MMys napsal:
Výkresy jsu zde:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/AstroF ... cioner.zip
Tak, výrobu křížového pojezdu pro polohování pointační kamery (pozicioner) akorát dodělávám a při tom jsem přišel na jedno drobné úskalí, které původní výkresová dokumentace nijak neřeší (nevím jak je to řešeno u již vyrobených, neměl jsem žádný takový kus rozmontovaný). Jde o to, že aretování polohy v obou směrech je zajišťováno nejčastěji ocelovýmy šroubky, které jsou tvrdší, než-li povrch duravové rybiny, do které tak šroubek při dotažení vymačkává obtisk a tím jí ničí, zhoršuje její pohyb a po čase určitě musí dojít k rozebrání a přeleštění plochy.
Já jsem to vyřešil vyfrézováním u odnímatelné lišty 1mm hlubokého oválného vybrání kolem závitu ze strany rybiny, kde se dá hložit buď mosazný plíšek, nebo teflon, přes který se to bude teprve upínat (dotahovat) a tím se zamezí poškození hladké kluzné plochy rybiny.
Asi by to šlo řešit i vlisováním nebo nalepením měkké koncovky na aretovací šroub, nebo šroub zhotovit celý z materiálu, který bude měkčí, než materiál pozicioneru, možná i jinak, ale jak říkám, neměl jsem žádný již vyrobený kus rozmontován, tak uvádím svou zkušenost.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D