Na hviezdy s digikompaktom - afokalne?!
Naschvál píšem hviezdy, lebo na DSO to asi nebude stačiť.
Bol to prvý pokus. Za pološera, v meste, blízko pouličných lámp - len odtiaľ som mal Polárku na muške. Fáza Mesiaca 0,8!
Výrez z originálu, zmenšené na 50%, úpravy: kontrastu, gama, doostrené:
Väčší výber:
http://www.gymnz.sk/~ameleg/astro/forum/m13.jpg
Fotené 6. 7. 2006 v čase medzi 22:30 a 23:10.
2 série: 4x64sec a 4x32sec, ktoré boli samostatne spriemernené v Picture Window potom výsledné 2 obrázky sčítané (add).
Ďalekohľad NW 160/930 na CG-5 s motorčekom.
Okulár 20mm.
Pointácia NW 110/1140, okulárom vlastnej výroby.
Fotoaparát: Kodak Easyshare Z730 (5Mpix, 4xOptiZoom) pripevnené k okuláru (afokálne) bez zoomu.
Pozn.: pôvodne som chcel nacvičiť pointovanie, keďže s filmom mám veľmi zlé skúsenosti, a minul som už veľa filmu >:( - a nič.
Až na tejto technike som zistil ako je náročné pointovani :o
Myslím si, že touto precíznosťou by som mal vedieť zistiť všetky ostatné nepresnosti techniky... dúfam ;)
Bol to prvý pokus. Za pološera, v meste, blízko pouličných lámp - len odtiaľ som mal Polárku na muške. Fáza Mesiaca 0,8!
Výrez z originálu, zmenšené na 50%, úpravy: kontrastu, gama, doostrené:
Väčší výber:
http://www.gymnz.sk/~ameleg/astro/forum/m13.jpg
Fotené 6. 7. 2006 v čase medzi 22:30 a 23:10.
2 série: 4x64sec a 4x32sec, ktoré boli samostatne spriemernené v Picture Window potom výsledné 2 obrázky sčítané (add).
Ďalekohľad NW 160/930 na CG-5 s motorčekom.
Okulár 20mm.
Pointácia NW 110/1140, okulárom vlastnej výroby.
Fotoaparát: Kodak Easyshare Z730 (5Mpix, 4xOptiZoom) pripevnené k okuláru (afokálne) bez zoomu.
Pozn.: pôvodne som chcel nacvičiť pointovanie, keďže s filmom mám veľmi zlé skúsenosti, a minul som už veľa filmu >:( - a nič.
Až na tejto technike som zistil ako je náročné pointovani :o
Myslím si, že touto precíznosťou by som mal vedieť zistiť všetky ostatné nepresnosti techniky... dúfam ;)
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
Na pouzitou techniku je to, podle me, super
. Taky chci vyzkouset neco podobneho, ale na Lidlskopu to bude narocnejsi. Musim si pujcit jeste jeden na pointaci a pridelat je nejakym zpusobem k sobe 
Vem dalekohled nekam za mesto a zkus M31. Docela by me zajimalo jak se s tim ten kompakt popere
Vem dalekohled nekam za mesto a zkus M31. Docela by me zajimalo jak se s tim ten kompakt popere
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Zakov napsal: Vem dalekohled nekam za mesto a zkus M31. Docela by me zajimalo jak se s tim ten kompakt popere ;)U nás je vždy pekná obloha len keď sa Mesiac nachádza vo fázi od prvej štvrti po poslednú >:(
Ale popracujem na tom...
Najviac ma prekvapilo to, že foťák zaostroval vždy správne, z tých 20 pokusov ani jedna fotka nemala chybu zaostrovania :o Polovičku som ale pokazil - nezvládol korekcie periodickej chyby v rámci normy.
Ale popracujem na tom...
Najviac ma prekvapilo to, že foťák zaostroval vždy správne, z tých 20 pokusov ani jedna fotka nemala chybu zaostrovania :o Polovičku som ale pokazil - nezvládol korekcie periodickej chyby v rámci normy.
Zakov napsal: Vem dalekohled nekam za mesto a zkus M31. Docela by me zajimalo jak se s tim ten kompakt popere ;)
Konečne som si našiel čas na ďalšie experimenty.
Skúsenosti:
- je to super na nacvičovanie pointovania! Zatiaľ som pracoval len s filmom a mal som problémy s technikou, ako aj so zvládnutím techniky pointovania, ale už sa dostávam do toho :D
Zistil som napr. že čím ďalej je pointovacia hviezda od fotografovaného objektu, tým viac sa prejavujú nepresnosti nastavenia polárnej osi (natáčanie obrazu, oblúk okolo point. hviezdy...).
- na deep-sky sa to určite nehodí, na ukážku pár odstrašujúcich záberov:
M27 - 400 ISO, 12x 64 sekúnd,
objektív: NW 160/930,
foťák: Kodak Easyshare Z730 (5Mpix, 4xOptiZoom) pripevnené k okuláru (afokálne), okulár 20mm, bez zoomu
Spracovanie:
12 záberov bolo rozdelených do 3 skupín, v rámci skupiny všetky zábery boli spriemernené (register) do jedného. Výsledné 3 zábery boli sčítané, zmenšené na 50%, bol urobený výrez.
Fožák má evidentne veľký šum, čo vylúči veškeré možnosti zlúčenia väčšieho množstva záberov, skôr je potrebné ich spriemerňovať na elimináciu šumu a chýb z .jpg formátu (kompakt nepozná iný formát uloženia)
Zaujímavý efekt vznikne pri kombinácii s filmom:
14(800ASA)+6(400ASA)+10(400ASA) minút na film s NW 160/930.
výsledok:
Ďalšie pokusy s DSO:
M17 - Omega, 6 x 64 sekúnd,
6 záberov bolo rozdelených do 3 skupín, v rámci skupiny zábery boli spriemernené, výsledok sčítaný, zmenšené na 50%, výrez.
M8 - Laguna, 12x 64 sekúnd, rozdelených do 3 skupín, v rámci skupiny spriemernené, výsledné sčítané; zmenšené na 50%, výrez.
Keby chcel niekto vidieť originál jedného záberu, zmenšený vyzerá takto:
tak môže tu (2,2 MB!):
http://www.gymnz.sk/~ameleg/astro/forum/1779.jpg
Konečne som si našiel čas na ďalšie experimenty.
Skúsenosti:
- je to super na nacvičovanie pointovania! Zatiaľ som pracoval len s filmom a mal som problémy s technikou, ako aj so zvládnutím techniky pointovania, ale už sa dostávam do toho :D
Zistil som napr. že čím ďalej je pointovacia hviezda od fotografovaného objektu, tým viac sa prejavujú nepresnosti nastavenia polárnej osi (natáčanie obrazu, oblúk okolo point. hviezdy...).
- na deep-sky sa to určite nehodí, na ukážku pár odstrašujúcich záberov:
M27 - 400 ISO, 12x 64 sekúnd,
objektív: NW 160/930,
foťák: Kodak Easyshare Z730 (5Mpix, 4xOptiZoom) pripevnené k okuláru (afokálne), okulár 20mm, bez zoomu
Spracovanie:
12 záberov bolo rozdelených do 3 skupín, v rámci skupiny všetky zábery boli spriemernené (register) do jedného. Výsledné 3 zábery boli sčítané, zmenšené na 50%, bol urobený výrez.
Fožák má evidentne veľký šum, čo vylúči veškeré možnosti zlúčenia väčšieho množstva záberov, skôr je potrebné ich spriemerňovať na elimináciu šumu a chýb z .jpg formátu (kompakt nepozná iný formát uloženia)
Zaujímavý efekt vznikne pri kombinácii s filmom:
14(800ASA)+6(400ASA)+10(400ASA) minút na film s NW 160/930.
výsledok:
Ďalšie pokusy s DSO:
M17 - Omega, 6 x 64 sekúnd,
6 záberov bolo rozdelených do 3 skupín, v rámci skupiny zábery boli spriemernené, výsledok sčítaný, zmenšené na 50%, výrez.
M8 - Laguna, 12x 64 sekúnd, rozdelených do 3 skupín, v rámci skupiny spriemernené, výsledné sčítané; zmenšené na 50%, výrez.
Keby chcel niekto vidieť originál jedného záberu, zmenšený vyzerá takto:
tak môže tu (2,2 MB!):
http://www.gymnz.sk/~ameleg/astro/forum/1779.jpg
Aspon je tam neco videt
, Muj kompakt umi jen 30s a to by bylo sakra malo 
Zakov napsal: Vem dalekohled nekam za mesto a zkus M31. Docela by me zajimalo jak se s tim ten kompakt popere ;)Asi takto:
Zväčšené: http://www.gymnz.sk/~ameleg/astro/forum/and.jpg
Poskladané zo 7 záberov (64s) - väčšinou z registrovaných dvojíc spojených subtractive filtrom v programe Picture Window. Výrez, zmenšené na 50% (táto ukážka na 25%).
Objektív Epijunktar, sclonené na 88/400, okulár 20mm, foťák Kodak Easyshare - viď vyššie.
Pointované manuálne s NW 160/930 na stojane CG-5 s motorčekmi na oboch osiach.
Zväčšené: http://www.gymnz.sk/~ameleg/astro/forum/and.jpg
Poskladané zo 7 záberov (64s) - väčšinou z registrovaných dvojíc spojených subtractive filtrom v programe Picture Window. Výrez, zmenšené na 50% (táto ukážka na 25%).
Objektív Epijunktar, sclonené na 88/400, okulár 20mm, foťák Kodak Easyshare - viď vyššie.
Pointované manuálne s NW 160/930 na stojane CG-5 s motorčekmi na oboch osiach.
Mozno je to pre vas smiesna otazka, ale akym sposobom sa vobec da pripevnit obycajny digitalny fotak ku okularu dalekohladu?
x_x napsal: Mozno je to pre vas smiesna otazka, ale akym sposobom sa vobec da pripevnit obycajny digitalny fotak ku okularu dalekohladu?
Moznosti je vic, podle typu fotaku. Nejjednodussi a bez prace je asi drzak na afokalni foto. Muj je od Baader Astro a stal asi 1300,-
http://astrosnimky.wz.cz/vybaveni/vybaveni.htm
Prvni a devaty obrazek.
Moznosti je vic, podle typu fotaku. Nejjednodussi a bez prace je asi drzak na afokalni foto. Muj je od Baader Astro a stal asi 1300,-
http://astrosnimky.wz.cz/vybaveni/vybaveni.htm
Prvni a devaty obrazek.
x_x napsal: akym sposobom sa vobec da pripevnit obycajny digitalny fotak ku okularu dalekohladu?
Tento foťák má objektív zhruba takého priemeru ako okulár, takže som dal vysústružiť vonkajší redukčný krúžok na spojenie okulára s objektívom foťáka (pripevnenie skrutkami ako sa vkladá okulár do bežného výťahu). Takto je objektív na doraz k okuláru, a samozrejme objektív drží telo foťáka.
Aby som nemusel namáhať takýto spoj, exponujem šnúrou, ktorou riadim "klapku" nad spúšťou - vlastnej výroby. Tá zas je na ramene, ktoré je pripevnené do dolnej skrutky "držiaka" foťáka - tá je totiž vtedy voľná.
Tento spôsob ale nesie riziko poškodenia objektívu foťáka, takže nikomu to neradím!
Z toho dôvodu sem nedávam schémy príp. foto riešenia.
Neviem koľkonásobné použitie vydrží až sa začne prejaviť nejaká chyba, napr. vôla objektívu... ale zatiaľ sa mi to drží celkom dobre ::)
Výrobca by to určite neradil, a keby som mal nejaký problém s foťákom, ktorý by som chcel riešiť v záručnej lehote, asi by som neuspel.
Tento foťák má objektív zhruba takého priemeru ako okulár, takže som dal vysústružiť vonkajší redukčný krúžok na spojenie okulára s objektívom foťáka (pripevnenie skrutkami ako sa vkladá okulár do bežného výťahu). Takto je objektív na doraz k okuláru, a samozrejme objektív drží telo foťáka.
Aby som nemusel namáhať takýto spoj, exponujem šnúrou, ktorou riadim "klapku" nad spúšťou - vlastnej výroby. Tá zas je na ramene, ktoré je pripevnené do dolnej skrutky "držiaka" foťáka - tá je totiž vtedy voľná.
Tento spôsob ale nesie riziko poškodenia objektívu foťáka, takže nikomu to neradím!
Z toho dôvodu sem nedávam schémy príp. foto riešenia.
Neviem koľkonásobné použitie vydrží až sa začne prejaviť nejaká chyba, napr. vôla objektívu... ale zatiaľ sa mi to drží celkom dobre ::)
Výrobca by to určite neradil, a keby som mal nejaký problém s foťákom, ktorý by som chcel riešiť v záručnej lehote, asi by som neuspel.
alex napsal:
Asi takto:
Myslim si, ze na pouzitou tecniku je to super
. Po nastaveni cerneho bodu to bude jeste lepsi 
Asi takto:
Myslim si, ze na pouzitou tecniku je to super
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Je to zajímavé, ale zdůraznil bych, že mi to přijde jak slepá ulička. Ten čip prostě moc šumí. Byl bych za, abys v rámci nadpisu tématu zkusil nasnímat hvězdokupy, dvojhvězdy, prostě to, kde s tímhle máš šanci. U deep-sky, jak si sám psal to nejde. Navíc to chtělo u tý Andromedy aspoň vyvážit černý bod, než si to sem vložil.
Asi jen kritizuji, tak něco pozitivního. Fotky se mi jinak zamlouvají, sám jsem podobné zkoušel tak vím, co to obnáší, ty jsi v tom dosáhl maxima. Zkus mi pro radost třeba h-chí, človíčka, albireo ...
Pokud se to povede, neváhej to poslat na IAN (pozorovani(zavináč)ian.cz) třeba tím inspiruješ další. A zkus nafotit tu afokální sestavu v reálu!
Asi jen kritizuji, tak něco pozitivního. Fotky se mi jinak zamlouvají, sám jsem podobné zkoušel tak vím, co to obnáší, ty jsi v tom dosáhl maxima. Zkus mi pro radost třeba h-chí, človíčka, albireo ...
Pokud se to povede, neváhej to poslat na IAN (pozorovani(zavináč)ian.cz) třeba tím inspiruješ další. A zkus nafotit tu afokální sestavu v reálu!
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MaG napsal: ...Navíc to chtělo u tý Andromedy aspoň vyvážit černý bod, než si to sem vložil.
V akom programe prosím Ťa a ako vyvažuješ čierny bod?
So všetkým inak súhlasím Je to slepá ulička, a čakal som silnejšiu kritiku, hlavne ohladne kvality, a hlavne som čakal odôvodnenia PREČO je to nekvalitné, v čom spočívajú problémy techniky. Možno sa ešte niekto pridá.
Ale ja rád experimentujem
"...A zkus nafotit tu afokální sestavu v reálu!" - nnnno... na to ešte celú zostavu nemám pripravenú
V akom programe prosím Ťa a ako vyvažuješ čierny bod?
So všetkým inak súhlasím Je to slepá ulička, a čakal som silnejšiu kritiku, hlavne ohladne kvality, a hlavne som čakal odôvodnenia PREČO je to nekvalitné, v čom spočívajú problémy techniky. Možno sa ešte niekto pridá.
Ale ja rád experimentujem
"...A zkus nafotit tu afokální sestavu v reálu!" - nnnno... na to ešte celú zostavu nemám pripravenú
Nastaveni cerneho bodu se da udelat ve vice programech. Navod jak na to je treba na strankach M.Myslivce:http://www.hvbo.cz/foto_astronomy_cz/zprac.htm#zakl
Dovolil jsem si nastavit cerny bod na Tvem snimku v Zoner Photo Studio 8:
Nastavil jsem opravdu cernou. Lepsi je ale asi nastavit barvu malinko do modra, jak pise na svem webu MMys.
Dovolil jsem si nastavit cerny bod na Tvem snimku v Zoner Photo Studio 8:
Nastavil jsem opravdu cernou. Lepsi je ale asi nastavit barvu malinko do modra, jak pise na svem webu MMys.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Alexi, myslel jsem vyfoť nám ve dne jak to vypadá když to máš zapojeno, teda jestli máš ještě na pučení jiný foťák 
K těm vadám. Já nejsem vůbec přes tohle odborník, ale jak vidíš, v první řadě ten čip strašně šumí. Určitě zkus nasekat spousty expozic, třeba 8 - 10 a naskládat je (hele použij na ně Registar, nebo aspoň Registax i když se na tohle nepoužívá, zjistil jsem, že to v něm taky pomůže). Dál by mně zajímalo, zda můžeš fotit do RAW. Mám zkušenost s Fuji S5500, že to pomohlo.
Rád bych tu slyšel názor HonzyS či MilAna. Ti by asi dokázali vysvětlit, proč vlastně do kompaktů nedělaj lepší čipy. Já si pořád myslím, že jednou ty nízkošumové do malých digitálů taky musí přijít, kor když se teď tak ženou za těmi megapixely Držím palce.
K těm vadám. Já nejsem vůbec přes tohle odborník, ale jak vidíš, v první řadě ten čip strašně šumí. Určitě zkus nasekat spousty expozic, třeba 8 - 10 a naskládat je (hele použij na ně Registar, nebo aspoň Registax i když se na tohle nepoužívá, zjistil jsem, že to v něm taky pomůže). Dál by mně zajímalo, zda můžeš fotit do RAW. Mám zkušenost s Fuji S5500, že to pomohlo.
Rád bych tu slyšel názor HonzyS či MilAna. Ti by asi dokázali vysvětlit, proč vlastně do kompaktů nedělaj lepší čipy. Já si pořád myslím, že jednou ty nízkošumové do malých digitálů taky musí přijít, kor když se teď tak ženou za těmi megapixely Držím palce.
Martin Gembec, Astronomické události
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Se senzory do kompaktů je to problém. Protože velikost senzoru je malá (obvykle jen několik mm), a ženou se za těmi megapixely, je velikost vlastního pixelu velmi malá (třeba jen 2-3um) oproti například 7-9um u DSLR či dokonce až 24um u velkých CCD kamer. Velikost pixelu (tedy jeho plocha, která jde s kvadrátem rozměru pixelu) ovlivňuje tzv. Full Well Capacity (FWC) což je počet elektronů, které se dají akumulovat v potenciálové jámě pixelu. A do takto malého pixelu se jich vejde málo, mnohdy jen několik tisíc, ve srovnání s desítkami až stovkami tisíc u větších senzorů. Takový senzor má pak malou dynamiku, a když se k tomu ještě zohlední tzv. temný proud (Dark Current), který plní pixel elektrony i když je ve tmě, tak tento signál dosáhne nezanedbatelné hodnoty vůči relativně malé kapacitě pixelu, a to se projeví zvýšeným šumem.
Dokud výrobci nezvrátí komerční tlak, a nepřestanou se hnát slepou cestou megapixelů (která má své fyzikální hranice dané kvantovou povahou světla), budou malé senzory šumět. Pomoci může jen chlazení (to asi v bateriovém kompaktu nepřichází moc v úvahu), nebo úplně jiná technologie snímačů. Kdo ví, co se časem objeví.
Dokud výrobci nezvrátí komerční tlak, a nepřestanou se hnát slepou cestou megapixelů (která má své fyzikální hranice dané kvantovou povahou světla), budou malé senzory šumět. Pomoci může jen chlazení (to asi v bateriovém kompaktu nepřichází moc v úvahu), nebo úplně jiná technologie snímačů. Kdo ví, co se časem objeví.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM