Newton 130/900 na EQ 2M
Newton 130/900 na EQ 2M
Hodláme se synem zakoupit pro první seznámení se
s astronomií přístroj Newton 130/900 mm na montáži EQ-2M, hledáček 6x30, okuláry Kellner 20 a 10 mm.
Poraďte někdo, za jakých podmínek je možné s ním fotografovat (spec. přislušenství, druh fotoaparátu apod.) a zda je s ním možno pozorovat i pozemské objekty bez převrácení obrazu.
Děkuji všem za všechny odpovědi, týkající se tohoto dalekohledu.
s astronomií přístroj Newton 130/900 mm na montáži EQ-2M, hledáček 6x30, okuláry Kellner 20 a 10 mm.
Poraďte někdo, za jakých podmínek je možné s ním fotografovat (spec. přislušenství, druh fotoaparátu apod.) a zda je s ním možno pozorovat i pozemské objekty bez převrácení obrazu.
Děkuji všem za všechny odpovědi, týkající se tohoto dalekohledu.
Newton 130/900 na EQ 2M
Tak nez se ozvou povolanejsi odbornici:
Sam jsem si prosel podobnym procesem vyberu, jenom obracene primarne jsem chtel fotit a az potom se koukat.
Ta 130/900 k foceni pouzit zrejme pujde ale take zalezi co budete chtit fotit. Na Mesic, Slunce a jasne planety by to mohlo stacit (treba s pres upravenou web kameru, nebo kompakt za okularem).
Na DSO (galaxie, mlhoviny,...) uz to ma mensi svetelnost a z toho vyplyvajici potrebu delsich expozic. Tam te ale bude limitovat slaba montaz EQ2 a nutnost poridit si druhy dalekohled na pointaci...
Na foceni DSO dneska uz temer nikdo nepouziva nic jineho nez DSLR, podobne vykone (a vykonejsi) specializovane astro CCD kamery byvaji mnohem drazsi a film je pomalu uz za zenitem.
Osobne bych doporucil Canon (v podstate jakykoliv) s jeho CMOS chipy a levnou moznosti pouzivat jej s manualnimi M42 skly. Vlastnici Nikonu jiste dodaji duvod proc jit zase do Nikonu (treba cena D40 je rozhodne padnej argument) .
Samozrejmosti je take elektricky pohon alespon v jedne ose (na rucni toceni tyhle slabsi montaze vselijak prokluzuji)...
Sam jsem sel do nekolikanasobne drazsi montaze CG-5 GOTO, ke ktre jsem v ramci "akce" dostal Celestron 150/750. S tim uz se fotit da docela dobre. Obavam se ze je tato kombinace za cca 20t rozumny minimalni zaklad (a to mne jeste ceka investice do reseni pointace).
Prvni dva snimky:
http://www.vabrousek.cz/astroforum/Plej ... estron.jpg
http://www.fotoaparat.cz/g/06/11/03/303518_0e7f8.jpg
Sam jsem si prosel podobnym procesem vyberu, jenom obracene primarne jsem chtel fotit a az potom se koukat.
Ta 130/900 k foceni pouzit zrejme pujde ale take zalezi co budete chtit fotit. Na Mesic, Slunce a jasne planety by to mohlo stacit (treba s pres upravenou web kameru, nebo kompakt za okularem).
Na DSO (galaxie, mlhoviny,...) uz to ma mensi svetelnost a z toho vyplyvajici potrebu delsich expozic. Tam te ale bude limitovat slaba montaz EQ2 a nutnost poridit si druhy dalekohled na pointaci...
Na foceni DSO dneska uz temer nikdo nepouziva nic jineho nez DSLR, podobne vykone (a vykonejsi) specializovane astro CCD kamery byvaji mnohem drazsi a film je pomalu uz za zenitem.
Osobne bych doporucil Canon (v podstate jakykoliv) s jeho CMOS chipy a levnou moznosti pouzivat jej s manualnimi M42 skly. Vlastnici Nikonu jiste dodaji duvod proc jit zase do Nikonu (treba cena D40 je rozhodne padnej argument) .
Samozrejmosti je take elektricky pohon alespon v jedne ose (na rucni toceni tyhle slabsi montaze vselijak prokluzuji)...
Sam jsem sel do nekolikanasobne drazsi montaze CG-5 GOTO, ke ktre jsem v ramci "akce" dostal Celestron 150/750. S tim uz se fotit da docela dobre. Obavam se ze je tato kombinace za cca 20t rozumny minimalni zaklad (a to mne jeste ceka investice do reseni pointace).
Prvni dva snimky:
Pavel Vabrousek
Newton 130/900 na EQ 2M
Vabra napsal: Tak nez se ozvou povolanejsi odbornici:
Prvni dva snimky:
Díky za celkem vyčerpávající odpověď!
Nevíte, zda je možné s tímhle Newtonem pozorovat i pozemní objekty bez převrácení obraz?
Jinak jsme se synem konstatovali, že to Vaše foto měsíce je opravdu dobré.
Díky.
Prvni dva snimky:
Díky za celkem vyčerpávající odpověď!
Nevíte, zda je možné s tímhle Newtonem pozorovat i pozemní objekty bez převrácení obraz?
Jinak jsme se synem konstatovali, že to Vaše foto měsíce je opravdu dobré.
Díky.
Zdeno
Newton 130/900 na EQ 2M
zdeno napsal:
Pomocí převracecích členů lze i stímto dalekohledem samozřejmě sledovat i pozemské cíle. Vzhledem k jeho rozměrům a hmotnosti s montáží už není na běžné nošení do terénu jako pozorovací dalekohled, ale při cíleném (naplánovaném) sledování použít lze. Sám jsem sním jednu takovou zkušenost měl (i když neplánovanou). Tento dalekohled si pořídil kamarád a tak jsme ho šli hned večer na balkon paneláku testovat. Bohužel se obloha už tak nevalná po chvíli zatáhla úplně a tak jsme ho z nudy namířili na protější panelák vzdálený cca 250m. I přesto, že jsme žádný převracející člen neměli, bavili jsme se sledováním televizního programu (přes tamější okno a záclonu) a četli na tu vzdálenost i titulky (film byl v původním znění)
.
Risben
Pomocí převracecích členů lze i stímto dalekohledem samozřejmě sledovat i pozemské cíle. Vzhledem k jeho rozměrům a hmotnosti s montáží už není na běžné nošení do terénu jako pozorovací dalekohled, ale při cíleném (naplánovaném) sledování použít lze. Sám jsem sním jednu takovou zkušenost měl (i když neplánovanou). Tento dalekohled si pořídil kamarád a tak jsme ho šli hned večer na balkon paneláku testovat. Bohužel se obloha už tak nevalná po chvíli zatáhla úplně a tak jsme ho z nudy namířili na protější panelák vzdálený cca 250m. I přesto, že jsme žádný převracející člen neměli, bavili jsme se sledováním televizního programu (přes tamější okno a záclonu) a četli na tu vzdálenost i titulky (film byl v původním znění)

Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Newton 130/900 na EQ 2M
Půjde na 130/900mm tento filtr: FILTR/SKY 7300 MĚSÍČNÍ 1.25” OKULÁROVÝ
Newton 130/900 na EQ 2M
rasice napsal: Půjde na 130/900mm tento filtr: FILTR/SKY 7300 MĚSÍČNÍ 1.25” OKULÁROVÝ
Filtr se šroubuje na okulár, tudíž musíš mít správné okuláry (s průměrem 1,25'') + dalekohled musí mít okulárový výtah průměr 1,25'' (nebo to vyřešit redukcí).
Filtr se šroubuje na okulár, tudíž musíš mít správné okuláry (s průměrem 1,25'') + dalekohled musí mít okulárový výtah průměr 1,25'' (nebo to vyřešit redukcí).
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Newton 130/900 na EQ 2M
Tenhle filtr asi jen zeslabuje svetlo. Mozna by jsi mel levnejsi dalekohled castecne zaclonit na vstupu.
Newton 130/900 na EQ 2M
Tenhle Newton o průměru 130 mm nejde nikde moc zaclonit bez újmy na kvalitě. Ten filtr za tu cenu dobře vyřeší pozorování Měsíce a Venuše.
Filtr umožní vidět detaily, které oslněné oko nevidí.
Filtr umožní vidět detaily, které oslněné oko nevidí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Newton 130/900 na EQ 2M
Sám jsem a ještě chvilku(ne dlouhou)budu spokojeným vlastníkem tohoto dalekohledu.Podle mého názoru je na to počáteční seznámení s oblohou plně dostačující.Planety a Měsíc zobrazje velmi slušně,na jasnější DSO taky postačí,hlavně hvězdokupy(i kulovky),ale dost jasnějších mlhovin a galaxií jim taky uvidíš.Slabinou alekohledu jak bylo řečeno je montáž,což způsobuje že za trochu silnějšího větru je dost nepoužitelný,za bezvětří na vizuální pozorování postačí.No a až se nabažíš tak se dá stejně očekávat že taky přejdeš na něco většího jako v mém případě na 10"dobson ;)na začátek tedy za tu cenu mohu dalekohled doporučit 8)
Jakub Kristek

- feliz_navidad
Newton 130/900 na EQ 2M
Je u tohoto dalekohledu slabá montáž, nebo stativ? (nebo obojí). Za předpokladu, že by se montáž dala na pevnější stativ, nebo na trubku v zemi je tento dalekohled s montáží použitelný i při větším zvětšení nebo se to pořád bude klepat jako ratlík?
Newton 130/900 na EQ 2M
feliz_navidad napsal: Je u tohoto dalekohledu slabá montáž, nebo stativ? (nebo obojí). Za předpokladu, že by se montáž dala na pevnější stativ, nebo na trubku v zemi je tento dalekohled s montáží použitelný i při větším zvětšení nebo se to pořád bude klepat jako ratlík?V podstatě je slabé obojí (hlavně ta montáž). I když se jedná o Newton ze základní velikostní kategorie, tak pro jeho rozměry je již tato montáž nedostatečně tuhá. Pokud si však do budoucna nechceš pořídit lepší dalekohled, tak si nejsem jist, jestli se ti vyplatí investovat nemalé finance do nákupu opravdu stabilní montáže, nebo pro tuto kategorii budovat sloup.
Risben
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D