Z pozorovacího deníku - říjen 2006
Měsíc říjen byl poněkud nezvykle štědrý na jasné noci (manželka to nerada vidí) - celkem 15 (ne vždy po celou noc) a pořídíi jsem 4845 měření. Událostí měsíce bylo proměření primárního minima Cze V 115, na které jsem čekal něco přes rok (při periodě něco přes 11 dní a ne vždy vhodném počasí a předpovědi se není co divit). Chyba předpovědi byla 11 minut. Podle všeho to vypadá na dlouhoperiodickou algolidu. Dále se mi podařilo zaznamenat dalších 19 minim zákrytových proměnných hvězd z Prosperu a ondřejovského programu. Zatím vychází pozorování IU Aur, kdy jsem zachytil další dvě minima. Z grafu O-C je zjevné, že minima nastávají dříve oproti předpovědi - podle předpokladu. U GSC 2779 0288 jsem napozoroval dvě sekundární minima, která nastala o 45 minut později. Naproti tomu u AD And nastalo minimum o 47 minut dříve. Dalšími pozorovanými hvězdami byly AB And, TW And, EM Aur, CW Cas, DK Cyg, V 1011 Her, TZ Lyr, AT Peg, UZ Sge, GP Vul.
Nezapomenu i na fyzické - T UMi stále zvesela zjasňuje, u YY Her jsem koncem měsíce zaznamenal pomalý pokles jasnosti - podle předpokladu se jadná o sestup do primárního minima (když už nechce chodit do sekundárního). V 503 Her je stále neměnná.
Pozorování z Valmezu
Pozorovací kampaně, návody, výsledky, zajímavosti,...
- Lada_z_Valmezu
Přejít na
- Astronomie
- ↳ Všeobecná diskuze
- ↳ Fórum pro začátečníky
- Pozorování
- ↳ Sluneční soustava
- ↳ Deep-sky
- ↳ Proměnné hvězdy
- ↳ Spektroskopie
- ↳ Astronomická setkání
- ↳ Pozorovací stanoviště
- ↳ Světelné znečištění
- ↳ Ostatní
- Astrotechnika
- ↳ Dalekohledy
- ↳ Montáže a navigace
- ↳ Okuláry a další příslušenství
- ↳ Technika pro pozorování slunce
- ↳ Chytré dalekohledy
- ↳ ATM aneb udělej si sám
- ↳ Software, literatura, ...
- ↳ Ostatní
- Astrofotografie
- ↳ Astrofotografie
- ↳ Astrofotografická technika
- ↳ Snímky
- Kosmonautika
- ↳ Kosmonautika
- Radioastronomie
- ↳ Teorie
- ↳ Praktická radioastronomie
- Astrobazar
- ↳ Čtěte
- ↳ Prodám
- ↳ Koupím
- ↳ Komentáře
- International forum
- ↳ Astronomical discussion (English, Deutsch, ...)
- Ostatní
- ↳ Astronomické fórum
- ↳ České astronomické portály
- ↳ Mezinárodní rok astronomie 2009
- ↳ Přechod Venuše (projekt VT-2004)