Posielanie mien na sondach...

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
billislav

Příspěvek od billislav »

Jedna mozno trochu netradicna tema...V poslednej dobe sa stala modna zalezitost,poslat svoje meno na niektorej sonde do vesmiru,napr. New Horizont,Dawn...Nevie ale niekto o moznosti zaregistrovat si na vlastne meno nejaky z objektov slnecnej sustavy,pripadne nejaku novoobjavenu hviezdu? Niekde som na tuto temu cital clanok ale neviem to najst.Dakujem za postrehy...
geminorum

Příspěvek od geminorum »

Skutocnym motivom takymto sposobom propagovat lety slnecnou sustavou je hlavne prilakat zaujem verejnosti. Danovi poplatnici v Spojenych statoch totiz tieto misie financuju a ich zaujem a podpora je dolezita.
S tou registraciou mena to nie je take jednoduche. Pomenovavanie objektov v slnecnej sustave sa riadi presnymi pravidlami a schvaluje ho prislusna komisia pri IAU. Navyse mena podla objavitela dostavaju len komety,planetky napriklad zase na navrh svojho objavitela apod...
Moznost, ako sam pises pomenovat "novoobjavenu hviezdu" znie dost exoticky a ten clanok o tom by ma fakt zaujimal...
Newton 300/1700; MEADE 90/1000; SkyMaster 25x100; HEQ-5 Pro SynScan
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

geminorum napsal: Moznost, ako sam pises pomenovat "novoobjavenu hviezdu" znie dost exoticky a ten clanok o tom by ma fakt zaujimal... Billislav má asi na mysli článek, který se týkal nikoliv pojmenování, ale "zakolíkování". Četl jsem kdesi o jakési agentuře... Zdá se mi to, mírně řečeno, pochybné. Možná šlo jen o novinářskou kachnu. Kdo však ví, co bude za pár set let?
Karel
Odpovědět