M31

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
michal.b

M31

Příspěvek od michal.b »

Mno, jestli maji nejjasnejsi hvezdy v M31 nejakou 16. mag a amatersky vizualni limit lezi nekde kolem 19. - 20. magnitudy, verim tomu, ze je to mozne (za jistych podminek). Nepochybne je to atraktivni namet na pozorovani velkym dalekohledem.
Pavuk_

M31

Příspěvek od Pavuk_ »

Na Cloudy Nights vysiel super clanok
Small Wonders: Deep Andromeda - Satellite Galaxies, Star Clouds and Globular Clusters of M31

Premakane spracovany prehlad objektov M31 a jej pribuzenstva + mapky guloviek viditelnych vizualne a vela dalsieho info
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1559
Kubajz

M31

Příspěvek od Kubajz »

michal.b napsal: Mno, jestli maji nejjasnejsi hvezdy v M31 nejakou 16. mag a amatersky vizualni limit lezi nekde kolem 19. - 20. magnitudy, verim tomu, ze je to mozne (za jistych podminek). Nepochybne je to atraktivni namet na pozorovani velkym dalekohledem.
no nevím,obvykle sem dočetl o jasnosti nejjasnějších hvězd v M31 kolem 21mag.Možná dosažitelný fotograficky nej dalekohledy v rukách amatérů(nejsem si jist že i u nás),ale rozhodně ne nijak snadno.16mag mi přijde trochu nadsazená jasnost
Jakub Kristek
Obrázek
Tomek

M31

Příspěvek od Tomek »

Kubajz napsal:

no nevím,obvykle sem dočetl o jasnosti nejjasnějších hvězd v M31 kolem 21mag.Možná dosažitelný fotograficky nej dalekohledy v rukách amatérů(nejsem si jist že i u nás),ale rozhodně ne nijak snadno.16mag mi přijde trochu nadsazená jasnostTo s tebou souhlasím. Nevím však, zda se má jednat o hvězdy skutečně v M31 nebo o hvězdy v naší Galaxii promítající se do M31. V tom druhém případě mi pak přijde nereálné hvězdy kol. 20. magnitudy spatřit, neb je jas galaxie v Andromedě musí rušit.
Tomáš Havlík &&www.astrodenik.wz.cz
opejcha

M31

Příspěvek od opejcha »

Tomek napsal:
To s tebou souhlasím. Nevím však, zda se má jednat o hvězdy skutečně v M31 nebo o hvězdy v naší Galaxii promítající se do M31. V tom druhém případě mi pak přijde nereálné hvězdy kol. 20. magnitudy spatřit, neb je jas galaxie v Andromedě musí rušit.

Modul vzdálenosti M31 je přibližně 24 mag a nejjasnější hvězdy (LBV, typu P Cyg, S Dor apod.) mají absolutní hvězdnou velikost kolem -8 mag. Takže rozhodně mohou na obloze existovat hvězdy z M31 jasné 16 mag. V nějakém z předchozích příspěvků vedl link na pozorování hvězdy AF And, která se podle GCVS mění mezi 15.3 a 17.6 mag ve filtru B a patří do M31.
michal.b

M31

Příspěvek od michal.b »

Tomek napsal:
To s tebou souhlasím. Nevím však, zda se má jednat o hvězdy skutečně v M31 nebo o hvězdy v naší Galaxii promítající se do M31. V tom druhém případě mi pak přijde nereálné hvězdy kol. 20. magnitudy spatřit, neb je jas galaxie v Andromedě musí rušit.
Jas zbytku galaxie urcite rusit bude, ale to se da do jiste miry potlacit pouzitim velkeho zvetseni. Jedna se o podobny problem jako pri pozorovani centralnich hvezd v planetarnich mlhovinach. Ostatne stoji za to precist si ty maily z amastra ktere linkoval Pavuk. jinak ke svemu odhadu nejjasnejsich hvezd v M31 jsem dospel zhruba tak, jak psal Ondra vyse.
Tomek

M31

Příspěvek od Tomek »

michal.b napsal:

Jas zbytku galaxie urcite rusit bude, ale to se da do jiste miry potlacit pouzitim velkeho zvetseni. Jedna se o podobny problem jako pri pozorovani centralnich hvezd v planetarnich mlhovinach. Ostatne stoji za to precist si ty maily z amastra ktere linkoval Pavuk. jinak ke svemu odhadu nejjasnejsich hvezd v M31 jsem dospel zhruba tak, jak psal Ondra vyse.Jasný, dík, rozumím.
Tomek

M31

Příspěvek od Tomek »

Protože mi zas začíná ústav, tak jeden z prozatím na delší dobu posledních obrázkových příspěvků. Upravil sem taky některé další, viz www.astrodenik.wz.cz

Kubajz

M31

Příspěvek od Kubajz »

opejcha napsal:

Modul vzdálenosti M31 je přibližně 24 mag a nejjasnější hvězdy (LBV, typu P Cyg, S Dor apod.) mají absolutní hvězdnou velikost kolem -8 mag. Takže rozhodně mohou na obloze existovat hvězdy z M31 jasné 16 mag. V nějakém z předchozích příspěvků vedl link na pozorování hvězdy AF And, která se podle GCVS mění mezi 15.3 a 17.6 mag ve filtru B a patří do M31.

Jo,to už vypadá reálněji.Pokud to bylo na některých nalinkovaných adresách tak vzhledem k mé nevalné angličtině sem to asi přehlíd,moje chyba :-/.Zkrátka z toho vyplývá že nejextrémnější extrémy v této galaxii by mohli být dostupné někde kolem průměru 40cm,"řadové" hvězdy typu běžných veleobrů s jasností kolem tísicinásobku Slunce jsou ale stále mimo dosah a o nějakém počátečním rozkladu okrajů spirálních ramen asi taky nemůže být řeč :(
Jakub Kristek
Obrázek
michal.b

M31

Příspěvek od michal.b »

Urcite jsou hvezdy nalezici M31 s jasnosti 16.mag - viz tento clanek: http://adsabs.harvard.edu/abs/1987AJ.....93..310O
Myzer

M31

Příspěvek od Myzer »

Najjasnejsie hviezdy M31 dosahuju bezpochyby 16. magnitudu. Najcastejsie su to hviezdy populacie I (modri obri a nadobri) koncentrovane v stelarnych asociaciach v spiralovych ramenach. Aby sa v asociacii dali jednotlive hviezdy pozorovat, je potrebne pouzit naozaj vacsi dalekohlad a vacsie zvacsenie, pretoze rusi svetle pozadie a teoreticky sa tam mozu premietat aj slabe hviezdy Mliecnej cesty.

Na La Palme som na M31 pouzil aj velke zvacsenie (iba 500x) a naozaj sa ukazalo par skvrniek, nieco podobne ako H-II v M33, ale menej napadne. Toto vsak boli gulove hviezdokopy, ktore som ale bez podrobnej mapy jednotlivo neidentifikoval. Su jasnejsie ako jednotlive hviezdy:

G1: m13.7
G76: m14.2
G280: m14.2
G78: m14.3
G213: m14.7
G272: m14.8
G119: m15
G72: m15
G73: m15

V Night Sky Observers Guide su na fotke M31 vyznacene a doma som z nich zatial videl prve dve. Co sa tyka jednotlivych hviezd, boli pozorovatelne aj v inych galaxiach (napr. M33) alebo v trpaslikoch (IC 1613, Barnardova galaxia). Najlahsie su pozorovatelne v Magellanovych mrakoch, kde dosahuju 10-11 mag.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Monika Ch.

M31

Příspěvek od Monika Ch. »

Já v mém Newtonu 76/700 vidím M 31 ne moc dobře. Je to jen jako rozmázlý flíček s ne příliš významným centrálním zjasněním. A okolní galaxie nevidím. Už jsem se to několikrát pokoušela nakreslit, nejlepší to samozřejmě bylo, když jsem byla uprostřed hor.
Kubajz

M31

Příspěvek od Kubajz »

neboj,ono tam toho v menším dalekohledu asi víc vidět neni :)A ve většim to taky neni o moc lepší,max nějaký ten tmavý pruh,galaxie se ti ale pak nevejde do zorného pole dalekohledu a vidíš jakýsi mlhavý zákal.Zajímavější to je až ve větších dalekohledech(asi 40cm a výš,údajně,nemohu soudit osobně)
Jakub Kristek
Obrázek
Monika Ch.

M31

Příspěvek od Monika Ch. »

No jo, holt se s tím budu muset smířit. Mám zatím tenhle a ten pro moje astronomické začítky stačí. Až nebude, koupím si pořádný. A budu koukat na M31 ;)
MaG
Kontaktovat uživatele:

M31

Příspěvek od MaG »

Já jsem zastánce koukání triedrem, to je o mně známo. Mám podobně veký dalekohledy - Lídlskop 70/700, ten se mi hodí na pointaci při focení, planety, Měsíc a Slunce, a pak triedr 15x70. V tom bys viděla oproti svému 8x30 i 76/700 pravé divy!

Ne vždy znamená malý dalekohled špatné pokoukání, velké triedry to splňují. V 10x50 či mém 15x70 je M31 velmi krásná, zvláště mimo město, kdy zaplní celé zorné pole 70tky (3,5st). Okolní galaxie nejsou pochopitelně pro tyto přístroje problém. Začni přemýšlet, jak vyrazit za tmou a vystačíš s menším přístrojem o to déle. Já mám štěstí, bydlím na jižním okraji aglomerace JBC-Liberec a krom toho na kopci. Docela je to znát na tmu, hlavně směrem na JV.

Zkus pro začátek prohlídnout místa JV od Uh.Hradiště, nejlépe směrem na Hluk, resp. SZ od Hluku jak sou ta pole. Moc to tam neznám, tak to uvidíš sama, zda to tam bude znát. Právě na tyto výlety, třeba i na kole, poslouží triedr dobře.

Pokus se sehnat nějaký slušný 10x50, pro začátek je velmi dobrý i ten z Lídlu (Bresser za pár set). Jinak ten 15x70 za bratru 3000 není vůbec marná volba. Ten už ale vyžaduje stativ a výrobu úchytu na stativ. Pak je to nirvána pozorovatele za ty peníze..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Odpovědět