Astrofotografie mobilem

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Cztwerec »

Poraď jak to zlepšitNefoť mobilem...
Lectorem iustus...
Naburko

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Naburko »

Nefoť mobilem...Myslím že chcel poradiť ako zlepšiť fotenie mobilom :D
Howking
Věk: 55
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

Myslím že chcel poradiť ako zlepšiť fotenie mobilom - jj, ale všichni mají stranický úkol mě od toho odradit ;D. Nicméně radu jsou už dostal osobně od Standy (Biker.fm) - zkrátit expozici - moc dlouho exponuji a tím mi to i během jednoho snímku rozostří chvění atmosféry.
MilAN
Věk: 77

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od MilAN »

Zřejmě znáš zázračný způsob, jak při daném světle, objektivu a citlivosti lze zkrátit expozici. A protože ostatní ji neznají, tak ti nemají co poradit. Ty snímky jsou bídné a tou technikou moc lepší nebudou. Nejlepší radu ti tu dal Cztwerec, ale to se druhým nelíbí......
Pochop už, že každá technika má své meze a zázraky se nedějí tím, že chceš a jsi naštvaný na ty , co to vidí reálněji než ty.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Howking
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

Zřejmě znáš zázračný způsob, jak při daném světle, objektivu a citlivosti lze zkrátit expozici. - no mám. Já se to snažil řešit nízkým ISO (32) aby to co nejméně šumělo. Mohu až na ISO 2000, takže zkrátit expozici až na setinu předešlé. (kompromis expozice a ISO časem jistě najdu). Chápej - jde o výzvu-zábavu - s dobrou technikou k tomu určenou dobrý snímek udělá každý. S touhle je to výzva :)
MilAN

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od MilAN »

No, tak když si přečteš, co jsem napsal, tak si přiznej, že nemáš
A zatím co  s kvalitními zrcadlovkami se většinou nejde přes 400-600 ISO, tak nad 2000 ISO se starým mobilem lze jen  pokývat hlavou a nechat tě u toho.
A proto tu právě najdeš tolik rad nad tvými výmysly :)
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od biker.fm »

Jen ho nechme at si hraje :)

Je fajn pro jine pripadne mobilofotice ze diky Howking-ovi se zde dozvi co a jake vysledky muzou ocekavat. Ze zde neni cesta na "pekne libive obrazky" jako treba ze zrcadlovky, vidime na nazornych obrazcich.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Matej
Věk: 45

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Matej »

Nejak nechápem tomuto trápeniu sa s mobilom, keď už za 200€ sa dajú kúpiť planetárne kamerky, prípadne modifikovaný Canon. Sám jeden predávam. Znesitelná investícia, výsledky neporovnatelné a ešte človek ušetrí nervy....
MaG
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od MaG »

Mobil má své místo tam, kde potřebuju rychle něco zdokumentovat. V astrofotografii, kde mám čas se na vše v klidu připravit a alternativa je podobně drahá, jako slušný mobil, je to tedy nesmysl, jak píší kolegové. Pokud tu prezentuješ fotky pro radost, pak to taky vždy nějak zřetelně uveď, protože by to mohlo vypadat, že za těmi pokusy hledáš něco víc a myslíš, že to musí jít líp, ale ono nepůjde. Jako rychlá dokumentace, byť nekvalitní dobrý, ale za několik let uvidíme, co mobily dokážou, teď jeto k ničemu.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od MMys »

ale za několik let uvidíme, co mobily dokážou
Dokud se jim nezvětší objektivy, senzory, a velikosti pixelů (což pochopitelně není trendem), tak to lepší nebude. Spíš naopak. Denní fotky, kde je těch fotonů dost, ještě nějak zahraňuje zpracování (teda ne moc, spíš jen na oko, stačí si prohlédnout ten například 13Mpix obrázek z mobilu v plném rozlišení, a zjištíš, že by těch megapixelů stačilo minimálně 4x méně.)

A fyzika je v tomhle jaksi dost neoblomná :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od MilAN »

Jen ho nechme at si hraje :)
,
Jo, pokud to budeme brát takhle, tak si nakonec hrajeme všichni.
Jen kolem toho nedáváme ty bláboly o tom, že" když se chce, tak jde všechno", nebo že "to je výzva"
Blbost zůstane blbostí, i když bude krásně opentlena
Rekmarik

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Rekmarik »

Trochu jsem zaspal tuhletu diskuzi, ale rád bych k tomu též něco dodal.

Určitě není chyba na straně čipu ani optiky telefonu. Ten umí fotit takhle, tak co dělám špatně. Vybral jsem i jen 10 nejlepších snímků ze 100 a to ručně, ne automatem a ručně zarovnal. Stejně to není to co předvádějí jiní.

tady bych si dovolil tvrdit, že to není tvoje chyba - je to vidět z té fotky za denního světla - to softwarové splývání a slévání obrazu je tak jednoznačně patrné podobně jak je to patrné na snímcích Měsíce a DSO které tady vystavuješ. To že to jiní mají o krapítek lepší je spíš schopnost některých mobilů vygenerovat lépe zaostřenou fotku bez nutnosti softwarového doostřování a dalších úprav. Alespoň já pozoruju hodně velké rozdíly kvality fotek podle typu mobilu (Samsung Note, Xiaomi, Nokia, Lenovo- jsou v tom hodně velké rozdíly- myslím tedy z pohledu uživatele mobilu, z pohledu fotografa je to všechno šunt)

Takže můžeš se tím bavit a snažit se to zlepšovat a zlepšovat - a za nějaký čas po velkém úsilí z toho vyleze o něco líbivější fotka pro laika a stále nepoužitelná fotka pro astrofotiče..

Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Psion »

Já jsem viděl nejlepší fotky z iPhone a Nokia Lumia (dnes M$). Rozdíl v kvalitě je poměrně značný, ale i tak je to stále hraní, když to někoho baví proč ne. Já to beru spíš jako focení pro dokumentační účely.

Tady jedna tako z telefonu BlackBerry.

Howking
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

jj, Lumia nemá konkurenci. Bohužel ten OS je takový nedodělek. Nechápu MS, že to takhle ošidil, vždyť mohl být jedničkou. Symbióza s většinovým OS by mu to zajistila i kdyby byl jen o málo horší než konkurence. Je však o hodně horší i když Nokia byla i po HW stránce zbytku, ne jen foťáku lepší jak konkurence, tak OS to zabil.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Karell »

Nevím, jestli víš, o čem píšeš. Mám Lumii s Win10 a po měsící užívání nechápu, jak jsem mohl žít s Androidem...
Odpovědět