DF, cituji: odstraňuje systematický offset pixelů a hotpixely
to je samozrejme pravda, ale pokud pouziji nedostatecne mnozstvi DF, tak si ten sum z DF zpetne do light snimku pri kalibraci pridas, jak uz pise MMys v topicu na ktery odkazujes. tudiz i spatna kalibrace pomoci maleho poctu DF muze mit vliv na vysledny sum ve snimku to jen pro doplneni, aby si nekdo nemyslel, ze to jen hrube pretluce celkovym expozicnim casem ... i tady je potreba dbat na radnou kalibraci.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
ogami: jistě máš pravdu, já reagoval na souvislot těchto větách:
budu muset zapracovat na DF, protoze to nejak nesedi. Stale tam mam hodnce sumu a kazda uprava krivek jej vytahne
dablik: za jedno-minutové expozice (16 minut celkem) tam toho mít prostě moc nebudeš. Nemá cenu moc tahat za křivky a znásilňovat to, bo ti bude opravdu je vylézat šum. Chce to natáhnout expozici. Navíc předpokládám že foťák nemáš modifikovanej, takže o to ještě hůř na tomto objektu.
Díky Vabrovi (Pavel Vabroušek), který vždy ochotně pomůže, se nám naskytla příležitost zkusit si něco nového. A přesně v mezích budoucích záměrů. Půjčil nám kameru QHY9 a k našemu OIII filtru i filtr Halfa od BDP. Chtěli jsme zkusit vyfotit objekt, se kterým už zkušenost s naší současnou technikou máme a víme, jaký výsledek očekávat. Je to tato profláknutá emisní mlhovina. Výsledek, i při některých nedostatcích způsobených naší neznalostí focení touto kamerou, předčil naše očekávání. Je tak strašně odlišný od focení OSC kamerou před dvěma lety...
Na klik na astrofotkách je pod obrázkem i odkaz na verzi v nejvyšším rozlišení.
Myslím, že to nebude dlouho trvat , přeci jen mono kamera je úplně někde jinde , zvlášť u mlhovin. Při bin 2x2 , což evidentně podle snímku v plném rozlišení je potřeba, se i výsledek ještě u mlhovin násobně zvýší.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Karle,
celkove je to paradni, snad jen ze ve Vasem podani dominuje prilis OIII slozka na ukor Ha.
Ty OIII struktury jsem na domacim snimku takhle pekne vytazene snad jeste nevidel. Bohuzel se temer uplne ztratila kresba v Ha.
Nevim zda se to da jeste opravit. Cela Krabi mlhovina je v oblaku Ha (jukni na sirokouhe snimky), kdezto ve vasem podani je tam obloha prakticky cerna...
Jinak ma MilAn temer jako vzdy pravdu, pri ohnisku 1500mm uz bych asi vsechno fotil v Bin 2x2. Prakticky o zadna realna data neprijdes, jen budes mit mensi objem MB na zpracovani.
Děkujeme vám za názory, všechny pečlivě čteme. S tím binningem to bude složitější. Protože všechny povedenější fotky končí vytištěné na papíře ve formátu A3 a vyšším, je důležité rozlišení, které potřebujeme dosáhnout pro určitou kvalitu tisku. Zkusíme ale Pavlem navržený postup, po binningu 2x2 výsledný obraz 2x zvětšit a potom vytisknout.
To binování není moc řešení. Prostě je potřeba, aby to bylo zaostřené a upointované. Při tomhle ohnisku a kameře byste se měli dostat na FWHM někde kolem 5 pixelů při seeingu kolem 3 arcsec. Jenomže to už asi bude pro EQ6 s takovým bojlerem dost oříšek. No zkoušejte to, uvidíte.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Karell: Je to paradni prvni snimek s mono kamerou Ale vadi mi tam jedna vec ... na pravo od hvezd jsou takove divne krouzky, ve zmensene verzi si toho skoro nevsimnu, v plnem rozliseni to uz bije do oci.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Ondro dík, ano, to jsou ty nedostatky, které jsem zmínil. Pravděpodobně moc rychlé vyčítání snímků. Po konzultaci s MMysem jsem ho snížil na nejnižší možné a uvidíme, jak to dopadlo, protože jsem poslední 2 noci srpkovku fotil znovu, jen v bin2x2. Závažnějším problémem byly tady na AF už popisované tmavé pruhy od jasnějších hvězd, i to způsobilo to rychlejší vyčítání. Martinovi se je ale podařilo takřka úplně odstranit při zpracování, tmavá kolečka vedle hvězd ovšem odstranit "legálními" prostředky nelze.