Ostření vs. průměr dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
pmultimix

Příspěvek od pmultimix »

Měl bych jeden dotaz. Dnes (před chvílí) jsem pozoroval jupiter, a měl jsem tam 2x barlow a okulár širokoúhlý, 6mm, a nešlo mi zaostřit, a to dokonce i bez barlowu, jen s tou šestkou. Naopak 17mm a barlow i bez krásně zaostřeno. Průměr mám 114, ale díky zrcadlu spíš devadesát. Nevíte někdo, v čem je problém? Jak bych mohl zaostřit i na to vetší zvětšení? díky moc
Můj dalekohled Tasco 114/500 f4,4 - Newton + okuláry Pl. 17mm, 6mm wide a Barlow 2x
mpe

Příspěvek od mpe »

200 násobné zvětšení bude pro váš přístroj pravděpodobně už příliš velké.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

OK, najdi si jasnejsi hvezdu nekde pobliz zenitu a pouzij na ni barlow + 6mm okular. Zkus co nejlepe zaostrit a dobre se podivej co vidis. Ted se podivej na tuto stranku
http://uk.geocities.com/dpeach_78/pickering.htm
Ktery obrazek se podoba tomu co vidis?
pmultimix

Příspěvek od pmultimix »

Tak mám takový pocit, že něco jako 8., možná 7., ale fakt se to kupodivu neklepalo. Jen jupiter ne a ne zaostřit
Je to dobré?
Můj dalekohled Tasco 114/500 f4,4 - Newton + okuláry Pl. 17mm, 6mm wide a Barlow 2x
Medved

Příspěvek od Medved »

Ostření, dle mého, nesouvisí s průměrem dalekohledu, ale spíše s jeho konstrukcí a konstrukcí okulárů.

Zvětšení 166x (barlow 2x?) je na dalekohled o průměru 114mm na hranici použitelnosti. U mého newtona 110mm se na planety nejlépe osvědčovalo zvětšení 110x. Větší zvětšení, 164x, bylo použitelné jen za vyjímečných nocí. Shodou okolností jsem s pozorováním začínal v době, kdy byl Jupiter obdobně nízko nad obzorem a takto velké zvětšení bylo použitelné opravdu jen málo kdy. Velké zvětšení u tohoto průměru dalekohledů také nepřináší žádnou další informaci, naopak vede ke ztrátě kontrastu a tím i zdánlivému rozmazání obrazu a nemožnosti zaostření, protože prostě není dost světla, aby byly dostatečně ostré hranice objektu, navíc ještě rozmázlé tetelením vzduchu.

Další a dle popisu pravděpodobnější možností je, že konstrukce okulárového výtahu nemá dostatečný rozsah pohybu pro zaostření s daným okulárem. U mého dalekohledu, Tal-1 110mm, nezaostřím s okuláry 6mm a 9mm Ultra wide od SkyWatcheru (15mm a 20mm jsem nezkoušel) prostě proto, že okulárový výtah nelze dostatečně zasununout do tubusu. Naopak okulár z dalekohledu 110mm je u SkyWatcheru 250mm použitelný, ale je to na hraně, při maximálním vysunutí okulárového výtahu a okuláru zasunutém jen tak aby držel.

Zkus zasunout okulár a následně i barlow s okulárem do výtahu, pomalu s ním sjíždět dolů a sledovat co se děje s obrazem. Pokud se obraz stále zlepšuje, tj zaostřuje, ale po dojetí do dolní polohy úplně nezaostří, budeš si muset zaopatřit jiný okulár. V případě, že se obraz při sjíždění dolů bude kazit (rozostřovat), zkus pohyb opačným směrem, tj. nahoru. Pokud dojedeš do horní polohy a nezaostříš, zkus ještě vysunovat barlow z výtahu případně i okulár z barlowa a sleduj zada se obraz zaostří (opatrně, pozor na vypadnutí!). Pokud ne tak bude taktéž nutno použít jiný okulár.

Před případnou koupí nového okuláru doporučuji vyzkoušet zda půjde u tvého přístroje zaostřit. Doporučil bych koupi okuláru dávajícího zvětšení okolo 120x, které u svého přístroje ještě dobře využiješ.
Toš tak na světě...
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

pmultimix napsal: Měl bych jeden dotaz. Dnes (před chvílí) jsem pozoroval jupiter, a měl jsem tam 2x barlow a okulár širokoúhlý, 6mm, a nešlo mi zaostřit, a to dokonce i bez barlowu, jen s tou šestkou. Naopak 17mm a barlow i bez krásně zaostřeno. Průměr mám 114, ale díky zrcadlu spíš devadesát. Nevíte někdo, v čem je problém? Jak bych mohl zaostřit i na to vetší zvětšení? díky moc
Uz som ti to napisal v predoslej teme, ale "opakovanie je matka mudrosti" ;)

Podla mna ho nemas bud:
1) skolimovany
2) vytemperovany
3) bol blby seeing

Over si hlavne tu kolimaciu a pred pozorovanim (aj kolimovanim) ho vynes min. na 30 min von, aby sa vyrovnali teploty.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Po ICQ korespondenci jsme dosli k tomuto: Zkolimovano by mel mit dobre, pry mu to delal clovek ktery tomu rozumi. Rozsah ostreni by taky mel stacit, pokud dokaze zaostrit na hvezdu v zenitu. Podle me je to zpusobeno malou vyskou Jupitera nad obzorem (obzvlast jestli je pod nim nejaka rozpalena strecha). Kdyz psal ze ma seeing 7-8/10 tak ten by nemel byt problem a zvetseni 160x by ten dalekohled snad snest mohl (za dobrych podminek). Pouziva plossla 17mm, 6mm SW ultrawide a zakladniho 2x barlowa SW.
pmultimix

Příspěvek od pmultimix »

michal.b napsal: Po ICQ korespondenci jsme dosli k tomuto: Zkolimovano by mel mit dobre, pry mu to delal clovek ktery tomu rozumi. Rozsah ostreni by taky mel stacit, pokud dokaze zaostrit na hvezdu v zenitu. Podle me je to zpusobeno malou vyskou Jupitera nad obzorem (obzvlast jestli je pod nim nejaka rozpalena strecha). Kdyz psal ze ma seeing 7-8/10 tak ten by nemel byt problem a zvetseni 160x by ten dalekohled snad snest mohl (za dobrych podminek). Pouziva plossla 17mm, 6mm SW ultrawide a zakladniho 2x barlowa SW.

Děkuji za shrnutí ;D
chylodusan

Příspěvek od chylodusan »

Ak môžem poprosiť michal.b o radu a pripojiť sa do diskusie. Ja mám Newton 200/1200 a som tak na hranici 5 alebo 4. Kolimimáciu som robil kolimačným nástavčekom nie laserovým kolimátorom. Poradíš čo robiť aby som sa dostal niekde na hranicu 8-9.ďik.
Cassi

Příspěvek od Cassi »

chylodusan napsal: Ak môžem poprosiť michal.b o radu a pripojiť sa do diskusie. Ja mám Newton 200/1200 a som tak na hranici 5 alebo 4. Kolimimáciu som robil kolimačným nástavčekom nie laserovým kolimátorom. Poradíš čo robiť aby som sa dostal niekde na hranicu 8-9.ďik.
Ty stupně 1 až 10 nejsou způsobeny kolimací, ale seeingem! Pokud je seeing (chvění vzduchu) špatnej, tak ty hvězdy uvidíš "rozmazaně" i kdyby to byl co nejdokonaleji zkolimovaný dalekohled.
Kometa C/2024 Y1
voko

Příspěvek od voko »

chylodusan napsal: Ak môžem poprosiť michal.b o radu a pripojiť sa do diskusie. Ja mám Newton 200/1200 a som tak na hranici 5 alebo 4. Kolimimáciu som robil kolimačným nástavčekom nie laserovým kolimátorom. Poradíš čo robiť aby som sa dostal niekde na hranicu 8-9.ďik.Kvalitu obrazu zkolimovaného dalekohledu si můžeš ověřit podle těchto obrázků. Ale chce to opravdu noc, kdy je dobrý seeing, aby se jeho vliv na kvalitě obrazu projevoval minimálně.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Odpovědět