Lidlskop

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od MMys »

Kdyby Ti ta rozbitá montáž náhodou zbyla (můžeš to zkusit i trochu uhrát :-), mohl bys mi ji na nějakou dobu zapůjčit ? Mám chuť si trošku pohrát s analýzou protokolu, kterým spolu komunikuje motorová jednotka s Autostarem. Možná by se mi pak podařilo navrhnout koncové jednotky pro velké montáže, ke kterým by si jen dotyčný koupil samotný ovladač Autostar (to jde) a měl by pěkný pohon velkého dalekohledu.

A funkční montáž mi na to nikdo nepůjčí :-(

MMys.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
jechyn

Lidlskop

Příspěvek od jechyn »

MMys napsal: Kdyby Ti ta rozbitá montáž náhodou zbyla (můžeš to zkusit i trochu uhrát :-), mohl bys mi ji na nějakou dobu zapůjčit ? Mám chuť si trošku pohrát s analýzou protokolu,  kterým spolu komunikuje motorová jednotka s Autostarem. Možná by se mi pak podařilo navrhnout koncové jednotky pro velké montáže, ke kterým by si jen dotyčný koupil samotný ovladač Autostar (to jde) a měl by pěkný pohon velkého dalekohledu.

A funkční montáž mi na to nikdo nepůjčí :-(

MMys.
No já v tom nevidím žádný problem klidně ji pujčím teda jestli bydlíte někde okolo Prahy, ale nesmíme jí odkouřit nerad bych to vracel kdyby se tedy jednalo o úplně nový kus.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od MMys »

Asi si nerozumíme. Já myslel půjčit tu rozbitou, kdyby Ti dali tu novou a tu rozbitou už nechtěli. Na té myslím už nebude co "odkouřit"

Jde o to, že taková věc trvá déle, a nikdo mi nepůjčí svoji montáž, se kterou pozoruje. A takto by byla šance dostat se k tomu, aniž by to někomu způsobilo nějakou újmu. Do ničeho tě samzořejmě nenutím, ale tahle tvoje smůla by mi tak přišla docela vhod.

Na předání bychom se nejak dohodli. Jsem z Hradce, po dálnici je to teď k Praze kousek.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
3J

Lidlskop

Příspěvek od 3J »

Mimochodem Martin (MMys) je šikovnej kluk.
Jestli je závada ve špatně připojeném drátu k motoru nebo to je studeňák na konektoru nebo podobně tak to najde a za cenu jedné budeš mít dvě funkční  ;D
jechyn

Lidlskop

Příspěvek od jechyn »

MMys napsal: Asi si nerozumíme. Já myslel půjčit tu rozbitou, kdyby Ti dali tu novou a tu rozbitou už nechtěli. Na té myslím už nebude co "odkouřit"  

Jde o to, že taková věc trvá déle, a nikdo mi nepůjčí svoji montáž, se kterou pozoruje. A takto by byla šance dostat se k tomu, aniž by to někomu způsobilo nějakou újmu. Do ničeho tě samzořejmě nenutím, ale tahle tvoje smůla by mi tak přišla docela vhod.

Na předání bychom se nejak dohodli. Jsem z Hradce, po dálnici je to teď k Praze kousek.
Jj ja jsem to pochopil s tou rozbitou nicméně jsem ochotnej pujčit i tu novou na nějakou rozumnou dobu.
Habl

Lidlskop

Příspěvek od Habl »

To: Jechyn
Asi jsi úplně nepochopil Martinův záměr, ale Lidl jako obchodní společnost má zajištěn servis u nefunkčních dílů u Meade Europe v Německu. Pokud uplatníš záruku na tuto nefunkční montáž jsou v podstatě dvě řešení. Prostřednictvím dovozce uplatníš závadu a buď se montáž odveze do servisu, kde ti zjistí a případně odstraní závadu a nebo ti podle závažnosti závady vymění v reklamaci za novou montáž.
Pokud servis uzná při korespondenci závadu jako závažnou, zpravidla pošle novou montáž a ta původní nefunkční ti zůstane a o tu měl Martin zájem.
Mne se stalo něco podobného, protože jsem uplatňoval u montáže Astro 3 nefunkčnost mechanického ozubení u převodů od motorku RA osy, kde čelní ozubení nezapadalo do sebe (chybný kotvící prvek pro upevnění motoru montáže) a po čase mne poslali komplet nový díl hlavy montáže bez stativu.

Zdraví

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
jechyn

Lidlskop

Příspěvek od jechyn »

Teď jsem se ještě dozvěděl informaci, že ne všechny komponenty se vyrabějí v Číně, ale i v USA a Německu. Finální montáž z dílů prý probíhá v Německu a to i výstupní kontrola. Takové info jsem dostal od člověka, který zajišťuje servis pro Meade.
jechyn

Lidlskop

Příspěvek od jechyn »

jechyn napsal:

ale nesmíme jí odkouřit nerad bych to vracel kdyby se tedy jednalo o úplně nový kus.

Ale ano pochopil jsem ho nicméně to odkouření se vztahovalo ke větě "kdyby se tedy jednalo o úplně nový kus." tzn. kdybych tu starou vratil tak klidně pujčim i tu novou ale "neodkouřit" . Prostě jsem to napsal asi blbě nebo jsme si nerozuměli.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od MMys »

Jasně, už tomu rozumíme. Tak to ale opravdu nechci, přeci tě nepřipravím o montáž, kterou sis koupil, a nebudu se ti v ní vrtat. Sice je elektronika mým denním chlebem, ale přihodit se může cokoli. Navíc to je na delší dobu (ten měsíc minimum, pokud by to šlo dobře a bylo hodně volného času)

Znovu tedy opakuji, že to myslím pouze v případě, že Ti ta vadná zůstane. Jinak to pusť z hlavy. Není to nijak akutní, jen jsem chtěl využít příležitost k myšlence, kterou jsem měl asi před rokem a půl při konstrukci mého systému navádění montáže.
jechyn

Lidlskop

Příspěvek od jechyn »

MMys napsal: Jasně, už tomu rozumíme. Tak to ale opravdu nechci,  přeci tě nepřipravím o montáž, kterou sis koupil, a nebudu se ti v ní vrtat. Sice je elektronika mým denním chlebem, ale přihodit se může cokoli. Navíc to je na delší dobu (ten měsíc minimum, pokud by to šlo dobře a bylo hodně volného času)  

Znovu tedy opakuji, že to myslím pouze v případě, že Ti ta vadná zůstane.  Jinak to pusť z hlavy. Není to nijak akutní, jen jsem chtěl využít příležitost k myšlence, kterou jsem měl asi před rokem a půl při konstrukci mého systému navádění montáže.
Dobře uvidíme jak to dopadne a podle toho se zařídím. Nicméně mám ještě takový zásadní dotaz. Na těch motorech jsou krytky, které jdou jednoduše odklopit a pod nimi se nacházejí soukolí motoru. Zaraží mě jedna věc a to ta, že tyto soukolí nejsou vůbec ničím namazaný. Kola budou asi z hliníku nabo nějaké šedostříbrné slitiny. Chápu že hliník je trochu samomazný nicméně na to jaký to přenáší váhy mi to příjde do budoucna dost destruktivní. Co si o tom myslíte? já bych to namazal .
MMys
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od MMys »

Ničím to nemaž, je to prakticky zbytečné. Rychlost otáčení je malá. Navíc při odvalování koleček (pokud je ozubení evolventní) se nic o sebe netře, ale pouze odvaluje. Žádnou váhu to nepřenáší, pouze moment pro utoční šneku, protože šnekové soukolí je samosvorné a moment dalekohledu na hřídeli drží šnek, ve svém axiálním směru, opřený o ložiska. A šnek je určitě namazaný, a dalekohled víceméně vyvážený, takže moment pro točení šneku nebude velký.

Pokud to namažeš, může to být dokonce horší. Až v mrazu mazivo ztuhne. Moment relativně slabého DC motorku na začátku, ještě před zpřevodováním, je dost malý a namzání zde nevhodným mazivem to celé zhorší.
RadekZ

Lidlskop

Příspěvek od RadekZ »

Zdravím všechny na tomto fóru. Poměrně dlouhou dobu to tu pročítám a dnes bych rád přišel se svou troškou do mlýna. Potíže s RA pohonem u LXD75 z Lidlu nejsou ničím novým a když se tahle záležitost začala prodávat cca o 14 dnů dříve na západě. Nazazil jsem na jednom fóru na stejný problém a jeho výskyt byl u cca 40% zakoupených sestav. Dlouze se o tom diskutovalo a potom se objevil jakýsi človíček, který našel metodu jak to pomocí Autostar ovladače "opravit" Bohužel si to celé nepamatuji ale nějak to souviselo s resetem a opětovným nastavením zeměpisných souřadnic místa pozorování. Ještě to zkusím vygooglit a pastnu to sem.
RadekZ

Lidlskop

Příspěvek od RadekZ »

Tak jsem to našel:
http://www.irishastronomy.org/boards/vi ... php?t=5340

Mrkněte na posledních 5 "postů" na straně 4 toho fóra. Může to pomoct ale nemusí.
voko

Lidlskop

Příspěvek od voko »

Můžu potvrdit, i já jsem s tím měl zpočátku problémy. Projevilo se to tak, že mi dalekohled nesledoval objekty siderickou rychlostí, ať jsem dělal co dělal. Už jsem uvažoval o změně poměru AZ/R.A. (nastaveno z fabriky, což Meade vůbec nedoporučuje měnit), než mě napadlo prostě resetovat Autostar. Pochopitelně jsem pak musel zadat znovu nastavení souřadnic pozorovacího místa a další mnou dříve nastavené hodnoty, ale špatná rychlost sledování se tím odstranila a teď objekt drží v zorném poli jak přibitý. Ještě je nutno pak před prvním použitím po resetu inicializovat Autostar, eliminovat vůle a zkalibrovat motory a můžete pozorovat.
Jeden prblém ale pořád u mě přetrvává. A to bych se chtěl zeptat zase já všech čerstvých držitelů LXD75. A sice problém s parkováním dalekohledu. Do doby, než jsem Autostar upgradoval na poslední verzi 43Ed (předtím jsem měl verzi 40Ef), tak to někdy najelo správně po zaparkování, někdy ale ne (nevypozoroval jsem tam žádnou zákonitost). Po upgrade na tu poslední verzi mi to ale pravidelně najíždí v rektascenzi o takových 45° východněji. Přitom procedura "sleep scope" (tzn. vpodstatě parkování bez vypnutí elektřiny) a vše ostatní funguje bezchybně (nebo aspoň jsem v té spoustě různých možností, jež Autostar nabízí, žádnou další nekorektnnost nenašel). Přitom upgrade už na předpředposlední verzi 42Ed měl problém s parkováním vyřešit. U mě zjevně ne! Tak se vás ostatních ptám: funguje u vás parkování dalekohledu? Tzn. najede po opětovném zapnutí Autostaru dalekohled na vámi navolený objekt? Pokud ano, je asi chyba u mě v ručce. Ale potřeboval bych si to aspoň tímto způsobem ověřit. Díky za pomoc.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
jechyn

Lidlskop

Příspěvek od jechyn »

No já mám dalekohled ve stavu po resetu, kdy testuje motory a hned v tom testu se to hryzne na chybu motoru nic se s tím víc neda dělat nemůžu do menu prostě nic.
Odpovědět