trochu OT:
Přesně kvůli takovýmhle "mně to stačí" (bohužel jich je čím dál víc) leze pokrok malými krůčky... Už kolik let čekám až ceny FF zrcadlovek konečně padnou pod 30, nejlépe ale na hladinu kolem 20k Kč, víc do takového těla ochoten dát nejsem. A čeho jsem se za tu dobu dočkal? Akorát neustálé vylepšování už skoro nijak nevylepšitelného v podobě nových a nových blbostí jménem "foťák v mobilu" Jenže prý "lidi to chtějí" tak jim to dáme, už slyším ty výrobce...
Ceny zrcadlovek stagnují a připadá mi, že někdy lezou dokonce nahoru než postupem času, s více vyrobenými kusy, dolů Jasně, kurz dolaru nebo Eura s tím má také co do činění

Fyzika/optika prostě okecat nejde, a kdo chce mít pořádné fotky, tak ať na mobil/tablet laskavě zapomene a zaměří svoji pozornost na plnohodnotný pořádný foťák. Z ničeho jiného se ty pěkné fotky získat nedají, to je prostě realita. A komu se i tak ty rozpatlané čmouhy z mobilů zdají jako O.K., tak by asi měl navštívit očaře ;)Jenže takto to nefunguje - ceny zrcadlovek by klesly jedině tehdy, pokud by se jich začalo prodávat výrazně více. Výrobce zboží chce/potřebuje minimálně stále stejné peníze. Takže při stagnujícím počtu prodaných kusů raději bude výrobky vylepšovat a prodávat stále za stejné ceny, než by zachoval stávající funkčnost a snižoval cenu...
Jinak, dle mého názoru, budou počty klasických zrcadlovek spíše klesat a stoupat mirrorlessy - kvalita a rozlišení EVF hledáčků roste a i profi fotografové je přestávají tolik hanět.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis