Měsíc a Plejády
Měsíc a Plejády
Dnes jsme se podle Astropisu mohli pokusit o pozorování přechodu Měsíce před Plejádami v dopoledních hodinách. Vzhledem k úhlové vzdálenosti od Slunce to mělo být většími dalekohledy možné i za bílého dne. 25 cm Newtonem jsem viděl Měsíc, ale Plejádu ani jednu ani náhodou.
Bylo to za dnešního slunečného dne nemožné nebo byl někdo s výkonnějším dalekohledem úspěšný?
L.V.
Bylo to za dnešního slunečného dne nemožné nebo byl někdo s výkonnějším dalekohledem úspěšný?
L.V.
Měsíc a Plejády
Hmm, tohle jsem nejak prosvihnul Jake si pouzil zvetseni?
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Měsíc a Plejády
Zkusil jsem všechny okuláry, které vlastním, a výsledek byl stejný.
Mám tušení, že při takhle jasné obloze to asi bylo nereálné. Svým dotazem jsem si to chtěl ověřit.
L.
Mám tušení, že při takhle jasné obloze to asi bylo nereálné. Svým dotazem jsem si to chtěl ověřit.
L.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc a Plejády
Nemyslím, žeje to nereálné, ale je otázkou jaká byla u tebe obloha. Na podobném nebi jsem třicítkou na Kleti viděl podobně slabé hvězdy (do 2 mag to šlo bez dlouhého pátrání, ve dvojhvězde jsem se dostal až na 5,6 mag)..
Každopádně bylo dnes asi takové chvění vzduchu, že jsi nejspíš neměl moc šancí ani na ty nejjasnější Plejády..
Každopádně bylo dnes asi takové chvění vzduchu, že jsi nejspíš neměl moc šancí ani na ty nejjasnější Plejády..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Měsíc a Plejády
Pripominam zajtrajsi (12.9.) prechod Mesiaca cez Plajady. Skoda, ze ide len o vystupy, ale aj tak to bude asi dost dobre. Pocasie podla predpovede vyzera vyborne.
Myslim, ze by bolo zaujimave podelit sa o informacie z priprav - kto, ako a cim sa chysta na lov?
Ceres, FunTomas a ivanmsk sa chystame v Bratislave zaznamenat prechod CCD kamerou astropix 1.4, pravdepodobne otestovanym Newtonom 200/800 s mimoosou clonou. Este dnes vytypujeme dobry pozorovaci flek a zajtra vecer drzte palce.
Myslim, ze by bolo zaujimave podelit sa o informacie z priprav - kto, ako a cim sa chysta na lov?
Ceres, FunTomas a ivanmsk sa chystame v Bratislave zaznamenat prechod CCD kamerou astropix 1.4, pravdepodobne otestovanym Newtonom 200/800 s mimoosou clonou. Este dnes vytypujeme dobry pozorovaci flek a zajtra vecer drzte palce.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Měsíc a Plejády
Jestli vyjde pocasi pokusim se o to take. Nejdrive budu fotit "na jistotu" Minoltou Z3 s 12x opt. zoomem. A potom to zkusim afokalne pres dobsona 200/1200 s Canonem A700 
Nevite nekdo v kolik presne by to melo zacit? Nemam tady v praci CDC...
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Měsíc a Plejády
Zakov napsal:
ahoj,
tady to najdeš :
http://www.astro.cz/clanek/2527
ahoj,
tady to najdeš :
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Měsíc a Plejády
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Měsíc a Plejády
ivanmsk napsal: Pripominam zajtrajsi (12.9.) prechod Mesiaca cez Plajady. Skoda, ze ide len o vystupy, ale aj tak to bude asi dost dobre. Pocasie podla predpovede vyzera vyborne.
Dik za upozornenie hneď si na tom sgusnem dufam že vyjde počasie ešte raz dik a palce budem držať.
Pito
Chystam CCD kameru cez ref.100/1000. Pito
Dik za upozornenie hneď si na tom sgusnem dufam že vyjde počasie ešte raz dik a palce budem držať.
Pito
Chystam CCD kameru cez ref.100/1000. Pito
Bresser 127/1200,Newt.200/850,Cass.150/920,Ref.ED 80 PRO ATA&& Canon EOS 300 D,Canon 3000,Canon EOS 400 D&& EQ-5 , Vlast. vyrobená montáž.
Měsíc a Plejády
Libor_V. napsal: Dnes jsme se podle Astropisu mohli pokusit o pozorování přechodu Měsíce před Plejádami v dopoledních hodinách. Vzhledem k úhlové vzdálenosti od Slunce to mělo být většími dalekohledy možné i za bílého dne. 25 cm Newtonem jsem viděl Měsíc, ale Plejádu ani jednu ani náhodou.
L.V.
Tento úkaz se neoznačuje jako "pozorování přechodu Měsíce před Plejádami" ale jako zákryt Plejád Měsícem.
Je opravdu škoda, že se jedná o výstupy hvězd a tudíž je dobré znát předpověď a poziční úhel výstupu hvězd pro časové určení úkazu.
Habl
L.V.
Tento úkaz se neoznačuje jako "pozorování přechodu Měsíce před Plejádami" ale jako zákryt Plejád Měsícem.
Je opravdu škoda, že se jedná o výstupy hvězd a tudíž je dobré znát předpověď a poziční úhel výstupu hvězd pro časové určení úkazu.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc a Plejády
Pokud bude jasno (což je pravděpodobné) budu se svou výbavou tak od půl deváté v Bělečku. Pokusím se o nafocení animace pomocí Borgu 77ED, a přes N210/1000 bude možné koukat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Měsíc a Plejády
Ja este upresnim nas program: vdaka rychlemu vycitavaniu CCD kamery dokazeme robit pri 2x2 binovani 24obr./sek pri 4x4 asi 50obr./sek. Takze kratke sekvencie podla predpovede. Zial pri predchadzajucom pozorovani 9.9.2006 sme "prepasli" zakryt eps Psc (4,2mag), bola by to dobra hviezda na test... clovek sa stale uci na svojich chybach. :(
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Měsíc a Plejády
To vypada zajimave, mam idealni vychodni obzor, takze uz se tesim.
Radous napsal:
ahoj,
tady to najdeš :
BTW maji tady chybu, Plejady jsou M45, nikoliv M44.
Radous napsal:
ahoj,
tady to najdeš :
BTW maji tady chybu, Plejady jsou M45, nikoliv M44.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
-
LbA
Měsíc a Plejády
Prave pozorujem tie zakryty a je to PECKA.... Vystupy z tmavej casti Mesiaca su uzasne .... Tma a zrazu BLIK. A hviezdicka o jasnosti 2.8 magnitudy No parada 
Len sa mi to nedari fotit. Tak aspon cvakam stopky
Len sa mi to nedari fotit. Tak aspon cvakam stopky
Měsíc a Plejády
Tak čo mame niečo napozorovane to bola parada 9 vystupov a 2 zakryti, bolo by viacej ale už to balime treba trocha vyspať ale aj Lba ma tieš niečo a dosť slušne.Tak dobru noc Pito
Bresser 127/1200,Newt.200/850,Cass.150/920,Ref.ED 80 PRO ATA&& Canon EOS 300 D,Canon 3000,Canon EOS 400 D&& EQ-5 , Vlast. vyrobená montáž.