MHV inak ako volnym okom
- JHA - Durko
MHV inak ako volnym okom
Rozhodol som sa zalozit tuto temu, nakolko sa na fore vela pisalo o urcovani MHV pomocou roznych metod, ale vzdy pomocou volneho oka. Ja osobne som si uz definitivne pri pozorovani s Myzerom v juli overil, ze moja aj ked slaba kratkozrakost mi znacne znizuje viditelnost slabych hviezd a hmlovin, co samozrejme uz pri pouziti dalekohladu nevadi. Myzer videl v pohode hviezdu 6,5mag , M13 a ja ani nahodou. Da sa teda nejako spolahlivo urcovat MHV pomocou napr. triedra? Okuliare nemam. Dik za namety.
MHV inak ako volnym okom
JHA - Durko napsal: Rozhodol som sa zalozit tuto temu, nakolko sa na fore vela pisalo o urcovani MHV pomocou roznych metod, ale vzdy pomocou volneho oka. Ja osobne som si uz definitivne pri pozorovani s Myzerom v juli overil, ze moja aj ked slaba kratkozrakost mi znacne znizuje viditelnost slabych hviezd a hmlovin, co samozrejme uz pri pouziti dalekohladu nevadi. Myzer videl v pohode hviezdu 6,5mag , M13 a ja ani nahodou. Da sa teda nejako spolahlivo urcovat MHV pomocou napr. triedra? Okuliare nemam. Dik za namety.
Co sa tyka triedra a dosahu MHV davam k dispozicii zaujmavu linku:
Estimating the limiting magnitude of binoculars
(Urcovanie MHV triedra)
http://web.telia.com/~u41105032/visual/limiting.htm
co je vlastne urcovanie MHV pomocou triedra, kedze ide o urcenie limitnej mag. pre danu noc (podmienky)
Co sa tyka triedra a dosahu MHV davam k dispozicii zaujmavu linku:
Estimating the limiting magnitude of binoculars
(Urcovanie MHV triedra)
http://web.telia.com/~u41105032/visual/limiting.htm
co je vlastne urcovanie MHV pomocou triedra, kedze ide o urcenie limitnej mag. pre danu noc (podmienky)
MHV inak ako volnym okom
Tak MHV oblohy se dá určit jedině okem, binokulárem sice také určíš limitní magnitudu, ale to už je údaj použitelný jen pro daný přístroj.
Limitní magnitudu v jakémkoliv dalekohledu můžeš určit třeba z mapek proměnných hvězd http://astro.sci.muni.cz/variables/meduza/mapky.htm.
MHV oblohy je navíc spíš takový osobní údaj, tedy když pozoruješ okem tak co tím okem skutečně vidíš, nemá cenu to nějak obcházet a hlásit něco co nevidíš .
Limitní magnitudu v jakémkoliv dalekohledu můžeš určit třeba z mapek proměnných hvězd http://astro.sci.muni.cz/variables/meduza/mapky.htm.
MHV oblohy je navíc spíš takový osobní údaj, tedy když pozoruješ okem tak co tím okem skutečně vidíš, nemá cenu to nějak obcházet a hlásit něco co nevidíš .
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
MHV inak ako volnym okom
Podle mně tato úvaha smysl má za předpokladu, že si v několika nocech s jinými pozorovateli, kteří mají dobrý zrak, ověříš, o kolik více vidíš v nějaké oblasti hvězd. Myslím samozřejmě o kolik v magnitudách, ne počet.
Takto se můžeš vytrénovat až do stavu, kdy to budeš schopen převést na vizuální MHV +/- 0,25 mag (?). Já si např. dobře všímám, že v nocech s MHV kolem 5,75 mag vidím v sev. polární sekvenci zatraceně míň, než když mám 6,5 mag MHV. (S triedrem 10x50 jsem se někdy dostal jen na 9,2, jindy i na 10,1 mag.. takže tady bude asi i ten možný rozsah - od MHV 5,7 do 6,6..)
Počítám, že do roka s tímto typem odhadů budu mít více zkušeností, takže když si vzpomenu, napíšu.
Takto se můžeš vytrénovat až do stavu, kdy to budeš schopen převést na vizuální MHV +/- 0,25 mag (?). Já si např. dobře všímám, že v nocech s MHV kolem 5,75 mag vidím v sev. polární sekvenci zatraceně míň, než když mám 6,5 mag MHV. (S triedrem 10x50 jsem se někdy dostal jen na 9,2, jindy i na 10,1 mag.. takže tady bude asi i ten možný rozsah - od MHV 5,7 do 6,6..)
Počítám, že do roka s tímto typem odhadů budu mít více zkušeností, takže když si vzpomenu, napíšu.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- JHA - Durko
MHV inak ako volnym okom
Dik.
to MaG: toto ma napadlo, viem subjektívne odhadnut, ked je MHV pozorovatela s dobrym zrakom 6 mag, kedy je to povedzme >6.5 mag. Len rozdiel je v tom, ze je to udaj pre mna, nemozem ho nikde prezentovat, lebo ho nemam podlozeny, ale riesenim moze byt, ze zistim o kolko moj zrak "podhodnocuje" MHV + kontrola triedrom.
to MaG: toto ma napadlo, viem subjektívne odhadnut, ked je MHV pozorovatela s dobrym zrakom 6 mag, kedy je to povedzme >6.5 mag. Len rozdiel je v tom, ze je to udaj pre mna, nemozem ho nikde prezentovat, lebo ho nemam podlozeny, ale riesenim moze byt, ze zistim o kolko moj zrak "podhodnocuje" MHV + kontrola triedrom.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
MHV inak ako volnym okom
JHA - Durko napsal: ale riesenim moze byt, ze zistim o kolko moj zrak "podhodnocuje" MHV + kontrola triedrom.Samozřejmě. Např. já mám léty ověřeno, že oproti velmi ostrému (až výjmečně) kamaráda Aleše vidím o 0,5 (možná až 0,7 mag) méně. Toto také uvádím ve svých pozorováních, takže když píšu MHV asi 6,2, tak jsem viděl 5,7. Nevidím v tom problém, nikoho tím nebalamutím. U meteorů bych uvedl 5,7 mag. Tam je důležité, co jsem já viděl.
MHV inak ako volnym okom
Pani, tato probematika spada do vysostnych vod premenarskej obce,takze vizualne odhadovanie jasnosti hviezd prenechajme premenarom a od nich si to aj nechate vysvetlit. Chcel som tym povedat, ze netreba vymyslat vymyslene metody, ale ucit sa od tych, co to bezne robia. Ako priklad vhodnej metodiky uvadzam:
http://www.vkco.sk/metody.html
PS: uvedene metody nemam osvojene, ale osobne vidim aj bez specialnych metod rozdiel medzi 6.4 a 6.5 pri urcovani MHV
http://www.vkco.sk/metody.html
PS: uvedene metody nemam osvojene, ale osobne vidim aj bez specialnych metod rozdiel medzi 6.4 a 6.5 pri urcovani MHV
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
MHV inak ako volnym okom
Pavuk_ napsal:
PS: uvedene metody nemam osvojene, ale osobne vidim aj bez specialnych metod rozdiel medzi 6.4 a 6.5 pri urcovani MHVTak teď už jen velmi okrajově ode mně. V principu je mi úplně jedno, jestli vidím 6,4 nebo 6,5 mag. Dokonce dva pozorovatelé s různýma (ostrýma) očima vidí různou MHV až o půl mag. Tak si to přeberme jek chceme, nechci psát, že je to jedno, ale mně je to jedno. MHV není vše.
PS: uvedene metody nemam osvojene, ale osobne vidim aj bez specialnych metod rozdiel medzi 6.4 a 6.5 pri urcovani MHVTak teď už jen velmi okrajově ode mně. V principu je mi úplně jedno, jestli vidím 6,4 nebo 6,5 mag. Dokonce dva pozorovatelé s různýma (ostrýma) očima vidí různou MHV až o půl mag. Tak si to přeberme jek chceme, nechci psát, že je to jedno, ale mně je to jedno. MHV není vše.
MHV inak ako volnym okom
Chcel by som sa opýtať: "Je možné určit MHV cez ďalekohľad." Existujú na to nejaké mapy. Zaujíma ma to preto aby som vedel zistiť medznú magnitúdu pri pozorovaní. :-/
Ak sa pýtam na volovinu tak to radšej zmažem. ???
MHV inak ako volnym okom
PPos napsal: Chcel by som sa opýtať: "Je možné určit MHV cez ďalekohľad." Existujú na to nejaké mapy. Zaujíma ma to preto aby som vedel zistiť medznú magnitúdu pri pozorovaní. :-/
Pytas sa velmi dobre a uz to tu dakde bolo popisane tak len zopakujem.
Osobne k tomuto ucelu pouzivam AAVSO mapky premennych hviezd (porovnavacky) pretoze tie su precizne prevedene (hlavne tie nove overene CCD fotometriou). Zaroven ti tato metodu umozni sledovat zmeny tvojho optickeho systemu (pokles odrazivosti opt. ploch a pod.)...
Pytas sa velmi dobre a uz to tu dakde bolo popisane tak len zopakujem.
Osobne k tomuto ucelu pouzivam AAVSO mapky premennych hviezd (porovnavacky) pretoze tie su precizne prevedene (hlavne tie nove overene CCD fotometriou). Zaroven ti tato metodu umozni sledovat zmeny tvojho optickeho systemu (pokles odrazivosti opt. ploch a pod.)...