Lidlskop

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
ladis
Věk: 46

Lidlskop

Příspěvek od ladis »

Arion napsal:

Ja len chcem dodat, ze pokial niekto vylozene chce 70-ku refraktor, ci zdovodov financnych, alebo akychkolvek inych, tak prave Skylux nie je najhorsia volba. Vzhladom na to ze opticky je na tom rovnako ako ktorykolvek iny dalekohlad s priemerom 70mm {ak neratame ED APO} ibaze za ten iny date tak dvoj az trojnasobok ceny Skyluxu a navyse ma celkom slusnu montaz a stativ. Ten ETX70 vzhladom na vacsiu ferebnu chybu a asi nie velku presnost a zivotnost mechanickych casti, kedze su s plastu, ako tu uz niekto spominal by som asi nebral. Ale to je len moj osobny nazor, ktory je ovplyvneny tym ze Skylux vlastnim a som s nim spokojny. Ked si kupim daku 200-vku budem pravdepodobne hovorit nieco ine, ale myslim si ze v tomto pripade az tak neplati ,ze za malo penazi malo muziky... ;)

Urcite. S tim musim souhlasit. Jak jsem nekde cetl - dalekohled, kterym nejvice pozorujete, je ten nejlepsi!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
3J

Lidlskop

Příspěvek od 3J »

Arion napsal:  

Ja len chcem dodat, ze pokial niekto vylozene chce 70-ku refraktor, ci zdovodov financnych, alebo akychkolvek inych, tak prave Skylux nie je najhorsia volba. ... ;)
Dneska jsem si ho také koupil. Je to zkrátka optika o kterou se nemusím bát a může být trvale v kufru auta. Protože lepší Skylux v ruce než ED doma 100 km daleko.
dv

Lidlskop

Příspěvek od dv »

Za 1990 Kc je to na zacatek uplne sqela volba a kdyz clovek prejde na neco lepsiho,tak najde Sylux urcite take uplatneni, treba prave jako prirucni dalekohled do auta, ktery bude porad k dispozici
A pokud nekdo zacinal s triedrem 7x50 (made in ussr) jako ja, tak bude urcite mile prekvapen, co dalekohled za 1990 Kc dokaze zobrazit (napr. detaily na Mesici). Rozhodne zacatecnika od astronomie neodradi, naopak spis namotivuje (pokud samo nekdo neceka, ze s nim uvidi takove obrazky jako jsou na krabici ;D )
Eppur si muove
Jorges

Lidlskop

Příspěvek od Jorges »

Včera jsem si byl koupit v Lidlu (P-10, V korytech) dalekohled Bresser 70/f700 a viděl jsem tam ještě jeden kus Meade LXD75 v trochu rozpadlé krabici za 12990,-.
michal.b

Lidlskop

Příspěvek od michal.b »

Tak jsem si Lidlaka 70/700 taky poridil a po dukladnem osahani muzu rict, ze jsem prijemne prekvapen. Za ty penize fakt super, velmi se mi zamlouva novy design. Dokonkce i ten 4mm okular se da v klidu pouzit na Mesic.
Cassi

Lidlskop

Příspěvek od Cassi »

michal.b napsal: Dokonkce i ten 4mm okular se da v klidu pouzit na Mesic.
A je to skutečně 4mm okulár?? Můj lidlskop je vybaven 4mm okulárem, ale ve skutečnosti má ohnisko 6mm!! Tuto skutečnost může potvrdit více uživatelů lídlskopů.
Kometa C/2024 Y1
michal.b

Lidlskop

Příspěvek od michal.b »

Cassi napsal:

A je to skutečně 4mm okulár?? Můj lidlskop je vybaven 4mm okulárem, ale ve skutečnosti má ohnisko 6mm!! Tuto skutečnost může potvrdit více uživatelů lídlskopů.

Tak to netusim, je to klidne mozne. Koukal jsem s tim vcera asi pul hodiny, abych zjistil, jestli tam neni nejaka vazna vada (abych ho kdyztak rovnou vymenil). Az bude vic casu tak se na to mrknu.
Chef
Věk: 44

Lidlskop

Příspěvek od Chef »

Taky jsem včera koupil Lídlskop za 2k a byl jsem příjemně překvapen... Za ty peníze fakt dobrý...:-)
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Arion

Lidlskop

Příspěvek od Arion »

Ten okular je aj u tohto noveho lidlskopu nie 4mm ale asi 6mm, ale kupil som si Plossl 4mm a znesie ho, dokonca sa mi zda obraz s touto 4-kou lepsi, Saturn je v nom super a samozrejme aj Mesiac...
Lidloskop 70/700, Skywatcher 90/910
hamr
Věk: 66

Lidlskop

Příspěvek od hamr »

Připojuji se také, vlastním Lidlák od Vánoc a jsem spokojen. Ten okulár 4mm je skutečně 6mm. Porovnával jsem ho s Plosslem 6,5mm, který jsem vlastnil a zvětšení bylo srovnatelné. Já jsem dokoupil Plossl 5mm (na 4mm jsem si netroufl), pro zvětšení 140x=2D. Vyzkoušeno na Měsíci a Saturnu a "dobrý". Vybavil jsem ho svým robustnějším dřevěným stativem a ještě jsem si vyrobil z okuláru od starého triedru jeden s ohniskem 30mm pro malá zvětšení (cca 23x). Myslím, že za "málo pěněz docela dost muziky" a kritika, že vše z "obchďáků" stojí za h ........ ouby je v tomto případě ne zcela opodstatněná. Určitě jako první dalekohled nezklame. Když to srovnám s kdysi (cca před 15 lety) koupeným refraktorem průměru 50mm, který jsem vlastnil a okamžitě vyhodil, je to "nebe a dudy".
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
michal.b

Lidlskop

Příspěvek od michal.b »

Rozebral jsem hodinovou osu abych vymenil cinske lepidlo za skutecne mazivo a pocatecni nadseni ponekud opadlo. Priznam se, ze plast bych tam necekal...

Asi na nej budu muset byt hodny, abych neco nestrhnul a nezlamal :-/
Risben

Lidlskop

Příspěvek od Risben »

michal.b napsal: Rozebral jsem hodinovou osu abych vymenil cinske lepidlo za skutecne mazivo a pocatecni nadseni ponekud opadlo. Priznam se, ze plast bych tam necekal...

Asi na nej budu muset byt hodny, abych neco nestrhnul a nezlamal  :-/To je Michale docela dobré zjištění, bohužel spíše pro ty co jsi to ještě nekoupili. Faktem je, že za ty peníze a od číňanů se to dalo trochu čekat :-/.
Zajímavé je, že kolik lidí jsi to již pořídilo a přesto, že plast v převodu bývá skoro vždy po krátkém čase zdrojem problémů s tím nikdo zatím problémy neměl, nebo se alespoň nezmínil.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
dv

Lidlskop

Příspěvek od dv »

Risben napsal:

Zajímavé je, že kolik lidí jsi to již pořídilo a přesto, že plast v převodu bývá skoro vždy po krátkém čase zdrojem problémů s tím nikdo zatím problémy neměl, nebo se alespoň nezmínil.

To víš Risbene, neni plast jako plast ;D
Eppur si muove
michal.b

Lidlskop

Příspěvek od michal.b »

Zrovna prevody (tj snek i kolo) jsou kovove. Horsi je, ze je plastova ta cast osy, na kterou se pritlacuje sroub zamykajici hruby pohyb. Pokud ho utahnes tak, aby se osa skutecne nehybala, tak si sroub do toho plastu udela dulek a pri opetovnem povoleni to pekne skube a drhne.
Az bude trocha casu na hrani, tak to cele rozeberu a vyfotim podrobne, at se muzou vsichni (zejmena zajemci o koupi toho dalekohledu) pokochat. Posvitim si i na tubus, ktery potrebuje lepe vyclonit. Je tam proste nekolik speku, nad kterymi zustava rozum stat. Ale s tim jsem pri dane cene pocital, takze zadne velke prekvapeni.
dv

Lidlskop

Příspěvek od dv »

Za 1990 Kc se to da myslim prezit. Za tu cenu se proste neda nic lepsiho (noveho) sehnat, nepletu-li se.
Eppur si muove
Odpovědět