astronómia a manželstvo

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Listy3

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Listy3 »

Všechno co se tu píše je pravda, ale každá ženská ať je sebe víc tolerantní chce aby se jí chlap někdy taky věnoval (to znamená čas), manželství sebou obvykle nese i děti (těm je třeba věnovat taky čas) a mnohem větší nároky na rodinný rozpočet, což znamená víc pracovat (další čas), k tomu spousta práce přímo související s rodinou (další čas) a den má pořád jenom 24 hodin a hodina po hodině ubývá, až nakonec zjišťuji, že těch 24 hodin nestačí ani to bez astronomie.
Možná mám letos jenom takové kritické období a tak to vidím zbytečně černě a ono je to ve skutečnosti možná tak jak píšou ostatní.
Tím nechci říct, že se člověk nemá ženit. Možná tady na fóru trochu kacířský názor, ale já bych svoje dva syny za víc času na cokoliv astronomii nevyjímaje nevyměnil. Navíc věřím, že ten časový problém je dočasný (barák dostavím, děti jednou vyrostou a vypadnou z domu). :D
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Homer
Věk: 70

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Homer »

Přátelé, jsem ženat tak dlouho, že mi mezitím dospěli synové ( a už před nějakými roky ??? ), takže mi k tomuto úžasnému tématu dovolte přičinit poznámku :
naše prý něžnější protějšky mají v genetickém kódu zapsáno - MĚJ DĚTI !!!!!!! A to mnohdy takřka jakýmkoliv způsobem. Tak se z dívek stávají tu milovnice motorismu, tu jeskyňaření, tu horolezectví, tu kulturistiky ( např. moje současná snacha v době, kdy můj syn pilně cvičil v posilovně ) atd., atd...
I ta nejošklivější studentka matfyzu se najednou začne neuměle malovat a pošilhávat navlečena poprvé v životě v sukni, aby splnila genetické zadání. S tím se musí počítat.....Pak trvá léta, než si zvyknou, že se musí dělit o čas strávený s Vámi s nějakou astronomií. Ale vhodnou taktikou se dá zvládnou ledasco a jak vidím, mnozí to i zvládáte ;)
Homer
Selene

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Selene »

to Homer: áno, dievčatá niekedy možno na začiatku skúsia zaujímať sa o záľuby chlapcov, ktorí sa im páčia, aby ich zaujali a niekedy im sami prepadnú! Veď konverzáciu nejako treba začať
No, ale zase ako zástupkyňa ženskej časti astronomického sveta musím povedať, že niekedy sa aj muži dokážu kvôli dievčaťu (aspoň naoko) zmeniť. Mne osobne sa dokonca stalo, že chlapec sa na mňa snažil urobiť dojem svojimi "úžasnými" astronomickými vedomosťami, až trepal dve na tri a mne to bolo skôr vtipné a smiešne. ;D
"Verejnosť často nechápe, čo za podujatie je veda. Mne to pripomína, akoby sme kráčali v Kolumbových šľapajách" Tod Lauer&&
Homer
Věk: 70

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Homer »

To Selene :
Súhlasím. Vek 17 rokov je taký nádherny, že sa nečudujem chlapcom, čo predstierajú astronómov. To je dokonca aj milé. A to prekvapenie, keď zjistia že napriek nepatrnej pravdepodobnosti, že dievča sa zaoberá astronómiou, by som chcel vidieť. ;D
Samozrejme najlepšie je, keď sa partneri dokážu rešpektovať i vo svojích koníčkoch. No nebýva to tak časté, o tom ostatne svedčí percento rozvodov. Takže Vám všetkým prajem tolerantné partnerky a ev. vhodnú stratégiu. Homer
Risben

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Risben »

I když to souvisí s manželstvím jen okrajově (je to spíš rodinné) nevím kam to jinam napsat a nové téma kůli tomu zakládat nechci. Tento večer byl pro mě jako pro amatérského pozorovatele krásy na noční obloze obvzláště pěkný. Bydlím v desátém patře s docela hezkým výhledem (bohužel v Praze) a když jsem dnes večer ukládal své malé ratolesti ke spánku, zahlídli na obloze jasně viditelný světelný bod a hned se ptali co že to je? Řekl jsem, že je to planete Saturn, ale jejich zvídavost byla větší a tak jsem vzal tužku a papír a planetu i s prstenci namaloval, což jejich zvědavost ještě vystupňovalo. Nakonec jsem běžel do sklepa pro svůj refraktor a byl z toho krásný rodinný večer při sledování Saturnu. Prostě v tu chvíli pro mě jako manžela a hlavně otce takový ten hřejivý blažený pocit, prostě "božský ráj".
Risben
P.S. Za příspěvek se omlouvám, asi nikoho zajímat nebude, ale pro mě mé první pozorování se svými dětmi byl nádherný zážitek a tak pln dojmu jsem se o nej chtěl hned podělit, tak mi prosím promiňte ;).
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Habl

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Habl »

V našem astronomickém klubu jsme měli poměrně dost
děvčat. Většina tam přícházela, ani ne tak v zájmu o astronomii, ale spíše se zajímala o mládence.
Děvčata se více soustředila na vydávání klubového časopisu, jezdily s dalekohledy o prázdninách do dětských táborů až jednou jsme se dozvěděli, že Romana a Honza budou svoji, takže z toho byla i astronomická svatba se vším všudy.
To je jenom jedna epizoda o astronomii a manželství.

:-*

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Bíba75 »

Risben napsal: I když to souvisí s manželstvím jen okrajově (je to spíš rodinné) nevím kam to jinam napsat a nové téma kůli tomu zakládat nechci. Tento večer byl pro mě jako pro amatérského pozorovatele krásy na noční obloze obvzláště pěkný. Bydlím v desátém patře s docela hezkým výhledem (bohužel v Praze) a když jsem dnes večer ukládal své malé ratolesti ke spánku, zahlídli na obloze jasně viditelný světelný bod a hned se ptali co že to je? Řekl jsem, že je to planete Saturn, ale jejich zvídavost byla větší a tak jsem vzal tužku a papír a planetu i s prstenci namaloval, což jejich zvědavost ještě vystupňovalo. Nakonec jsem běžel do sklepa pro svůj refraktor a byl z toho krásný rodinný večer při sledování Saturnu. Prostě v tu chvíli pro mě jako manžela a hlavně otce takový ten hřejivý blažený pocit, prostě "božský ráj".
Risben
P.S. Za příspěvek se omlouvám, asi nikoho zajímat nebude, ale pro mě mé první pozorování se svými dětmi byl nádherný zážitek a tak pln dojmu jsem se o nej chtěl hned podělit, tak mi prosím promiňte ;).

Docela ti to závidím!! A chtěl bych to taky jednou zažít pozorování svými dětmi!! Ale asi si ještě budu muset počkat!! Gratuluji!!A držím palec ať to dětěm vydrží!!
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Risben

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Risben »

Biba75 napsal:

Docela ti to závidím!! A chtěl bych to taky jednou zažít pozorování svými dětmi!! Ale asi si ještě budu muset počkat!! Gratuluji!!A držím palec ať to dětěm vydrží!! Mělo to vše ještě jedno velké pozitivum. Vedlejší efekt byl ten, že přes žádost dětí jsem si bez problémů přinesl dalekohled do bytu, což bylo do té doby prakticky nemyslitelné a co více zatím tam i zůstal, děti prohlásili, že chtějí pozorovat i další den :D.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Bíba75 »

Risben napsal:
Mělo to vše ještě jedno velké pozitivum. Vedlejší efekt byl ten, že přes žádost dětí jsem si bez problémů přinesl dalekohled do bytu, což bylo do té doby prakticky nemyslitelné a co více zatím tam i zůstal, děti prohlásili, že chtějí pozorovat i další den :D.
Risben

Tak že astronomie zvítězila!!!!! To je super!!
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Risben

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Risben »

Biba75 napsal:

Tak že astronomie zvítězila!!!!! To je super!!Prozatím ano :). Ještě bych moc nejásal, budoucnost teprve ukáže, ale pokud mě v tom děti nenechaj samotného, tak je to určitě na dobré cestě (budeme v převaze) ;)
Risben
Vabra

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Vabra »

Manzelka zatim moc neprotestuje (nastesti je dostatecne jasnych noci jako safranu), a na detech jsem teprve zacal pracovat.
Tedy lepe receno na jejich astronomickem povedomi.
Zatim kazdy vecer pred usnutim pocitame fosforeskujici hvezdicky nalepene na strope ;)
Dalekohled vidim realne tak za rok za dva...
Pavel Vabrousek
KaPr

astronómia a manželstvo

Příspěvek od KaPr »

A kolik vlastne vasim detem je ? Ja mam dcerku - bude ji za 2 tydny 5 let a ta mne nuti koukat na hvezdicky skoro porad ... ja se nevzpouzim ... Zacalo to (nenapadne) uz kdyz ji byli tri. Pak jsme byli na jednom astronomickem setkani a od te doby neda pokoj. Neda si vysvetlit, ze kdyz je zatazeno, tak to proste nejde. Na druhou stranu je pravda, ze kdyz vsechno vytahnu, ustavim a pripravim a ukazu ji Mesic, Plejady a M42, tak ji to uz prestane bavit. Ale co clovek neudela pro tech 15 minut pozorovani, ze ?
KaPr
Nuny

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Nuny »

Manželce můj koníček nevadí.. Jasných nocí zase není tolik a někdy dokonce přijde sama s otázkou "co je dnes vidět zajímavého". Takže někdy mám k pozorování i doprovod.. :)
David_Vodecky
Kontaktovat uživatele:

astronómia a manželstvo

Příspěvek od David_Vodecky »

Já jsem se s ženou seznámil před 12 lety přes astronomii, když přišla ke mě na hvězdárnu. Manželství nám vydrželo již 12 let . Na hvězdárnu - na zahradu chodíme i společně. :D
Newton-čočková fotokomora135/550mm.Mak.127/1500mm. HD Celestron 203/2000/1400mm
Newton 300/1200,, Ref.120/1800.Canon EOS 400D.Lunt Solar SystemsLS 60TH-alfa.Spektrograf domácí výroby 1400č/mm. Rozlíšení 0,5A.DVDmřížka. EQ6.
Odpovědět