Ten problém s erupcemi tu samozřejmě je, ale dřív než u raketoplánu by ses asi měla zeptat, jak to řeší u ISS. (?)
Upřímně, ani já si nyní nejsem jist odpovědé (docela mně to štve), ale v první řadě mám pocit, že jak ISS tak raketoplán obíhají pod ochrannou obálkou radiačních pásů. Takže většina radiace by byla zřejmě odstíněna a pouze menší část ohrožuje i posádku ISS. Předpokládám (prostě někde jsem o tom určitě četl), že na ISS mají na tyto účely speciální komoru pro případ opravdu silné radiace a dokonce by mohli ihned sednout do Sojuzu a přistát. To myslím prakticky nehrozí. Za poslední léta myslím nastala jedna pěkná erupce nejméně X17 s velkou dávkou radiace, ta však nemířila na Zemi. Krom toho nastaly některé silné erupce tuším v roce 2003, které na Zemi mířily a kolem ISS z toho žádný humbuk nebyl. Takže je to asi bezpečné dost. Mimochodem ty erupce byly silnější než ty současné - jedna byla určitě X10.
A drobná poznámka. CME vznikající po erupci je oblak nabitých částic, který se šíří rychlotí stovek až tisíců km/s, k Zemi tedy letí nejméně (asi) jeden den, spíše tři, zatímco v té samé chvíli při erupci uvolněné RTG záření je zde za 8,3 minut.. takže jak chránit posádku, pokud to za nás (naštěstí) neudělá ochranný radiační štít Země? - to je samozřejmě problém, který budou muset řešit budoucí mise na Měsíc a příp. na Mars, avšak mise typu STS a ISS se tím vlastně tolik trápit nemusí