Chtel bych koupit kvalitnejsi okular pro male rozliseni. Jsem omezen 1.25". Resim dilema mezi
Tele Vue Plossl 32mm
+ skvele reference
+ vyhodna cena (140 euro)
- neni sirokouhly
nebo
Televue Panoptic 24mm
+ taky svele reference
+ stejne zorne pole jako ten Plossl pri vetsim zvetseni
- ~3xdrazsi (je i 3x lepsi?)
Muj dalekohled je Mak 150/1800 a v budoucnu jeste asi 80mm ED refraktor.
Tele Vue Plossl nebo Panoptic
Ověř si, jestli je ten Mak schopen vůbec takové zorné pole zobrazit. Ten můj 90/1250 zobrazí maximálně něco málo přes 1 stupeň.
A co takhle obycejny super plossl 32 a zacit stavet ultralight dobson? 

Po nakupu kvalitni optiky netreba litovat penez Urcite dej vedet jaky je pri nocnim pozorovani
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
mpe napsal: Tak nakonec, ac jsem radu nedostal, jsem utratil nekrestanske penize a koupil si ten Panoptic 24. Zatim pri dennim pozorovani se zda byt v pohode - perfektni kresba, obraz ostry az ke krajum.
Akorat me prekvapilo, ze je docela nachylny na polohu oka.
Az teraz som si vsimol tuto diskusiu... sorry, ved v piatok sa o tom porozpravame osobne...
S tou volbou...dobre si urobil. Pan 24 je vynimocny okular, bol navrhnuty a uvedeny do predaja iba nedavno (2002) je to fakt high-end, exoticke skla - lepsi 24mm 1.25" nenajdes na tejto planete to ti mozem tuna pred vsetkymi odprisahat
Vyhoda je, ze ponuka maximalne dostupne pole pre 1.25" system.
S tou polohou oka som si to nevsimol - prave naopak moze oko dat hocikam a obraz je perfektny....
..
tak sa mi zda, ze ti vinetuje pole (!) lebo podobny problem som mal na jednom refraktore, ktore mal orezane pole. Okular ma priemer "polnej clony" (field stop) 27mm (!), co pre maka moze byt vazny problem (neviem- maky nepoznam).
Podobne somsa stretol s tym, ked sme dali Naglera do ED80 s 1.25" hranolom a barlow a nesiel zasunut (barlow) uplne do hranolu (nezmestil sa). Tiez to vinetovalo a spravalo sa ako popisujes.
Akorat me prekvapilo, ze je docela nachylny na polohu oka.
Az teraz som si vsimol tuto diskusiu... sorry, ved v piatok sa o tom porozpravame osobne...
S tou volbou...dobre si urobil. Pan 24 je vynimocny okular, bol navrhnuty a uvedeny do predaja iba nedavno (2002) je to fakt high-end, exoticke skla - lepsi 24mm 1.25" nenajdes na tejto planete to ti mozem tuna pred vsetkymi odprisahat

Vyhoda je, ze ponuka maximalne dostupne pole pre 1.25" system.
S tou polohou oka som si to nevsimol - prave naopak moze oko dat hocikam a obraz je perfektny....
..
tak sa mi zda, ze ti vinetuje pole (!) lebo podobny problem som mal na jednom refraktore, ktore mal orezane pole. Okular ma priemer "polnej clony" (field stop) 27mm (!), co pre maka moze byt vazny problem (neviem- maky nepoznam).
Podobne somsa stretol s tym, ked sme dali Naglera do ED80 s 1.25" hranolom a barlow a nesiel zasunut (barlow) uplne do hranolu (nezmestil sa). Tiez to vinetovalo a spravalo sa ako popisujes.
Asi to tak bude. Nekde jsem cetl, ze u Cassegrainu casto zorne pole omezuje prumer diry v hlavnim zrcadle.
Projevuje se to tak, ze kdyz pohybuju okem tak se pohybuje obraz jakoby do protipohybu.
jeste vyraznejsi je to pri pouziti 2xbarlow (neni to powermate).
Projevuje se to tak, ze kdyz pohybuju okem tak se pohybuje obraz jakoby do protipohybu.
jeste vyraznejsi je to pri pouziti 2xbarlow (neni to powermate).