Z pozorovacího deníku - červenec 2006
Tento měsíc patřil mezi nejvydatnější. Snad jen kromě málo dní bylo pořád jasno. Spolu s kolegou Tomášem Pečivou (operátor během mé dovolené) se nám podařilo získat během 19 nocí 4887 měření. A co je nového. První a nejsledovanější stálice mirida T UMi se konečně rozhodla pohasnout, ale to jsem zaznamenal až v posledních dnech. Na světelné křivce je vidět jen mírné zhoupnutí (tedy žádné výrazné dvojité maximum jako jindy). Celý pokles jasnosti od maxima trvá již 144 dní a ještě tam zdaleka není. ???
Symbiotické hvězdy YY Her
a V 503 Her setrvávají stále v klidu.
Celkem jsem napozoroval 18 minim zákrytových dvojhvězd. Z Prosperu to bylo u IM Vul, GSC 2083 1870, GSC 1077 828 (to nastalo o 15 minut dříve), GSC 1040 0399 (o 5 minut později) a HD 226 957. Z ostatních to pak byly RS Vul (o 16 minut později), TX Her, V728 Her, V401 Cyg, DI Her (o 12 minut později), dvakrát OO Aql (minimum nastalo vždy o 28 minut později oproti předpovědi), RZ Dra, AB And, CC Her a GP Vul.
Nastal také čas na sledování oblíbeného trojlístku nových proměnných Cze V 108, 109 a 115. Kromě minima 108 se kolegovi podařilo zachytit vzestup 115 26.7.06 (bohužel zase bez minima), ale po zpracování se mi snad už konečně podaří určit přibližné elementy. Soudě podle tvaru světelné křivky je jedním z možných vysvětlení, že v systému je složka s akrekčním diskem (podobný případ jsem našel u hvězdy DL Cyg). 30.7.06 jsem se snažil zachytit minimum 109, ale to podle předpovědi nastalo kolem 5h00m UT, já jsem končil pozorování ve 2h30m UT (už svítá) a nezaznamenal jsem do té doby žádnou změnu.
Pozorování z Valmezu
Pozorovací kampaně, návody, výsledky, zajímavosti,...
- Lada_z_Valmezu
Přejít na
- Astronomie
- ↳ Všeobecná diskuze
- ↳ Fórum pro začátečníky
- Pozorování
- ↳ Sluneční soustava
- ↳ Deep-sky
- ↳ Proměnné hvězdy
- ↳ Spektroskopie
- ↳ Astronomická setkání
- ↳ Pozorovací stanoviště
- ↳ Světelné znečištění
- ↳ Ostatní
- Astrotechnika
- ↳ Dalekohledy
- ↳ Montáže a navigace
- ↳ Okuláry a další příslušenství
- ↳ Technika pro pozorování slunce
- ↳ Chytré dalekohledy
- ↳ ATM aneb udělej si sám
- ↳ Software, literatura, ...
- ↳ Ostatní
- Astrofotografie
- ↳ Astrofotografie
- ↳ Astrofotografická technika
- ↳ Snímky
- Kosmonautika
- ↳ Kosmonautika
- Radioastronomie
- ↳ Teorie
- ↳ Praktická radioastronomie
- Astrobazar
- ↳ Čtěte
- ↳ Prodám
- ↳ Koupím
- ↳ Komentáře
- International forum
- ↳ Astronomical discussion (English, Deutsch, ...)
- Ostatní
- ↳ Astronomické fórum
- ↳ České astronomické portály
- ↳ Mezinárodní rok astronomie 2009
- ↳ Přechod Venuše (projekt VT-2004)