Montáž EMG-1 pro účely CCD fotometrie

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
VK

Příspěvek od VK »

Mám dotaz, především pro Jana, který se týká montáže EMG-1.

O této montáži bylo leccos napsáno, nejvíce na stránce pracovní skupiny Elektro-Metal. Méně je ale známo, kolik je vlastně jejích uživatelů, a jak jsou s ní spokojeni (asi spokojeni jsou, protože zatím na sebe příliš neupozorňuje).

Chtěl bych se zeptat, zda je vhodná (především svou periodickou chybou, přesností kolmosti os montáže a dalšími parametry) pro CCD fotometrii. Počítám s objektivem Sonnar 3,5/130, tedy na fotometrii jasnějších hvězd.

Požadavky fotometrie jsou takové, aby pokud možno v průběhu celé noci (nebo pozorovací série; třeba to nemusí být celá noc) se jedna hvězda v zorném poli promítala na stále stejný pixel čipu. Protože podaří-li se toho dosáhnout, je přesnost fotometrie až 3x vyšší.

Když se to nepodaří, fotometrie se také dá dělat, čili není to absolutní nezbytnost. Ale je to dobré.

Nevím teď zpaměti, s čím vším se dá EMG-1 propojit. Skvělé by bylo, kdyby k tomu šel přidělat Navigator 1, což asi jde. Nemusím mít za každou cenu GO-TO, ale Navigator je dobrá věc.

Dále bych se chtěl zeptat na minimální konfiguraci notebooku, který by zvládl CCD fotometrii a zároveň Navigator 1. (Možná trochu hloupá otázka, ale když něco nevím, raději se zeptám.)

V. K.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

VK napsal:
Požadavky fotometrie jsou takové, aby pokud možno v průběhu celé noci (nebo pozorovací série; třeba to nemusí být celá noc) se jedna hvězda v zorném poli promítala na stále stejný pixel čipu. Protože podaří-li se toho dosáhnout, je přesnost fotometrie až 3x vyšší.

To představuje chod +/- 5"  v průběhu noci. A bez kontroly ? A v obou osách ?  To snad nemyslíš ani z legrace. Budeš muset hodně slevit z požadavků, A ani potom to nebude nijak laciné.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
VK

Příspěvek od VK »

To samozřejmě myslím a bez legrace. Ačkoli k pointaci se nevyjadřuji - s ní nebo bez ... to uvidím.

Jednak - a to jsem měl asi napsat, protože kdo se nezabývá CCD fotometrií, ten to možná neví - napsal jsem sice "na stále stejný pixel" ale ta hvězda není (a nesmí být) velká v obrazové rovině jeden pixel, ale víc pixelů (kotouček - malý, ale nějaký).

Pokud se máme bavit o konkrétní přesnosti montáže, nestačí samozřejmě jen 1 údaj (ohnisková vzdálenost objektivu), ale i vzdálenost sousedních pixelů v kameře. Na CCD workshopu Krkonoše 2006 říkal pesvo, že používá objektiv Sonnar 3,5/130 s CCD-kamerou ST-7 na montáži EQ-2 (nebo takové nějaké označení) a může s tím dělat fotometrii; je to montáž za 5000 Kč, pohon za 2000 Kč. Tato montážička je svým způsobem srovnatelná s EMG-1. EMG-1 se dá pořídit za 7000 - 9000 Kč podle druhu pohonu (viz http://web.telecom.cz/elektro-metal). Proto jsem tady vznesl tento dotaz. Mám o prac. skupině Elektro-Metal poměrně dobré mínění, takže považuji EMG-1 za možnou variantu toho, co vlastní pesvo.

Mohl jsem se prostě zeptat Jana e-mailem, ale podle mě je to docela zajímavý dotaz, mohlo by to zajímat víc lidí, a také víc lidí by se k tomu určitě dokázalo vyjádřit. Proto jsem zvolil tuto formu a toto místo.

V. K.
VK

Příspěvek od VK »

A ještě jedna věc, kterou bych si dovolil napsat. Platí to nejen ve vztahu k montážím, ale i třeba k objektivům. Z technických parametrů vždycky něco vyplývá. Praxe ale může být trochu jiná. Proto konzultuji všechno, co mě zajímá, s lidmi, kteří s tím mají praktické zkušenosti.

Neboli není to ode mě projev hlouposti nebo neznalosti, ale potřeba ověřit si to, případně zjistit víc.

V. K.
pesvo
Věk: 59

Příspěvek od pesvo »

Zdravím všechny, chtěl bych jen upřesnit pár věcí:

1. Montáž, kterou používám s objektivem Sonnar 135/3.5 a kamerou SBIG ST-7 XME je klasický SkyWatcher EQ-3-2, která se, pokud vím, prodává buď samostatně za výše uvedenou cenu a nebo jako set spolu s MAKem 127. Jako taková je bez pohonu, ale lze k ní dokoupit hodinový pohon, příp. i set pro motorický pohon v obou osách. PE této montáže (alespoň mého kusu) je kolem 1' (absolutně, tedy +- 30" kolem střední hodnoty) s periodou tuším nějakých 11.5 minut (myslím, že jsem průběh PE dokonce i sem někam nahrával...)

2. Splnění požadavku zobrazování hvězd na stále stejné místo na čipu skutečně dle mých experimentů výrazně zvyšuje kvalitu fotometrických měření a to především výrazným omezením vlivu Dark a Flat korekcí, které nejsou vždy provedeny natolik korektně, aby u "cestující" hvězdy dokázaly eliminovat veškeré vlivy, které mají na výslednou fotometrii vliv (někdy takové korekční snímky s požadovanou přesností ani z podstaty věci pořídit vůbec nelze). Pochopitelně, že na EQ-3-2, která nemá vstup pro autoguider je podmínka udržení hvězd na stejném místě čipu nedosažitelná (myslím tím bez ručního zásahu uživatele), přesto je u průměrných nocí přesnost fotometrie pro vhodné hvězdy (5-9 mag. s fotom. filtry) na úrovni do +- 30 mmag. (tedy 3 sigma ~ s 99% pravděpodobností budou naměřené hodnoty v intervalu +- 30 mmag.). V případě užití stejného objektivu nebo Newtona 200/1000 na montáži EQ-6 SS s využitím pointace druhým čipem CCD kamery vzroste přesnot obvykle 2-3x (tedy na +- 10-15 mmag). Ale i tak je dosažitelná přesnost fotometrie bez autoguidingu dostatečně přesná, zvláště při užití kvalitních Dark a Flat korekcí (záleží na tom, o jak velké změny nám při vlastní fotometii jde).

3. A jedna malá poznámka na okraj. Kolega Luboš Brát (zde brat) má u svojí EQ-6 SS Pro hodnotu PE dokonce +- 7.5" (tedy absolutní rozptyl 0-15", což je hodnota, se kterou jsem se dosud u této montáže nesetkal. Pokud se pletu a někdo jiný zde má podobně velkou PE, budu rád, jestli mě vyvedete z omylu. Pravdou ale je, že jeho montáž prošla kompletní rozborkou, vyčištěním, výměnou maziva a následným seřízením, což by sice na PE nemělo mít z principu vliv, ale je dobré to vědět.
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)
Jan

Příspěvek od Jan »

Po konzultaci s p.Ing.V.Grimem a s jeho souhlasem odpovídám na vznesené dotazy týkající se hlavně aplikace montáže EMG-1 pro fotometrická měření CCD kamerou.

Počet uživatelů EMG-1
V současné době je v provozu 6 montáží EMG-1.
Další řada 10 kusů EMG-1 je v etapě před finální sestavou.

Vhodnost EMG-1 pro fotometrii CCD
Není nám známo, zda dosavadní uživatelé používají tuto montáž i pro fotometrii; zatím nemůžeme uvést praktické zkušenosti.

Připojení NAVIGATORu k EMG-1
Instalace rotačních snímacích čidel na EMG-1 je možná a byla již opakovaně realizována. Podle typu čidel a počtu generovaných pulzů v úvahu přichází instalace čidel přímo na osy montáže, nebo na šrouby šnekových soukolí.

Současná funkce NAVIGATOR + fotometrie CCD na PC
Požadavky a kapacitní nároky fotometrie na PC se mohou lišit případ od případu.  SW pro NAVIGATOR-1 (t.j. CdC SkyCharts)  má skutečně minimální nároky na PC – funguje i s Win98 na I-Pentium II a obsazuje port COM1 RS232. NAVIGATOR-2 nepotřebuje PC.

Periodická chyba P.E.
P.E. byla pečlivě proměřena na prototypu montáže EMG-1, výsledky jsou uvedeny na URL
http://www.grecner.cz/astro/pe_fft.htm
resp. v tam uvedeném dokumentu *.PDF

Je předpoklad, že se zdokonalením technologického postupu a konstrukčního řešení u současné série EMG-1 budou hodnoty P.E. ještě příznivější.

Předběžně je dohodnuto, že u jedné z montáží nové řady bude P.E. proměřena a že výsledky budou publikovány.

Montáže nové série mohou být pro pohon osy RA na požádání vybaveny zdrojem přesného kmitočtu řízeného krystalem.

Kolmost os montáže.
Nesetkali jsme se s jakýmikoliv připomínkami ke kolmosti os.
Technologicky tento parametr sledujeme velice pečlivě.

Zdraví
Jan & Václav

Odpovědět