Kniha : RAW s programem Adobe Photoshop CS

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
alien5
Příspěvky: 516
Registrován: 04. 01. 2006, 22:51
Bydliště: Rovesnko od troskami
Věk: 47

Kniha : RAW s programem Adobe Photoshop CS

#1

Příspěvek od alien5 »


Zakoupil jsem si tuto knihu, protoze se chystam na foceni, zatim jen kompaktem Panasonic DMC-LS3EG-S ktery neumi RAW ale pristi rok zakoupim Canona EOS 350D a chci se dobre naucit pracovat ve photoshopu a s formatem raw.
Na internetu neni zadny slusny navod tak jsem to vyresil knihou.
Zatim jsem na zacatku ale mohu ji vsem doporucit pro laiky jako jsme ja myslim velice dobra knizka vse peclive popsano s vysvetleno.

http://www.zonerpress.cz/inshop/scripts ... roductID=9
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17696
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Kniha : RAW s programem Adobe Photoshop CS

#2

Příspěvek od MMys »

No,
abych pravdu řekl, nevím, jestli ti to k něčemu bude. Vznik dobré astrofotky leží úplně někde jinde. Když pominu takovou samozřejmost, jako kvalině nafocený objekt (tedy dostatečně velký počet dostatečně dlouhých a bezchybně provedených expozic), tak těžiště celého zpracování, na kterém záleží výsledek, neleží vůbec v Photoshopu. Klíčem k dobré fotografii je správně provedená tzv. kalibrace. Tedy aplikace Temných snímků (dark frame), Flat Field snímku a případně Bias snímku, a následná registrace a zprůměrování takto kalibrovaných dílčích snímků. Postup je úplně stejný jako u astrofotografie pomocí CCD kamery. RAW je pouze jediný způsob, jak z foťáku dostat data podobná těm, která produkuje astronomická CCD kamera. Tedy neovlivněná nějakými korekcemi a konverzí do JPG.

Naprostá většina zpracování se odehrává v jiných SW, než Photoshopu. Photoshop použiji nakonec, k doladění výsledné složeniny. Kterou už mám ale obvykle jako TIFF.

K vlastnímu zpracování astrosnímků existuje mnoho SW přímo pro tyto účely. Například SubRAW, DeepSkyStacker, Images Plus, IRIS, MaxDSLR, Registar...

Na druhou stranu, knížku použiješ na práci s denními snímky, a aspoň pochopíš, jak RAW formát funguje (tedy doufejme, soudě podle obsahu knihy).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
VK
Příspěvky: 1851
Registrován: 12. 12. 2008, 21:59

Kniha : RAW s programem Adobe Photoshop CS

#3

Příspěvek od VK »

Jak se správně má pracovat s CCD-kamerou je popsáno v záznamu workshopu Krkonoše 2006, http://www.astroklubpce.com/clanky/2006-CCD.htm . Je to ale primárně zaměřeno na fotometrii - jsou tam tedy věci, navíc, které Ty potřebovat ani nebudeš.

V. K.
Odpovědět