Posielanie mien na sondach...
Jedna mozno trochu netradicna tema...V poslednej dobe sa stala modna zalezitost,poslat svoje meno na niektorej sonde do vesmiru,napr. New Horizont,Dawn...Nevie ale niekto o moznosti zaregistrovat si na vlastne meno nejaky z objektov slnecnej sustavy,pripadne nejaku novoobjavenu hviezdu? Niekde som na tuto temu cital clanok ale neviem to najst.Dakujem za postrehy...
Skutocnym motivom takymto sposobom propagovat lety slnecnou sustavou je hlavne prilakat zaujem verejnosti. Danovi poplatnici v Spojenych statoch totiz tieto misie financuju a ich zaujem a podpora je dolezita.
S tou registraciou mena to nie je take jednoduche. Pomenovavanie objektov v slnecnej sustave sa riadi presnymi pravidlami a schvaluje ho prislusna komisia pri IAU. Navyse mena podla objavitela dostavaju len komety,planetky napriklad zase na navrh svojho objavitela apod...
Moznost, ako sam pises pomenovat "novoobjavenu hviezdu" znie dost exoticky a ten clanok o tom by ma fakt zaujimal...
S tou registraciou mena to nie je take jednoduche. Pomenovavanie objektov v slnecnej sustave sa riadi presnymi pravidlami a schvaluje ho prislusna komisia pri IAU. Navyse mena podla objavitela dostavaju len komety,planetky napriklad zase na navrh svojho objavitela apod...
Moznost, ako sam pises pomenovat "novoobjavenu hviezdu" znie dost exoticky a ten clanok o tom by ma fakt zaujimal...
Newton 300/1700; MEADE 90/1000; SkyMaster 25x100; HEQ-5 Pro SynScan
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
geminorum napsal: Moznost, ako sam pises pomenovat "novoobjavenu hviezdu" znie dost exoticky a ten clanok o tom by ma fakt zaujimal... Billislav má asi na mysli článek, který se týkal nikoliv pojmenování, ale "zakolíkování". Četl jsem kdesi o jakési agentuře... Zdá se mi to, mírně řečeno, pochybné. Možná šlo jen o novinářskou kachnu. Kdo však ví, co bude za pár set let?
Karel