hodinový strojkek
hodinový strojkek
Myslite si, že to je potřebná věc?? Jaké s tím máte zkušenosti??
hodinový strojkek
myslim, ak mas paralakticku montaz, tak to moze byt dobre. nemusis rucne sledovat objekt 
hodinový strojkek
rasice napsal: Myslite si, že to je potřebná věc?? Jaké s tím máte zkušenosti??
Záleží hodně na tom, co tím máš na mysli. Jestliže máš na mysli pohon paralaktické montáže za hvězdami, tak tomu se jednak už dávno neříká "hodinový strojek", jednak to ani hodinový strojek dávno (desítky let!) není. Na přelomu 19. a 20. století se k pohonu montáže používaly speciální pohony na bázi hodinového stroje, ale většinou ne na péro, protože to mělo malou sílu, ale na závaží, přičemž správné otáčky byly regulovány modifikovaným Wattovým regulátorem rychlosti (místo přiškrcování přívodu páry se používala třecí brzda). Dnes se používají elektromotory, především krokové a mikrokrokové, často řízené elektronikou a/nebo počítačem.
Zde na fóru se o tom píše v úplně jiné sekci: v "Astrotechnice" jsi správně, ale o pohonu se píše v "Astrofotografické technice", případně "Montáže a navigace".
V. K.
Záleží hodně na tom, co tím máš na mysli. Jestliže máš na mysli pohon paralaktické montáže za hvězdami, tak tomu se jednak už dávno neříká "hodinový strojek", jednak to ani hodinový strojek dávno (desítky let!) není. Na přelomu 19. a 20. století se k pohonu montáže používaly speciální pohony na bázi hodinového stroje, ale většinou ne na péro, protože to mělo malou sílu, ale na závaží, přičemž správné otáčky byly regulovány modifikovaným Wattovým regulátorem rychlosti (místo přiškrcování přívodu páry se používala třecí brzda). Dnes se používají elektromotory, především krokové a mikrokrokové, často řízené elektronikou a/nebo počítačem.
Zde na fóru se o tom píše v úplně jiné sekci: v "Astrotechnice" jsi správně, ale o pohonu se píše v "Astrofotografické technice", případně "Montáže a navigace".
V. K.
-
3J
hodinový strojkek
No přijde na to.
Já ji k svému Newtonu (ruský TAL)
mám rozpracovanou už asi 3 roky.
Pokud pozoruješ sám a nefotíš, tak
není zas až tak důležitá - obejdeš se bez ní.
Ale když se ti kolem dalekohledu sleze kupa lidí
" já se chci také podívat " tak je k nezaplacení.
Bez ní musíš po každém "čumilovi" znovu hledat "očumovaný" objekt.
( a to nemluvím o tom, když si , nedej bože , to zkusí doladit-posunout sám )
Já ji k svému Newtonu (ruský TAL)
mám rozpracovanou už asi 3 roky.
Pokud pozoruješ sám a nefotíš, tak
není zas až tak důležitá - obejdeš se bez ní.
Ale když se ti kolem dalekohledu sleze kupa lidí
" já se chci také podívat " tak je k nezaplacení.
Bez ní musíš po každém "čumilovi" znovu hledat "očumovaný" objekt.
( a to nemluvím o tom, když si , nedej bože , to zkusí doladit-posunout sám )