Lidlskop
Lidlskop
hamr napsal: Ještě to Petr_C
on Mars i když je teď blízko není pořád moc velký má těch asi 16". Mám vyzkoušeno,že Lídlskopem je vidět pěkně Saturn a Jupiter, které jsou větší. Nedávno jsem na mars Lídlskopem koukal a byl vidět jako oranžový kotouček s tušitelnými tmavšími fleky (albedové útvary), ale nic podrobného....
Vidět tak malým průměrem refraktoru s rozlišovací schopností menší než 1,4" detaily za ideálních pozorovacích podmínek na albedových útvarech Marsu s průměrem kotoučku 16,5" je též trochu problém.
Albedové objekty Marsu mají velmi malý kontrast a tímto dalekohledem s achromatickým objektivem (dublet) se špatně nechají rozlišit. Lze spatřit za příznivých pozorovacích podmínek polární čepičku a oranžový kotouček planety.
Mnohem lepší výsledek lze dosáhnout při pozorování třeba s ED refraktorem třeba
SW 80/600 mm, který je mnohem dražší a lze lépe využít zvětšení až 2,5D. Takový dalekohled je ale dražší 10 x než Lidlskop 70/700 mm.
Jinak to tušení může býti jen též duchařina.
Habl
on Mars i když je teď blízko není pořád moc velký má těch asi 16". Mám vyzkoušeno,že Lídlskopem je vidět pěkně Saturn a Jupiter, které jsou větší. Nedávno jsem na mars Lídlskopem koukal a byl vidět jako oranžový kotouček s tušitelnými tmavšími fleky (albedové útvary), ale nic podrobného....
Vidět tak malým průměrem refraktoru s rozlišovací schopností menší než 1,4" detaily za ideálních pozorovacích podmínek na albedových útvarech Marsu s průměrem kotoučku 16,5" je též trochu problém.
Albedové objekty Marsu mají velmi malý kontrast a tímto dalekohledem s achromatickým objektivem (dublet) se špatně nechají rozlišit. Lze spatřit za příznivých pozorovacích podmínek polární čepičku a oranžový kotouček planety.
Mnohem lepší výsledek lze dosáhnout při pozorování třeba s ED refraktorem třeba
SW 80/600 mm, který je mnohem dražší a lze lépe využít zvětšení až 2,5D. Takový dalekohled je ale dražší 10 x než Lidlskop 70/700 mm.
Jinak to tušení může býti jen též duchařina.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Lidlskop
Mike napsal: Dekuju moc tomu, kdo zalozil tohle tema . Koukali jste se taky na ten pozorovaci dalekohled vedle? Bresser 25-75x90. http://www.lidl.cz/cz/home.nsf/pages/c. ... e_stativem Neni spatnej, uz ho mam doma . Montaz je sice k nicemu (presnejc ta kulicka, pomoci ktery se to aretuje a stativ taky nic moc), ale jinak pri prvnim ohledani za tu cenu stoji. Az bude lepsi pocasi, udelam opticky test. Mesicni filtr i stolicka na fotak se hodi. M.
To Mike,
zajímalo by mě co na ten Bresser 25-70x90 budeš za pár dní říkat.Taky o něm uvažuju,líbí se mi jak je kompaktní a dá se tahat všude možně po lesích aloukách
.Dej pak vědět co se dá vidět na nebi,předpokládám,že na pozemní pozorování je good ne?Jak funguje při max zoomu?
To Mike,
zajímalo by mě co na ten Bresser 25-70x90 budeš za pár dní říkat.Taky o něm uvažuju,líbí se mi jak je kompaktní a dá se tahat všude možně po lesích aloukách

SCT Celestron C6S 150/1500 , montáž EQ-5 , Triedr Bresser 10X50
Lidlskop
Ne že půjdou s cenou dolů, ale že by mohli, protože na to, že "Lídl je levný" tak tento refraktor mi připadá dost drahý
.

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Lidlskop
To Jirka 899,
no právě, že se dají takovéto 100vkové dalekohledy pořídit za podobnou cenu i jinde SW na EQ 3-2 za cca 10200,- a ten uvedený Eastmanem za 10700,-Kč.
Právě klasický Lídlskop R70/700 mi připadl cenově hodně dole a loni ten Newton 150 na té paralaktice taky. Tenhle refraktor mi tak nepřipadne ???.
no právě, že se dají takovéto 100vkové dalekohledy pořídit za podobnou cenu i jinde SW na EQ 3-2 za cca 10200,- a ten uvedený Eastmanem za 10700,-Kč.
Právě klasický Lídlskop R70/700 mi připadl cenově hodně dole a loni ten Newton 150 na té paralaktice taky. Tenhle refraktor mi tak nepřipadne ???.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Lidlskop
Mám tu ještě jednu prosbu o radu.Můj lidlskop má ohnutý plastový šroubek na držáku hledáčku,můžu místo něj dát kovovou náhradu,anebo radši ten šroubek reklamovat.Dík za radu.
SCT Celestron C6S 150/1500 , montáž EQ-5 , Triedr Bresser 10X50
Lidlskop
shimoda napsal: Hm,to je fakt,taky jsem koukal na ten celestron,je pěknej a pomalu za stejný peníze.Nejradši bych si koupil sky watcher ED80 v tom parádnim kufru ::)
Na stránkách SUPRA ve výprodeji ( komise ) je jeden použitý SW ED80 i s kufrem za 7390 Kč .
Na stránkách SUPRA ve výprodeji ( komise ) je jeden použitý SW ED80 i s kufrem za 7390 Kč .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Lidlskop
shimoda napsal: Mám tu ještě jednu prosbu o radu.Můj lidlskop má ohnutý plastový šroubek na držáku hledáčku,můžu místo něj dát kovovou náhradu,anebo radši ten šroubek reklamovat.Dík za radu.
Taky nad tím uvažuji že místo těch plastových tam dám kovové... hlavně ted v zimě kdy plast promrzne stačí zavadit vic než mín a je fuč... ale zatím sem nenašel žádný co by měl stejný průměr ale hlavně délku
Taky nad tím uvažuji že místo těch plastových tam dám kovové... hlavně ted v zimě kdy plast promrzne stačí zavadit vic než mín a je fuč... ale zatím sem nenašel žádný co by měl stejný průměr ale hlavně délku

Lidlskop
shimoda napsal: Ještě jsem se po kovové náhradě nekoukal,ale nevim jestli to vůbec půjde,aby ty kovové šroubky neponičily ten hledáček.V různých prodejnách potřeb pro modeláře mají šroubky plastové.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.