Ve slovenštině o tom, co a jak pozorovat, vyšla knížka (ale může být zastaralá) BEGENI, Peter: Základy pozorovania nočnej oblohy, Prešov 1994. Obdobná česká a "výpravnější" je DUŠEK, Jiří - GABZDYL, Pavel - HOLLAN, Jan: Báječný svět hvězd aneb jak se stát hvězdářem, Brno 1996.
Tam máš, myslím, vysvětleno všechno, co se Ti tady snažíme povědět svými odpověďmi. Samozřejmě, je to z těch roků, ve kterých to vyšlo.
Jak pozorovat proměnné hvězdy, to je krásně detailně popsáno na http://www.meduza.info .
Doc. Mikulášek také napsal ke svému předmětu "Astronomická pozorování" stejnojmenné skriptum, ale do ruky se mi nedostalo, takže nevím, co v něj přesně je.
Určitou představu také můžeš získat přečtením mé Souvislosti fyziologické optiky s amatérskou astronomií (http://www.astroklubpce.com/clanky/sfoaa/sfoaa.htm)
V. K.
Poradte prosim ako pozorovat
Pavuk_ napsal:
Uz davnejsie pokukujem po nejakom navigacnom systeme, pretoze sa domnievam, ze by to mohol byt kluc k rieseniu tohoto problemu.
Niekde som cital, ze bezny pomer casu straveneho pod hviezdami je, ze pozorovatel 90% casu hlada a 10% pozoruje. S navig. systemom je to prave naopak.
Na akcii StarJizerky 2006 som mal tu moznost vidiet v praxi navigacny system od JMI NGC-miniMAX, ktory pouziva MilAn. Vtedy mi to "docvaklo" to je ono ! Ta mala cierna krabicka vyriesi moj problem Poradil mi, ze hoci ten jeho system sa v tej verzii uz nevyraba, ale dostat na trhu ovela sofistikovanejsi a dokonalejsi ".
aky krasny reklamny prispevok:) ale mysli ze aj cas straveny hladanim ma nieco do seba, ked si len natukas co chces vidiet a samo ti to najde, tak potom z toho asi nemas taku radost ako keby si to nasiel sam vdaka svojim schopnostiam
Uz davnejsie pokukujem po nejakom navigacnom systeme, pretoze sa domnievam, ze by to mohol byt kluc k rieseniu tohoto problemu.
Niekde som cital, ze bezny pomer casu straveneho pod hviezdami je, ze pozorovatel 90% casu hlada a 10% pozoruje. S navig. systemom je to prave naopak.
Na akcii StarJizerky 2006 som mal tu moznost vidiet v praxi navigacny system od JMI NGC-miniMAX, ktory pouziva MilAn. Vtedy mi to "docvaklo" to je ono ! Ta mala cierna krabicka vyriesi moj problem Poradil mi, ze hoci ten jeho system sa v tej verzii uz nevyraba, ale dostat na trhu ovela sofistikovanejsi a dokonalejsi ".
aky krasny reklamny prispevok:) ale mysli ze aj cas straveny hladanim ma nieco do seba, ked si len natukas co chces vidiet a samo ti to najde, tak potom z toho asi nemas taku radost ako keby si to nasiel sam vdaka svojim schopnostiam
Já hledám objekty tak, že používám GO-TO. Je to rychlé a přesné, pokud máš dobře ustavenou montáž, k tomu používám DeepSky atlas(7.mag).Nikdy jsem neměl problém cokoliv najít.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
urmino napsal:
Uz som si tej radosti uzil az az ... teraz uz chcem hlavne pozorovat. 
PS: navigator nie je go-to ale push-to system
Pavuk_ napsal:
Uz som si tej radosti uzil az az ... teraz uz chcem hlavne pozorovat. 
A dobré je to, že když si chceš užít radost z hledání, tak to můžeš vypnout
A dobré je to, že když si chceš užít radost z hledání, tak to můžeš vypnout
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
- css94381672
já vždy dlouho koukám do obrazovky počítače a "nahrávám si cestu k objetku do hlavy" -- a pak jdu pozorovat. Vzhledem k tomu, že téměř nikdy za jedno pozorování nepozoruji víc než jeden objekt, žádné mapy nepotřebuji 8)
můj hlavní problém je dobře odhadnout magnitudu nejslabších hvězd, kterou budu v dalekohledu vidět (a podle toho nastavit v počítači tu mapu)..a pak až už objekt najdu, tak hlavně zůstat sedět/klečet/v předklonu/v zkrouceným podřepu tak, jak jsem, ani nedýchat, protože vždy když chci svoji pozici nějak upravit a zpohodlnit, tak při své nešikovnosti do toho vždycky žďouchnu a celý se to rozvrtá a můžu hledat nanovo ;D
můj hlavní problém je dobře odhadnout magnitudu nejslabších hvězd, kterou budu v dalekohledu vidět (a podle toho nastavit v počítači tu mapu)..a pak až už objekt najdu, tak hlavně zůstat sedět/klečet/v předklonu/v zkrouceným podřepu tak, jak jsem, ani nedýchat, protože vždy když chci svoji pozici nějak upravit a zpohodlnit, tak při své nešikovnosti do toho vždycky žďouchnu a celý se to rozvrtá a můžu hledat nanovo ;D
mno ja mam tiez dost velke problemy sa vyznat na oblohe. Ked som sa pozrel do obycajneho atlasu sveta kde je mapka a na to co vidim na oblohe tak som si povedal co teraz? :-/ doost velky rozdiel
Neso napsal: mno ja mam tiez dost velke problemy sa vyznat na oblohe. Ked som sa pozrel do obycajneho atlasu sveta kde je mapka a na to co vidim na oblohe tak som si povedal co teraz? :-/ doost velky rozdiel
Pořiď si lepší atlas oblohy, než je ten, který je namalován v atlase světa. V atlase světa mám taky mapky oblohy, ale ty se nedají prakticky použít (jsou značně zkreslené!). Doporučil bych nějakou otočnou mapku oblohy, která se dá koupit třeba na hvězdárně.
Posílám odkaz na jeden podrobnější atlásek s hvězdami do 7mag, ale má jednu nevýhodu - deep-sky jsou v něm označeny kolečkem a nepoznáš z atlasu, jestli je to galaxie, mlhovina či hvězdokupa...
http://www.astro.cz/mirror/atlas/mag-7/czech/
Pořiď si lepší atlas oblohy, než je ten, který je namalován v atlase světa. V atlase světa mám taky mapky oblohy, ale ty se nedají prakticky použít (jsou značně zkreslené!). Doporučil bych nějakou otočnou mapku oblohy, která se dá koupit třeba na hvězdárně.
Posílám odkaz na jeden podrobnější atlásek s hvězdami do 7mag, ale má jednu nevýhodu - deep-sky jsou v něm označeny kolečkem a nepoznáš z atlasu, jestli je to galaxie, mlhovina či hvězdokupa...
http://www.astro.cz/mirror/atlas/mag-7/czech/
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.