Guidemaster – naváděcí systém “Autoguiding mit der Webcam“
Na evropské scéně se objevil nový SW naváděcí systém vyvinutý v Německu pod výmluvným názvem: Guidemaster.
Autorem je Matthias Garzarolli, program je FREE, jeho popis (angl. i něm.) i příručku (pouze v němčině) lze stáhnout z URL:
http://www.guidemaster.de/
Výstupní datový soubor ze SW Guidemaster má název Daten.DAT a podle tutoriálu v jednom řádku obsahuje data:
Date,
Time,
Timer,
RA_Error,
DEC_Error,
Brighnes,
RA_Correction,
DEC_Correction,
RA_Error_average,
DEC_Error_average.
Je zřejmé, že naváděcí SW Guidemaster lze úspěšně využít i pro měření PE a FFT ekv. montáže.
Pro naše potřeby budou k výpočtu PE a FFT využita data ve sloupci (2)Time (=x) a ve sloupci (4)RA_Error (=y). Jiné sloupce nejsou čteny.
Navrhl jsem šablonu pomocí které lze data ze souboru Daten.DAT bezproblémově vložit do SW PEAS:
[. n x n y]
(*) poznámka k závazné edici šablony:
- mezi tečkou a prvním "n" je 2x mezera
- mezi "n x n y" je 1x mezera
Šablona byla dosud testována pouze na jediném souboru dat od kolegy z FR, který mne o šablonu požádal a k jejímu vytvoření a prověření mi zaslal soubor dat vygenerovaný pouze při zapnuté korekční funkci PEC.
Věřím, že i naši amatéři vyzkouší nový SW.
Pokud ho použijí i pro měření PE a FFT, pak pro prověření šablony PEAS a pro porovnání grafických výsledků získaných za různých podmínek bych potřeboval minimálně údaje:
(a) rozměr pixelu a vzdálenost ohniska dalekohledu,
(b) 2x soubory Daten.DAT při vypnuté /zapnuté funkci PEC.
(c) Uvítám popis měřené montáže, typu WEB kamery, podmínek při snímání PE, souřadnice snímaného objektu, .. atp.
Mnoho zdaru při testování a zkvalitňování montáží
přeje
Jan
Guidemaster – nový SW naváděcí systém
Zdravím na AF
Kolega ze SAo Grygov zřejmě nedostal odvahu napsat dotaz i když o tom pořád básní. Tak to napíšu za něj aspoň se něco bude konečně dít.
Máme problémy s pointací pomocí tohoto SW.
Jako vybavení používame:
EQ6 SS Pro (montáž je propojena s PC "Win XP" a je řízena přes SW CdC - bez problému najíždí)
Na montáži jsou dva dalekohledy Meade 150/750(pointační), Tal 200K. Jako pointační kameru máme WebCam Philips ToUcam 850k (doufám, že jsem to nespletl). Snažíme se už více jak 2 měsíce pointaci rozchodit, ale vždy nám vydrží tak 2minuty a pak nám začně ujíždět. Problém je ten, že to s programem moc neumíme a spíš jen tápem.
Nalezne se tu někdo kdo tento SW pro pointaci používá konkrétně s EQ6? Budu vděčen za každou radu (spíš postup, kde co nastavit apod. :-[)
MartinV
Kolega ze SAo Grygov zřejmě nedostal odvahu napsat dotaz i když o tom pořád básní. Tak to napíšu za něj aspoň se něco bude konečně dít.
Máme problémy s pointací pomocí tohoto SW.
Jako vybavení používame:
EQ6 SS Pro (montáž je propojena s PC "Win XP" a je řízena přes SW CdC - bez problému najíždí)
Na montáži jsou dva dalekohledy Meade 150/750(pointační), Tal 200K. Jako pointační kameru máme WebCam Philips ToUcam 850k (doufám, že jsem to nespletl). Snažíme se už více jak 2 měsíce pointaci rozchodit, ale vždy nám vydrží tak 2minuty a pak nám začně ujíždět. Problém je ten, že to s programem moc neumíme a spíš jen tápem.
Nalezne se tu někdo kdo tento SW pro pointaci používá konkrétně s EQ6? Budu vděčen za každou radu (spíš postup, kde co nastavit apod. :-[)
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
- astropintr
Ahoj Martine,
já ho dost dlouho používal a bez větších problémů, popiš prosím podrobněji problém, možná bych mohl poradit.
Já využíval EQ - 6 Skyscan a Skywatcher ED 80/600 s tímto programem. Jak máte propojený notebook a montáž?
Pavel
já ho dost dlouho používal a bez větších problémů, popiš prosím podrobněji problém, možná bych mohl poradit.
Já využíval EQ - 6 Skyscan a Skywatcher ED 80/600 s tímto programem. Jak máte propojený notebook a montáž?
Pavel
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Zdravim
Tiez pouzivam tento softik pri foteni: Canon 400D cez NWT 150/750 na CG5 Goto Advanced pointovane Wat 902 H2 ultimate cez BDP SCOPOS ED 66/400 (pripadne si kukery ulohu vymenia) a mozem potvrdit, ze sa jedna o vinikajucu vec. Pre mna je dolezite, ze vie pointovat aj pomocou TV CCD pripojenej cez grabovaciu kartu. Pokial viem je to jediy soft co neco take dokaze. Naviac disponuje funkciou skladania snimkov, co je velmi uzitocne, kedze kameru zatial nemam upravenu na frame integraciu. Proste parada. Okrem spomynanych TV CCD moze pouzivat samozrejme USB CCD kamerky a Webky a to aj modifikovane, kde je exp. ovladana cez RS232 ci LPT porty. Dokonca vie pointovat pomocou dalsieho fotaku s el. spustou! Podporuje tiez celu radu komunikaznych protokolov pre guiding montazi a vsetko je mozno podrobne nastavovat. Jednotlive konfiguracie sa daju ulozit, co je vyhodne ked fotite s viacerimi zostavami. Este raz mozem len odporucit.
To MartinV: pouzivam sice inu foto zostavu, ale snad budem vediet pomoct. Samozrejme treba poznat podrobnosti. Napr. zapojenie kablov, na komunikaciu s montazou pouzivas Ascom etc. alebo ides cez guiding port? a podobne.
Tiez pouzivam tento softik pri foteni: Canon 400D cez NWT 150/750 na CG5 Goto Advanced pointovane Wat 902 H2 ultimate cez BDP SCOPOS ED 66/400 (pripadne si kukery ulohu vymenia) a mozem potvrdit, ze sa jedna o vinikajucu vec. Pre mna je dolezite, ze vie pointovat aj pomocou TV CCD pripojenej cez grabovaciu kartu. Pokial viem je to jediy soft co neco take dokaze. Naviac disponuje funkciou skladania snimkov, co je velmi uzitocne, kedze kameru zatial nemam upravenu na frame integraciu. Proste parada. Okrem spomynanych TV CCD moze pouzivat samozrejme USB CCD kamerky a Webky a to aj modifikovane, kde je exp. ovladana cez RS232 ci LPT porty. Dokonca vie pointovat pomocou dalsieho fotaku s el. spustou! Podporuje tiez celu radu komunikaznych protokolov pre guiding montazi a vsetko je mozno podrobne nastavovat. Jednotlive konfiguracie sa daju ulozit, co je vyhodne ked fotite s viacerimi zostavami. Este raz mozem len odporucit.
To MartinV: pouzivam sice inu foto zostavu, ale snad budem vediet pomoct. Samozrejme treba poznat podrobnosti. Napr. zapojenie kablov, na komunikaciu s montazou pouzivas Ascom etc. alebo ides cez guiding port? a podobne.