DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Jan
Příspěvky: 307
Registrován: 10. 05. 2003, 15:58

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#16

Příspěvek od Jan »

… výškové ložisko musí byť podobne veľké ako priemer tubusu. Akékoľvek menšie trecie osky spôsobujú menej kvalitný pohyb …To: FunTomas

Tomáš, som přesvědčený, že v uvedenom citáte máš pravdu (zodpovedá fyzikálnym zákonom i overeným konštrukčným principom).

Třeba ale vziať do úvahy, že v našom prípade nový profi ďalekohľad SkyWatcher bol vybavený ložiskom ALT o priemere D=130mm. Autor popisovanej amatérskej montáže Dobson v prvej etape používal toto povodné ložisko. Tento opatrný prístup je pochopitelný, veď nikto sa neponáhľa mechanicky upravovať čersvo zakúpený ďalekohľad.

Až v ďalšej fázi vývoja montáže došlo k modifikácii ložisiek ALT tj. k ich náhrade za priemer D=280 mm. Táto modifikácia priemeru ložiska bola na WEBu zveřejněná ako prvá v poradí.

Principiálny dovod modifikácie i pozitivne dosledky sú evidentné. Čo ale považujem za pozoruhodné, je konštrukčné riešenie úpravy. Mne sa javí ako veľmi originále a výhodné z mnohých dovodov, m.i. preto že umožňuje:

- bezproblémový návrat k povodným osám priemeru D=130 mm (napr. pre prípad predaja dalekohľadu),

- posuv a fixáciu ložisiek ALT v ose tubusu a tým jemné vyváženie ťažiska ďalekohľadu,

- chová sa „ohľaduplne“ k tubusu ďalekohľadu, nič sa nevŕta ani nedeformuje :-).

- upevnenie ložisiek ALT na tubusu ďalekohľadu pomocou štandardných objímok je použitelné i pre iné typy ďalekohľadov.

Výmena ložisiek osy ALT je však nezávislá na ručnom mechanickom ovládaní osy ALT a na jemnom mechanickom prevode na tejto ose.

Bol by som rád (a tvorčiemu duchu amatérov by to určite prospelo), keby autori pripomienok uvádzali nielen nevýhody (skutočné, či zdánlivé) nových a experimentálních konštrukcii, ale i ich evidentné prednosti.

Na tomto Astroforu sa stalo veľkou módou uvádzať len negatíva, často sa to robí so silným emocionálním podbarvením a subjektivne. A je výnimkou verejné uznanie za originálny konštrukčný nápad, ktorý autor dáva k dispozícii ostatným amatérom.

Vieš dobře, že při aplikovanom vývoji sa vačšina riešení neosvedčí. Ale zásadne platí, že i záporná odpověď na konštrukčný problém má svoju hodnotu. I neosvedčené riešenie musel niekto vymyslieť a realizovať a patrí mu od ostatných vďaka i za to, že zistil a publikoval, že táto cesta nevedie k cieli ..

Princip montáže DOBSON je skutečně obdivuhodný. Zostáva platný i po desiatkach rokov, všetci obdivujeme jeho prednosti a poznáme i jeho nedostatky. Nie je však tabu, hovorí sám za seba a nepotrebuje obhájcov, určite pripúšťa experimenty, zdokonaľovanie, alternativy, modifikácie (za jednu z mnohých možných a úspešných alternativ považujem napr. i Tvoje konštrukčné a technologické riešenie Dobsona.)

P.S.
Myslím, že vlastnosti niektorých kritikov dobre vystijuje text známej piesne od J.Wericha .

Prajem Ti bohatú úrodu konštrukčných nápadov a ich úspešnú publikáciu.
Zdraví
Jan
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3911
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#17

Příspěvek od FunTomas »

Jan napsal:
.
.
.
Na tomto Astroforu sa stalo veľkou módou uvádzať len negatíva, často sa to robí so silným emocionálním podbarvením a subjektivne. A je výnimkou verejné uznanie za originálny konštrukčný nápad, ktorý autor dáva k dispozícii ostatným amatérom.
.
.
.
Ale ja som to napísal bez emocionálneho podtextu. Len som si uvedomil, že som tu na fóre už písal onú skúsenosť s veľkosťou ložísk. Nič viac a nič menej v tom netreba vidieť. ;)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Jan
Příspěvky: 307
Registrován: 10. 05. 2003, 15:58

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#18

Příspěvek od Jan »

To: FunTomas

Tomáš.
Tvojej pripomienke rozumiem, súhlasím a ospravedlňujem sa Ti zato, že časť mojej úvahy mala obecnejší charakter.

Zdraví
Jan
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24364
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#19

Příspěvek od MilAN »

Jan napsal: To: FunTomas

Tomáš.
Tvojej pripomienke rozumiem, súhlasím a ospravedlňujem sa Ti zato, že časť mojej úvahy mala obecnejší charakter.

Zdraví
JanProtože jsme to v podstatě diskutovali s FunTomasem hlavně my dva, potom bych asi měl tu připomínku brát na sebe já.
To : Jan :
Uvádíš typo knstrukční změny vždy jako " nové konstrukční řešení " Právě to se mi zdá jako velmi emotivní projev. Na nedostatky řešení jsme upozorňovali již v prvních příspěvcích. Takže pokud doba a praxe časem ukázala, že to opravdu nebylo nejvhodnější řešení a autor ve o krok vrátil k původnímu Dobsonovu řešení, je na Tvém webu opět příspěvek uveden jako "nové řešení". Trochu to nechápu.
Autor získal zkušenosti a zjistil přeci, že to, co zamýšlel jako vylepšení, tak ve skutečnosti nefunguje. To se stává každému z nás, že máme dobře zdůvodněnou představu, jak něco vylepšujeme a výsledek nesplní naše očekávání. Pak je samozřejmě důvod buď hledat jiné řešení, nebo se vrátit zpět k původnímu , funkčnímu. To provedl autor , a vrátil se od svého pokusu s pevnýmu koulemi na AZ ose k původnímu řešení. Podle mne by tedy Tvůj příspěvek na webu měl mít snad jiný název než ve smyslu ... autor předkládá nové konstruční řešení AZ osy Dobsona "... To tam totiž opravdu bude každý hledat marně.
Celé pozitivum vidím v tom, že autor získal zkušenosti s touto montáží a že zavrhl cestu, která nevedee k dobrým výsledkům a nepřivodí tak následovatelům tohoto řešení zklamání, že to tak vlastně nefunguje.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jan
Příspěvky: 307
Registrován: 10. 05. 2003, 15:58

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#20

Příspěvek od Jan »

Dobrý den.
Milane, obtížně se mi odpovídá na Tvůj příspěvek. Za jiných okolností bych vše přešel mlčením (spoléhaje na čtenáře). Ale vzhledem k některým Tvým výrokům v tomto vlákně, považuji za vhodné uvést konkrétní argumenty:

MilAN >
Autor "nového " řešení se pokorně vrátil k řešení, které vymyslel zhruba před 40 lety John Dobson ..Nechápu co ve větě pohledává slovo „..pokorně..“. Toto slovo má ryze emotivní charakter, s technikou nemá nic společného. Vztahuje se k osobním vlastnostem autora a může čtenáře negativně ovlivnit. Autor konstrukce Dobsona přece jasně vyložil nevýhody původního řešení s kuličkovým ložiskem a důvody modifikace. Přitom modifikace se shoduje s řešením J.Dobsona pouze v principu kluzného ložiska, nikoliv v konstrukčním uspořádání.

MilAN >
... Myslím, že časem dojde i na onen jemný pohyb ve výšce … Tento Tvůj výrok považuji za zavádějící, neboť provedená konstrukční změna ložiska osy AZ nijak nesouvisí s jemným ručním řízením osy výšky (které považuji za „těžiště“ celého příspěvku).

MilAN >
… a dalekohled se tak vrátí k oné geniální jednoduchosti a ovladatelnosti dle idei pana Dobsona …- Víme, že za všechno nutno platit, i za jednoduchost (tj. za pořizovací levnost). Podle mne u Dobsona se platí kompromisem v jeho ovladatelnosti. Snad i laik pozná rozdíly v ovladatelností ekvatoreální montáže vyzbrojené šnekovými převody např. 1:96 (nebo 1:144) a ovladatelností montáže Dobson bez mechanických převodů. Snaha o zlepšení ovladatelnosti Dobsonů je motivem, že na I-netu se nachází informace o dodatečné instalaci mechanických převodů na Dobsony.

- Problematika mechanických převodů na osách montáže Dobson musí být řešena i v případech použití motorových pohonů montáží Dobson, např. krokovými motory až na úroveň systémů GoTo. Nejpopulámější a nejčetnější je řídící systém GoTo konstrukce M.Bartelse, který připouští mechanické převody od 1:500 do 1:5000 (typicky 1:1000).

- Genialitu principu montáže Dobson uznávám, ale obdivem principu můj obdiv končí. Neboť konstrukční provedení Dobsonů za posledních 40 let zaznamenalo tak velké množství variací na dané téma, že snad nikoho nenapadne pochybovat zda Dobson s kuličkovými ložisky v ose AZ je ještě Dobson? Co se ovšem trvale sleduje u konstrukčních verzí, jsou užitné vlastnosti (sleduje hlavně kupující) a výrobní náklady (pečlivě hlídá výrobce ).

- Základním rysem amatérského snažení je experimentování. Když se dílo podaří (i to se někdy stává ), pak odměnou je spokojenost s výsledkem. V tom případě je na místě i publikace projektu ve prospěch ostatních amatérů. Ale to amatér „nese svou kůži na trh“. Musí počítat i s nepochopením a nesmí počítat s uznáním. Pokud se přesto uznání od svých čtenářů dočká, je to pro něj jediná odměna a povzbuzení k další činnosti. Proto apeluji na návštěvníky našeho WEBu, aby své připomínky formulovali vyváženě a kromě nedostatků se zmínili i o eventuálních kladech projektů. Někdy mám dojem, že uživatelé amatérské astro-techniky vůbec neví, kolik dá práce nový projekt vymyslet, zdokumentovat, vyvinout, vyrobit, otestovat a nakonec zpracovat pro publikování..

MilAN >
… Tím se ale už celý odkaz stává naprosto zmatečným …
… Protože na celém odkazu není už nic nového a ani nic lepšího …Citované dve věty a hraní se slovíčky v celé této pasáži si neumím racionálně vysvětlit.
Odkazy jsou přece zveřejňovány chronologicky s vývojem projektu. Často se stává, že realizovaná konstrukce se v praxi neosvědčí, nebo nemá všechny předpokládané vlastnosti. Ovšemže - i negativní poznatek má informační cenu. Proto i neaktuální odkazy na předešlé alternativy (obsahující mj. i avíza nových vlastností) se nemažou a dodatečně se neupravují. Další nové odkazy pak charakterizují aktuální stav projektu. Na tomto postupu neshledávám nic podivného a prohlásit můj odkaz za naprosto zmatečný považuji přinejmenším za nekolegiální a nevhodné.

Zdraví
Jan
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24364
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#21

Příspěvek od MilAN »

Jan napsal: Autor konstrukce Dobsona přece jasně vyložil nevýhody původního řešení s kuličkovým ložiskem a důvody modifikace. Přitom modifikace se shoduje s řešením J.Dobsona pouze v principu kluzného ložiska, nikoliv v konstrukčním uspořádání.

Nechci zavádět polemiku o slovíčkách. Ale tohle přesně charakterisuje celý postup a přístup.
Autor přeci původně zdůvodnil nevhodnost původní konstrukce azimutální osy Sky Watcheru.( teflon, melaminová fólie = lamino deska). Jeho modifikace s ocelovými koulemi a plechem plně vyhověla - po ročním provozu. Poté přistoupil k modifikaci, protože se ukázaly nevýhody řešení. Nové řešení ( teflon/Al,plech) není sice totožný s původním řešením os Sky Watcheru, ani s původním od p.Dobsona ( teflon/teflon), ale není to přeci žádné nové konstrukční řešení.Modifikaci spodní teflonové desky používá kde kdo, protože není tak snadné sehnat tuto velikost teflonu. Takže se nakrazuje fólií ABS, laminem s různou strukturou, Umacartem, plexisklem, teflonovou tkaninou, lakovaným hladným i lakovaným strukturním plechem. Dovolím si tvrdit, že řešení použité autorem není ta nejšťastnější kombinace, což ukáže delší provoz. Výrazně lepší by byl nerezový plech nebo lakovaná tvrdá plocha ( ať kov či nějaká deska. Moje zkušenost mě vede k tvrzení, že původní kombinace (teflon / lamino) je z hlediska použití na AZ kluznou plochu výrazně lepší, než teď realizované řešení.
Znovu bych chtěl upozornit, že není mým úmyslem kritizovat autora ani mu vyvracet jeho řešení. Každý musí získávat zkušenosti, nelépe se opravdu učí na vlastních chybách. Moje poznámky jsou určeny pouze těm, kteří by nabyli mylného dojmu, že je potřeba následovat v nových řešeních ( tak jak je uvedeno v názvu ) , a měly by je upozornit i na úskalí tohoto návrhu a i jiné možnosti, jak postavit Dobson. Samozřejmě, jednoduší by bylo být zticha a nedělat (si) problémy. Nebo zticha sedět a potměšile sledovat, jak někdo opakuje tytéž chyby, které mám už dávno za sebou.
Milan
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24364
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#22

Příspěvek od MilAN »

Jan napsal: - Snad i laik pozná rozdíly v ovladatelností ekvatoreální montáže vyzbrojené šnekovými převody např. 1:96 (nebo 1:144) a ovladatelností montáže Dobson bez mechanických převodů. Snaha o zlepšení ovladatelnosti Dobsonů je motivem, že na I-netu se nachází informace o dodatečné instalaci mechanických převodů na Dobsony.


Honzo, z Tvého tvrzení celkem jasně pro neinformovaného čtenáře vyplývá,źe se lépe pozoruje na paralaktice a Dobson je jakýsi laciný kompromis, který se vylepšováním přiblíží ve svých funkcích paralaktice.
Potom se ale nemůžeme nikdy shodnout. Protože, ač používám paralaktiku prakticky celý život, pro vizuální pozorování všeho druhu a při jakémkoliv zvětšení, považuji Dobson za daleko lépe a snáze a pochopitelněji ovladatelný , než paralaktiku. Takže ono vylepšování neberu jako přínos, ale jako komplikaci.

Zdraví Tě
Milan
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jan
Příspěvky: 307
Registrován: 10. 05. 2003, 15:58

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#23

Příspěvek od Jan »

Myslím si, že se blíži ke konci diskuze na téma, které považuji za hlavní:
„ ... jemný mechanický převod na montáži Dobson ANO / či NE ? … „

Kolega MilAN v diskuzi opakovaně a jednoznačně vyjádřil svůj osobní názor (který respektuji) o nevhodnosti instalace jemných převodů na montáž Dobson.

Věřím, že MilAN může svůj názor zdůvodnit i jinak, než odvoláním se na genialitu tvůrce tohoto typu montáže a obecným konstatováním o zbytečnosti převodů.

Proto veřejně adresuji MilANovi stručnou a jednoznačnou otázku, na kterou prosím stručnou a jednoznačnou odpověď :
Vyzkoušel jsi Ty osobně jemný mechanický převod na montáži Dobson : ANO / či NE?

Věřím že ANO a věřím že Tvé rezervované (či odmítavé) stanovisko k instalaci jemného převodu je tvořeno na základě osobní praktické zkušenosti.

Věřím, že uvedeš technické a technologické podrobnosti Tebou konstruovaného, vyzkoušeného a zavrhnutého jemného převodu tak, aby se jiní amatéři mohli vyhnout Tebou zjištěným nedostatkům.

Teprve pak budu považovat problematiku jemných převodů za úspěšně uzavřenou.

Předem děkuje a zdraví
Jan
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17669
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#24

Příspěvek od MMys »

Vložím se sem taky, byť stavba Dobsonů není moje parketa. Měl jsem ale možnost různými dobsony na srazech pozorovat, kvalita provedení je různá, různá je i míra vibrací a hlavně pružení konstrukce. Podle mne právě toto pružení, a následně při větším zatlačení "utržení" tření tubusu s poskočením do nové polohy si vynucuje zavedení jemných pohybů, pokud to není vyřešeno dobře. Nicméně třecí posuv lze evidentně zkonstruovat tak, že tam tenhle problém není, a 40cm dobson jde opravdu lehce postrkávat pouze prsty za okulár, nádhera. Neměl jsem sice v ruce přímo Milanův dobson, ale jím stavěný, takřka identický, pro jiného majitele. A tvrdím, že jemný posuv není prostě potřeba. A 450-ka Jirky Lva (zkoušel jsem na poslední MHV) fungovala také velmi pěkně.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Stratus
Příspěvky: 709
Registrován: 03. 02. 2007, 20:55
Věk: 71

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#25

Příspěvek od Stratus »

MMys napsal: A tvrdím, že jemný posuv není prostě potřeba.
Taky nejsem Dobsonista, ale mít udělaný jemný posuv ve výšce s převodem 40 arcmin/otáčku kličky (v zenitu), resp. 15 arcmin/otáčku v horizontu (0°) může mít přeci svoje výhody.
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2890
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09
Věk: 69

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#26

Příspěvek od Homer »

Víte, já si myslím, že snad ani není nutné vést disputaci o potřebě či nepotřebě jemných pohonů u dobsona. Když se ale pro ně konstruktér po zralé úvaze rozhodne, chtělo by to, je-li to možné , hledat více praktické řešení. Tohle mi nepřijde optimální. Homer
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24364
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#27

Příspěvek od MilAN »

Jan napsal: Kolega MilAN v diskuzi opakovaně a jednoznačně vyjádřil svůj osobní názor (který respektuji) o nevhodnosti instalace jemných převodů na montáž Dobson.

Věřím, že MilAN může svůj názor zdůvodnit i jinak, než odvoláním se na genialitu tvůrce tohoto typu montáže a obecným konstatováním o zbytečnosti převodů.

Proto veřejně adresuji MilANovi stručnou a jednoznačnou otázku, na kterou prosím stručnou a jednoznačnou odpověď :
Vyzkoušel jsi Ty osobně jemný mechanický převod na montáži Dobson : ANO / či NE?

[
Odpovím Ti otázkou : potřebuji mít počítač na to, abych sečetl 2 + 2 ?  Můžeš mě sice  přesvědčovat o  genialitě počítače ....

Jednoznačná odpověď tedy zní : NE.  Nikdy totiž nenastala situace , že bych ten jemný  pohyb potřeboval. Při žádném zvětšení ani žádné poloze dalekohledu.( A předpokládám, že používám jak větší zvětšení, tak větší dalekohled, takže by se problémy měly projevit daleko dříve.)  Navíc kritický je pohyb v AZ , ne ALT. Pokud by se dalekohled pohyboval v některé ose špatně, potom bych  určitě předělal osy a nevnášel  do ovládání dalekohledu velmi nepraktický prvek, jako je ustanovka osy a jemný převod. ( kdo často pozoruje, ví, o čem je řeč, pro teoretiky to bude pouze  tvrzení). Proto stavím Dobsony, že tyto překážející prvky  nepotřebují. Jinak bych stavěl  klasickou azimutální montáž s jemnými pohyby. Protože hybrid bude zase jen hybridem, se všemi nedostatky obou řešení.
.....
A moje zdůvodnění  zbytečnosti převodů lze vyjádřit  pouze tak že :
pokud něco  absolutně nepotřebuji,  tak je to zbytečné
............
P.S. pokud někoho zajímá problematika kolem Dobsonů, eventuelní moje zkušenosti ( kladné i záporné), rád odpovím soukromě zde či mailem.
Díky za pochopení
Milan
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
Stratus
Příspěvky: 709
Registrován: 03. 02. 2007, 20:55
Věk: 71

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#28

Příspěvek od Stratus »

Stratus napsal:
Taky nejsem Dobsonista, ale mít udělaný jemný posuv ve výšce s převodem 40 arcmin/otáčku kličky (v zenitu), resp. 15 arcmin/otáčku v horizontu (0°) může mít přeci svoje výhody.Já jsem měl na mysli konkrétně toto: na paralaktice často při prohlížení hvězdných polí se v deklinaci posunu jinam, např. o 1-3 otáčky. Potom když se chci vrátit je to jednoduché, vrátím se o stejný počet otáček zpět. Protože také uvažuji o pořízení lehkého skládacího Dobsona pro pozorování v horách zajímalo by mě Milane jak toto třeba děláš. Mohl bych Ti napsat SZ, ale myslím, že by to mohlo zajímat řadu pozorovatelů, kteří se zatím na Dobsona chystají. Uvítal bych zde i Tvoje další zkušenosti s praktickým použitím Dobsona při pozorování. Díky.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24364
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#29

Příspěvek od MilAN »

Jde o to , co myslíš  1 - 3 otáčky. Je to 1° nebo 10° ?
prostě se dívám do okuláru a jedu. Vzhledem k tomu, že mi Dobson umožní pohyb  s krokem tak 1´, nevidím problém   s posováním mezi hvězdami tak, abych ztratil kontakt s polem  a ztratil se.  Jinak  přes 16 let používám DSC od firmy JMI, takže muhu použít k podobným operacím řekněmě přes 5;. kdy by projíždění přes několik polí mohl byt problém ( hlavně ve vizuální paměti ! :D)
................
Pokud nepracuješ s Dobsonem, nedivím se Tvojí otázce. Ale s Dobsonem je postup po obloze jednodušší než s triedrem.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jan
Příspěvky: 307
Registrován: 10. 05. 2003, 15:58

DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

#30

Příspěvek od Jan »

Dosud jsem se k tématu jemného řízení polohy Dobsona vyjádřoval z pozice editora textu příspěvku Libora Šindeláře na WEBu. Jeho originální řešení ručního polohováni osy ALT mne zaujalo, souhlasil jsem s jeho zveřejněním a na edici jsem spolupracoval coby správce WEBu. Předpokládal jsem však diskuzi na téma “JAK to udělat (co nejlépe)..” a nikoliv na otázky “udělat: ANO či NE a PROČ?”

Hamletovu otázku zda ANO či NE si skutečně musí rozhodnout každý sám (souhlasím s odpovědí #25). Důvody pro uznání konstrukce, nebo pro její odmítnutí, mohou být různé (od filozofických až po technologické, provozní, nebo finanční). A priori odmítavé stanovisko však nemá žádnou argumentační váhu, pokud není potvrzeno praktickými testy a zkušenostmi.

Ke zveřejnění na WEBu a podpoře diskutovaného projektu mne vedl ještě jeden důvod:

Jemné ruční řízení popsané v příspěvku jsem chtěl porovnat se svou alternativou jemného řízení osy AZ pohonem s krokovým motorem a mechanickým převodem s přítlačnou spojkou.

Pro informaci zájemcům uvádím odkazy URL, několik poznámek a dva pohledy na odpruženou přítlačnou mechaniku třecího převodu s CZ krokovým motorem a s převodovou skřínkou:





Popis jednoduché elektroniky typu KM1 pro napájení krokových motorů je na URL
http://www.grecner.cz/astro/km1.htm

Další konstrukční podrobnosti jsou na URL
http://www.grecner.cz/astro/dobson_dsc_km1/km1_i_az.htm

Dalekohled i montáž Dobson z dílny p. Drbohlava používám již přes 6 let, z toho poslední dva roky jemný pohyb v ose AZ ovládám výše popsaným způsobem. Většinou připojuji i navigační elektroniku. Polohu dalekohledu pak detekuji dvojicí snímačů DSC (IRC) a indikuji systémem NAVIGATOR.

Osobně a na základě praktických zkušeností jsem přesvědčen, že jemné ovládání na montáži Dobson – ať manuální nebo motorové:

* Představuje nadstandardní vybavení a je to zařízení prospěšné a to nejenom pro méně kvalitní montáže.

* Účelnost jemného ovládání se projeví v praxi při pointování samostatným Dobsonem, nebo při korekcích polární osy je-li Dobson umístěn na Poncetově plošině. Mechanický převod je současně stabilizátorem pomohy tubusu a blokádou (či brzdou) proti jeho nežádoucím pohybům.

* Kdo si jemné ovládání pořídí zjistí, že ho skutečně efektivně využije pro přesně řízenou manipulaci polohy dalekohledu a tím i pro usnadnění pozorování. Nutno přitom uznat, že jemné ovládání Dobsona není nezbytně nutné pro jeho základní a klasickou funkci.

Účelnost jemného ovládání Dobsona nám potvrdil m.j. i astro amatér z ciziny (David Molyneaux - autor jemného převodu na stránce 1. v odpovědi č. 10), kterému jsem k jeho konstrukci adresoval několik stručných a jednoznačných otázek. Poznatky obsažené v odpovědích jsou zajímavé, budou zveřejněny v některém dalším příspěvku a podrobněji i na WEBu.

Zdraví
Jan
Odpovědět