Ahoj,
jsem začátečník a vím, že mám začít s triedrem což také dělám. Nicméně v bazaru přes ulici se objevil astronomický dalekohled za 1440,- což mne nenechává chladným, proto se chci poradit.
Je to reflektor Newtonovy konstrukce (na začátku tubusu má okulár). Na tubusu je cedulka s čínským písmem a anglickým nápisem že se nesmí pozorovat Slunce, jiný nápis ani označení na dalekohledu není.
Délka celého tubusu je 68cm, vnitřní průměr tubusu (objektiv?) je 110mm. Vepředu má nasazenu černou krytku která má uprostřed odnímatelný otvor o průměru asi 35mm (to je měsíční clona?).
Okulár je u toho jediný H125, přibližný průměr cca 24mm.
Montáž je azimutální na hliníkové trojnožce.
Dalekohled si můžu půjčit a vyzkoušet. Ve dne bez problémů, ale šlo by to i v noci.
Jak poznám že je ten dalekohled v pořádku? Na co se mám zaměřit? Co ty parametry?
Jiný dalekohled nemám a ani v souladu s Vašimi doporučeními nějakou chvíli neplánuji (obloha, triedr a tak:-) ), ale říkám si že kdyby byl ten dalekohled z bazaru v pořádku tak že by to nebyl špatný nákup...
Vřelé díky odpověď.
Leoš
Jak vyzkoušet dalekohled
Jak vyzkoušet dalekohled
Tak tohle bude pravděpodobně Newton 76/700 na montáži AZ1. Průměr objektivu je tedy jen 76mm. Je to jeden z nejlevnějších dalekohledů a tomu bude odpovídat kvalita. Pokud okulárový výtah neumožňuje použít dnes standardní průměr 1,25" (31,7mm), tak budeš mít problém, protože s jedním okulárem (navíc asi bez antireflexních vrstev)nevystačíš a v tomto malém průměru se už běžně nedodávají a tak budeš mít hodně omezený výběr. Používat tyto okuláry u dalšího dalekohledu, který si pořídíš v budoucnu nebude moc praktické.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jak vyzkoušet dalekohled
Z mého pohledu to má jeden nedostatek hned - nedostatek okulárů. Jiné teleskopy se dodávají s dvěma, např. 25 a 10mm, tohle vypadá na Huygens 12,5mm. na druhou stranu za ty peníze toho asi o moc více chtít nemůžeš, ale záhy bys zjistil, že stejně potřebuješ ještě další okulár(y).
Dalším negativem je samozřejmě ta trojnožka s pouze azimutální montáží, ale to je relativní (napadlo mně, že Lídlteleskop (čočkový dalekohled 70/700mm z Lídlu) stál i s paralaktickou montáží kolem 2300.
Poněkud pozitivem může být velikost. Vypadá to na reflektor Newton o průměru 110 (možná jen 100mm). Čínské optiky bych se po zkušenosti z posledních let nebál vůbec. Jde spíš o to, zda bude dobře seřízený).. více řeknou jiní.
Bylo by dobře, kdyby ses poptal tady v bazaru po nějakém podobném přístroji tak do dvou tisíc. Možná bys nějaký sehnal..
Dalším negativem je samozřejmě ta trojnožka s pouze azimutální montáží, ale to je relativní (napadlo mně, že Lídlteleskop (čočkový dalekohled 70/700mm z Lídlu) stál i s paralaktickou montáží kolem 2300.
Poněkud pozitivem může být velikost. Vypadá to na reflektor Newton o průměru 110 (možná jen 100mm). Čínské optiky bych se po zkušenosti z posledních let nebál vůbec. Jde spíš o to, zda bude dobře seřízený).. více řeknou jiní.
Bylo by dobře, kdyby ses poptal tady v bazaru po nějakém podobném přístroji tak do dvou tisíc. Možná bys nějaký sehnal..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Jak vyzkoušet dalekohled
MaG napsal: Vypadá to na reflektor Newton o průměru 110 (možná jen 100mm).
Určitě to bude jen 76mm, kdysi jsem si u podobného tubus měřil.
Určitě to bude jen 76mm, kdysi jsem si u podobného tubus měřil.
Jak vyzkoušet dalekohled
Zatím nic kupovat nebudu, protože neumím ještě ani souhvězdí. Tady mi šlo jen o to že se ten dalekohled náhodou objevil a nebyl drahý.
Vzhledem k okolnostem (hlavně ty okuláry) si ale spíš pořídím nějaký novější triedr a hlavně se stativem.
Díky za reakce.
Leoš
Vzhledem k okolnostem (hlavně ty okuláry) si ale spíš pořídím nějaký novější triedr a hlavně se stativem.
Díky za reakce.
Leoš