/700, Triedr 8-24x50, Kukátko 10x25, Samsung GX-1L s 18-55mm, 70-300mm a 2/58
ladis
Věk: 45

Lidlskop

Příspěvek od ladis »

Jen takova strategicka otazka do plena... ;)

Jak ustavujete lidlskop 70/700 na polarku? Jde mi o to, ze jsem cekal nejakou finesku v podobe polar. hledacku ci nejake "sterbiny" proste neceho, co by mi pomohlo srovnat hodinovou osu dalekohledu s osou otaceni Zeme.

Zda se mi, ze to budu muset delat bud podle kompasu ci od oka ci nejak uplne jinak. Kazdopadne jde o precizni nastaveni azimutu, vysku mam samozrejme danou na 50st. Obavam se, ze stylem ustaveni azimutu na polarku od oka mi k udrzeni objektu v zornem poli nebude stacit pouze hybat v rektazcenzi...

Dale jak resite rovnobeznost montaze s povrchem Zeme, aby behem pozorovani se vyrazne nerozhazovala deklinace? Pouzivate vodovahu ci to nechavate "od oka"?

Jelikoz jsem dosud uzival pouze dobsona, mam s paralaktikou zkusenosti jen teoreticke, ptam se proto na pro nektere z vas trivialni otazky, ale preci jen mi to vrta hlavou... :)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Cassi

Lidlskop

Příspěvek od Cassi »

Ja se s tim nijak neparu, zemepisnou sirku mam nastavenou na 50°, a montaz natocim polarni osou tak, aby mirina na polarku, priblizne "od oka". Zadnou vodovahu nepouzivam. Na vizualni pozorovani to staci, tocim akorat klickou na hodinovem uhlu a pokud mi to mirne ujizdi, tak sem tam hejbnu jemnym pohybem na deklinaci...

Obcas se mi dokonce stane, ze to uplnou nahodou ustavim relativne presne a muzu sledovat objekt i nekolik hodin, aniz bych musel hybat v deklinaci...
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
ladis
Věk: 45

Lidlskop

Příspěvek od ladis »

Cassi napsal: Ja se s tim nijak neparu, zemepisnou sirku mam nastavenou na 50°, a montaz natocim polarni osou tak, aby mirina na polarku, priblizne "od oka". Zadnou vodovahu nepouzivam. Na vizualni pozorovani to staci, tocim akorat klickou na hodinovem uhlu a pokud mi to mirne ujizdi, tak sem tam hejbnu jemnym pohybem na deklinaci...

Fajn, vyreseno. Dik, Cassi! ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Jouda

Lidlskop

Příspěvek od Jouda »

Ahoj,
jsem další z čerstvých majitelů lídlskopu. Prozatím je zatažno, takže jsem dalekohled testoval pouze na pozemním pozorování (za použití převracecího okuláru). Byl jsem ale nemile překvapen docela silným chvěním tubusu při pozorování, kdy pouhým okem-řasami se obraz roztřepe. Stativ s montáží jsou stabilní, ale problém začíná v plastové objímce tubusu a jejího uchycení k montáži.
Je to u lidlskopu normální jako daň za nízkou cenu nebo mám špatnou techniku pozorování ?
Díky za odpověď.
michal.b

Lidlskop

Příspěvek od michal.b »

Jouda napsal: Ahoj,
jsem další z čerstvých majitelů lídlskopu. Prozatím je zatažno, takže jsem dalekohled testoval pouze na pozemním pozorování (za použití převracecího okuláru). Byl jsem ale nemile překvapen docela silným chvěním tubusu při pozorování, kdy pouhým okem-řasami se obraz roztřepe. Stativ s montáží jsou stabilní, ale problém začíná v plastové objímce tubusu a jejího uchycení k montáži.
Je to u lidlskopu normální jako daň za nízkou cenu nebo mám špatnou techniku pozorování ?
Díky za odpověď.

Je to zejmena dan za nizkou cenu, ovsem technnika pozorovani hraje samozrejme svoji roli take.. Okular nasazeny do "prevraceciho okularu" je dost daleko od osy montaze, takze staci letmy dotek a na uchyceni tubusu pusobi relativne velke silove momenty. Pri normalnim pouziti (tj bez prevracejiciho clenu a se zenitovym zrcatkem) nebude tubus tak dlouhy a chveni nebude tak velke. Objimka samotna se da nahradit klasickymi upinacimi kruhy, ale casem zjistis, ze problematickych mist je na montazi vic (vsude tam kde je pouzity plast).
Casem se navic naucis divat do okularu bezdotykove, takze te to nebude tolik trapit.
shimoda

Lidlskop

Příspěvek od shimoda »

To mike,
dík za info o testu toho monokuláru,
fotky vypadaj pěkně,na to,že je to
přístroj na pozemní kukání.
8)
SCT Celestron C6S 150/1500 , montáž EQ-5 , Triedr Bresser 10X50
shimoda

Lidlskop

Příspěvek od shimoda »

Jo,málem bych zapoměl.Máte už někdo toho Messiera 102/1000 z Lidlu?
SCT Celestron C6S 150/1500 , montáž EQ-5 , Triedr Bresser 10X50
Noodless

Lidlskop

Příspěvek od Noodless »

Dobrý den.
Mohl by mi nějaký majitel Lídlskopu poradit? Pokaždé když chci provést ustavení dalekohledu Easy, tubus vyjede do kolmé polohy a žádnou referenční hvězdu nenajde. Nevíte, čím to může být? ???
Za odpověď děkuji.
Nautikus

Lidlskop

Příspěvek od Nautikus »

S tímhle problémem jsem se potýkal do doby, než jsem zjistil, že mám slabé baterie i když nové. Řešil jsem to adaptérem a bylo po problému. (tedy doufám, že dotaz se vztahoval na ETX-70AT)
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
Odpovědět