celestron ED80 vs starhopper 10
Ahojte odbornici, viem ze mi budete odpovedat ze sa to neda porovnavat, ale chcem sa opytat o kolko menej uvidim s dalekohladom ED80 ako s dalekohladom starhopper 10". Uvazujem o kupe dalekohladu a to ED-cko sa mi velmi paci. No vsetci tu vychvalujete dobsonove dalekohlady, tak sa neviem rozhodnut. Ja nemam moznost ist na nejake stretnutie a vyskusat si oba typy dalekohladov, tak sa obraciam na Vas. Vopred dakujem Miso.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ale každý z těch dalekohledů je přeci na úplně něco jiného. Je třeba zvážit pozorované objekty, možnosti transportu pod tmavou oblohu a podobně...
Světelný zisk 250mm Starhopperu je oproti 80ED takřka desetinásobný. Z toho plyne, že 250mm dalekohledem uvidíš podstatně větší množství slabých objektů, a také budeš moci (za výborných podmínek) použít vyšší zvětšení než u ED80.
V tomhle Ti nikdo neporadí, ty sám si musíš rozhodnout, na co dalekohled vlastně chceš.
Světelný zisk 250mm Starhopperu je oproti 80ED takřka desetinásobný. Z toho plyne, že 250mm dalekohledem uvidíš podstatně větší množství slabých objektů, a také budeš moci (za výborných podmínek) použít vyšší zvětšení než u ED80.
V tomhle Ti nikdo neporadí, ty sám si musíš rozhodnout, na co dalekohled vlastně chceš.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Oba dalekohledy jsou určeny pro něco zcela jiného. Starhopper je především určen k pozorování a v podstatě se nemusí již dále doplňovat o nezbytné další vybavení, třeba jen dalšího okuláru, případně okulárového filtru nebo folie Astrosolar.
Za příznivých pozorovacích podmínek můžeš použít až 250 násobného zvětšení na planety,Měsíc nebo i Slunce. Pro DS objekty a při nepříznivých pozorovaccích podmínkách použiješ menší zvětšení.
Pro přepravu dalekohledu za lepšími pozorovacími podmínkami potřebuješ auto.
S Celestronem ED 80 při pozorování nedosahneš takové rozlišovací schopnosti a zvětšení za příznivých pozorovacích podmínek max. 140 x.Pravda při použití
vhodné paralaktické montáže a dalším nezbytném vybavení lze s přístrojem fotografovat, ale to budeš muset ještě trochu sáhnout do kapsy.
Takže rozhodnutí je především na tobě co vlastně chceš dělat a kolik času tomu chceš obětovat.
Habl
Za příznivých pozorovacích podmínek můžeš použít až 250 násobného zvětšení na planety,Měsíc nebo i Slunce. Pro DS objekty a při nepříznivých pozorovaccích podmínkách použiješ menší zvětšení.
Pro přepravu dalekohledu za lepšími pozorovacími podmínkami potřebuješ auto.
S Celestronem ED 80 při pozorování nedosahneš takové rozlišovací schopnosti a zvětšení za příznivých pozorovacích podmínek max. 140 x.Pravda při použití
vhodné paralaktické montáže a dalším nezbytném vybavení lze s přístrojem fotografovat, ale to budeš muset ještě trochu sáhnout do kapsy.
Takže rozhodnutí je především na tobě co vlastně chceš dělat a kolik času tomu chceš obětovat.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Já mám oba dva. Tak jak Ti již popsali kolegové, každý je na něco jiného.
V 250 vidím krásné detaily, velký dosah, při nejlepších podmínkách opravdu perfektní podíváníčko. Zejména
když máš dobré okuláry, filtry apod. Na druhé straně, přece jenom přeprava je na auto, mobilnost
složitější.
ED 80 perfektně přenosná, zorné pole, výborný obraz
a když vím co chci pozorovat možno vidět spoustu
krásných pohledů i při vyšších zvětšeních. Není tak
"náchylná" na horší pozorovací podmínky. Vozím
dalekohled sebou, protože se někdy pracovně zdržím
i do noci a potom i pozoruji.
Právě pro výše uvedené důvody jsem si pořídil tyto dalekohledy a jsem velmi spokojen.
Ideální když mám na pozorování oba dva.
Zdravím Jirka
V 250 vidím krásné detaily, velký dosah, při nejlepších podmínkách opravdu perfektní podíváníčko. Zejména
když máš dobré okuláry, filtry apod. Na druhé straně, přece jenom přeprava je na auto, mobilnost
složitější.
ED 80 perfektně přenosná, zorné pole, výborný obraz
a když vím co chci pozorovat možno vidět spoustu
krásných pohledů i při vyšších zvětšeních. Není tak
"náchylná" na horší pozorovací podmínky. Vozím
dalekohled sebou, protože se někdy pracovně zdržím
i do noci a potom i pozoruji.
Právě pro výše uvedené důvody jsem si pořídil tyto dalekohledy a jsem velmi spokojen.
Ideální když mám na pozorování oba dva.
Zdravím Jirka
Ked Vas tu mam, tak sa Vas opytam ktory z tychto dobsonov by ste mi odporucili starhopper 10", Skywatcher 10" alebo Meade 10" Newton f/5 Light Bridge. Je to jedno ? lebo ceny su dost rozdielne. dakujem
- JHA - Durko
Ja som si pred casom kupil SW 10" dobson a som spokojny. Cena je bezkonkurencna a obraz je kvalitny. Rozdiel je v montazach, na Celestrony sa ludia stazuju hlavne kvoli montazi - zadrha sa, nie je plynula v azimute. U SW je to vyriesene 3 nastrelenymi teflonovymi platnickami a funguje to uplne v pohode. Celkove vyhotovenie dalekohladu je pomerne kvalitne. Navyse ma Pyrexove zrkadlo, co Starhopper nema. Radsej si za cenovy rozdiel kup komakorektor, lebo pri takomto dalekohlade je uz viditelna koma (ale ta je bez ohladu na znacku).
No ako tak pozeram, tak s konkretnym typom dobsona mi asi nikto neporadi. Ma niekto a vas Light Bridge od Meade? Cital som tu niekde, ze Dominik si ho chcel kupit, no nakoniec kupil ineho dobsona. Je podla vas velky rozdiel medzi normalnou a deluxe verziou? Oplati sa ist do verzie deluxe za tie peniaze? Lebo mam moznost kupit 10" lightbridge za 17 000. poradi niekto? dakujem