Reaguji na poslední Lubošův příspěvek z tématu Nový outburstující objekt ....
Luboši, píšeš, že program CCDOPS občas spadne při autograbbingu. Máš nějakou představu, proč se to stává?
My na Skymasteru také používáme CCDOPS - aspoň si myslím, že je to tento program (zrovna si teď nějak nejssem jistý tím názvefm ;D ). Ale nám to, pokud vím, ještě nidky nespadlo. Já jsem se s tím nesetkal a Pavel také nic takového neříkal.
V. K.
Proč padá CCDOPS?
Proč padá CCDOPS?
No zkušenosti s CCDOps mám jen v mé konfiguraci na notebooku ASUS 2,8GHz + CCD kamera SBIG ST-8. Ta má kamera je starší typ s vyčítáním přes LPT port. Vyčítání je pomalé a velmi zatěžuje počítač. Hlavně fáze DOWNLOADING.
Při používání CCDOps jsem při stahování snímků z kamery raději ani nehýbal myší, protože během těch 20ti sekund stahování se celý notebook zpomalil, nedokázal ovládat svá zařízení (jako třeba infraportem připojený mobil). Když jsem po pc nedej bože ještě něco "chtěl", tak CCDOps pravidelně spadl - tím myslím, že se přerušila komunikace s kamerou.
Podle mne je to jednoznačně špatně napsaný software. Možná, že s USB kamerami to už funguje lépe. Ale mé zkušenosti jsou velmi negativní.
CCDSoft mi spadl tak maximálně 2x za téměř rok používání.
Navíc CCDSoft umí dobře používat autoguidingový čip. To se mi v CCDOpsu nepovedlo.
Čau Luboš
Při používání CCDOps jsem při stahování snímků z kamery raději ani nehýbal myší, protože během těch 20ti sekund stahování se celý notebook zpomalil, nedokázal ovládat svá zařízení (jako třeba infraportem připojený mobil). Když jsem po pc nedej bože ještě něco "chtěl", tak CCDOps pravidelně spadl - tím myslím, že se přerušila komunikace s kamerou.
Podle mne je to jednoznačně špatně napsaný software. Možná, že s USB kamerami to už funguje lépe. Ale mé zkušenosti jsou velmi negativní.
CCDSoft mi spadl tak maximálně 2x za téměř rok používání.
Navíc CCDSoft umí dobře používat autoguidingový čip. To se mi v CCDOpsu nepovedlo.
Čau Luboš
Bc. Luboš Brát
Proč padá CCDOPS?
Pouzivame CCDOPS i CCDSOFT. Je pravda ze to asi bude v tom USB. Ale budeme pouzivat prevazne CCDSOFT, protoze ten umi automaticky menit filtry. Problem pokud vim nebyl snad se zadnym.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Proč padá CCDOPS?
Také musím potvrdit velkou nestabilitu CCDOpsu, kterou mi avizovali kolegové z HaP (dr. Zejda) a Hvězdárny Vyškov (Ing. Motl). Problém nebyl jen v tom, že spadl (někdy s sebou vzal i celý OS), ale také v tom, že občas načítal "nesmysly", jako např. hodnoty (v ADU), která nebyly vůbec reálné. Prostě se na něj nedalo spolehnout a pozorovatel jej musel trvale dozorovat, jestli není něco špatně.
Druhá věc je to připojení kamery přes LPT port, tam to dost záleží na HW řídícího PC a i u CCDSoftu mi v tomto případě celý notebook zmrzl, ale naštěstí se po vyčtení opět oživil. Stabilita CCDSoftu je ale (jak v provedenií kamery LPT, tak USB) nesrovnatelně lepší a to nemluvím ani o té funkci ovládání filtrového karuselu v měřící sekvenci, který CCDOps postrádá...
Druhá věc je to připojení kamery přes LPT port, tam to dost záleží na HW řídícího PC a i u CCDSoftu mi v tomto případě celý notebook zmrzl, ale naštěstí se po vyčtení opět oživil. Stabilita CCDSoftu je ale (jak v provedenií kamery LPT, tak USB) nesrovnatelně lepší a to nemluvím ani o té funkci ovládání filtrového karuselu v měřící sekvenci, který CCDOps postrádá...
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)
Proč padá CCDOPS?
CCDOps jsme s uspechem pouzivali od zacatku CCD mereni na nasi hvezdarne (osobne jsem ale u zacatku jeste nebyl). Musim ale podotknout, ze verzi pro DOS, kamera byla ST-7 pres LPT port.
Verze pro Win byla opravdu nestabilni, navic prace v DOSovskem okne CCDOps byla aspon pro me prijemnejsi, nez nynejsi klikani v "Oknech".
Nyni kdyz mame ST-8 pres USB, tak pokud merim v jednom filtru, tak volim CCDOps for Win, a je to naprosto bez problemu, jinak CCDSoft.
Verze pro Win byla opravdu nestabilni, navic prace v DOSovskem okne CCDOps byla aspon pro me prijemnejsi, nez nynejsi klikani v "Oknech".
Nyni kdyz mame ST-8 pres USB, tak pokud merim v jednom filtru, tak volim CCDOps for Win, a je to naprosto bez problemu, jinak CCDSoft.
Proč padá CCDOPS?
koca napsal: CCDOps jsme s uspechem pouzivali od zacatku CCD mereni na nasi hvezdarne (osobne jsem ale u zacatku jeste nebyl). Musim ale podotknout, ze verzi pro DOS, kamera byla ST-7 pres LPT port.
Můžu potvrdit "Kocovy" slova. Ta DOS verze CCDOPSu mi za tu dobu používání snad ani jednou nespadla. Skoro je mi líto ji přestat používat (naštěstí máme na hvězdárně pokrokovější pozorovatele ).
Každopádně CCDSOFT se mi zatím při těch několika pozorování choval taky slušně. Nemám však ještě zkušenost s používáním při vícebarevné fotometrii.
Můžu potvrdit "Kocovy" slova. Ta DOS verze CCDOPSu mi za tu dobu používání snad ani jednou nespadla. Skoro je mi líto ji přestat používat (naštěstí máme na hvězdárně pokrokovější pozorovatele ).
Každopádně CCDSOFT se mi zatím při těch několika pozorování choval taky slušně. Nemám však ještě zkušenost s používáním při vícebarevné fotometrii.
Proč padá CCDOPS?
Takze zatim jak to vypada, je problem zejmena CCDOPS vs. kamery s LPT portem.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....