Ovsem jake bylo me nadseni, kdyz jsem vzal triedr, bez jakehokoliv hledani dokazal najit hvezdu dle vyberu - nejdrive okem, pak priblizne na ono misto namirit triedrem a posunout okulary k ocim a - hned jsem tam objekt mel! Ale me nadseni dosahlo temer extaze, kdyz jsem poprve v zivote OKAMZITE a i na svetle obloze zretelne videl galaxii M31! V triedru to byla doslova "vypalovacka" Stred galaxie doslova zaril a bocnim videnim jsem i naznakove videl bocni strany galaxie, snad pres pul zorneho pole triedru, tj. 2,5stupne! Uchvatne! Jen skoda, ze kazdou chvili presl pres M31 mrak. Ale podivana to byla skvostna, nedovedu si predstavit, co by se mi zobrazilo v takovem newtonu 20ce! Po chvili jsem byl schopen okamzite jednim namirenim mit ihned v zornem poli triedru M31. Parada!
Ale to neni vse! Zamiril jsem k Perseovi a cca po 5 minutach nalezl hvezdokupu M34! Byla videt opravdu jen slabe a spise bocnim videnim. Ale tusil jsem v ni spoustu tecek, bylo to asi vicemene tuseni, ale v tom mlhavem kolecku NECO bylo!
Dale jsem zamiril do souhvezdi Kasiopeji a Snazil se najit M103, ale za nic na svete jsem ji nemohl najit! Naopak - mezi prvnimi dvema hvezdami Kasiopeji jsem nalezl COSI, co mi velmi pripominalo M34. Podobny mlhavy oblacek, ve kterem se cosi trpitilo, jakoby spousty malych tecek, ale spise opet naznakove a tusenim. Teprve ted u CdC zjistuji, ze jsem pozoroval NGC 663 - otevrenou hvezdokupu! Mam desnou radost! Ale nechapu, proc jsem nebyl schopen spatrit M103! Muzete mi to nekdo vysvetlit?
Tim pro dnesek me pozorovani skoncilo, jsem DOSLOVA NADSEN! Dle map svetelneho znecisteni jsem si nasel v blizkosti Jicina, kde bydlim, 2 temna mista - kde by mela byt opravdu tma (relativne) - obe mista do cca 20km od bydliste, coz je super! Uz se tesim na zimu a na M42 v Orionu a poradnou tmavou oblohu. Mesic je jinak fakt mrcha, presviti temer vse.
Prominte za ten slovni vodopad, ale musel jsem se podelit o me prvni zazitky s pozorovanim a o me nadseni!