BRANTE ONDREJOV

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
KaoS

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od KaoS »

Ano naše lobby je opravdu velice málo výkonné. Angažovanost bude jeden problém ale druhý se mi zdá je efektivita. IMHO by bylo mnohem lepší přesvědčít třeba Greenpeace, aby se v tomto angažovala, tato organizace funguje velice dobře a vesměs už nemá co napráci kromě iracionální kritiky jaderných elektráren, nebo číření bludů jako že geny ze strávení potravy mění geny toho kdo ji pozřel ... nebo například politických stran, poslední parlamentná volby byla zajímavá zkušenost se systémem přímé demokracie. Politické strany které ji podporují nedosáhly ani 1 procenta ale dosáhly toho, že o ní začaly mluvit včechny politické strany a zařadily její prvky do svého programu. Třeba Strana zelených by to určitě využila na regionální bázi, oni neustále chtějí šetřit energii a tohle by bylo něco pro ně ;)
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
VK

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od VK »

Jen doplním čísla:
- toto téma má 3796 přístupů
- 45 lidí (astronomů-amatérů) se vůbec zúčastnilo úvodní ankety
- 9 lidí poslalo protestní e-mail ČT
- 20 to "zatím nebude dělat" (??)
- 16 to dělat vůbec nebude ... no comment

Může se nám nelíbit, jak vypadala ta reportáž, ale pokud s tím neuděláme vůbec nic, nemá to vlastně žádný smysl, že se nám to nelíbí.

V. K.
3J

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od 3J »

Máš pravdu Vláďo,
.... čísla jsou tak trochu smutná. :'(

Anketu jsem uzavřel po třech měsících už ztratila význam.
VK

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od VK »

To KaoS: s tou Stranou zelených to není špatný nápad.

To 3J: ti astronomové, kteří pro ochranu nočního přírodního prostředí nic nedělají, a ani se nesnaží dělat, jsou vlastně černí pasažéři, zvláště pokud jsou na temném nebi zainteresovaní. Včetně toho vědeckého pracovníka, o kterém jsem psal v jednom z dřívějších příspěvků. Těch černých pasažérů je prostě moc ...!

V. K.
Martin Vyskočil
Věk: 44

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Meli bychom na svoji stranu ziskat lobbisty vyrobcu poulicniho osvetleni. Urcite by radi vyrobili a dodali nerusici svetla pro celou republiku.
Jinak v Turnove na nadrazni ulici, ktera se zrovna rekonstruuje, instalovali novy svetla, ktery fakt svitej jen dolu. Je to uplne super, jen to trochu kazej zarici nadrazni svetelny stozary hned vedle :-/
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
VK

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od VK »

Slyšel jsem už i takový názor, že někteří výrobci svítidel a osvětlovacích soustav úmyslně vyrábějí špatná svítidla, aby až se prosadí funkční právní norma, která bude zavádět povinnost kvalitních svítidel, měli další zakázky.

Nevím, co je na tom pravdy. Ale možné to klidně je.

Získat na svoji stranu světlářskou lobby bude poměrně obtížné. Daleko jednodušší by mělo být získat na svoji stranu amatérské astronomy. Ani to jsme totiž zatím nedokázali (viz můj příspěvek výše a výsledek ankety).

V. K.
Vasek III.

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od Vasek III. »

Tak jsem se byl včera podívat na Noci vědců na Ondřejově a byl jsem zděšen, Takhle přesvícenou oblohu od Prahy jako mají tam mívám já někdy kolem letního slunovratu. Jsem šťasten za místo kde žiju a myslím, že by Praha měla né málo, ale hodně ubrat. :o
VK

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od VK »

Také jsem uvažoval o účasti na Noci vědců, ale nakonec mě od ní odradil fakt, že bych se neměl jak vrátit v noci domů, a jednak informace, jak probíhala Noc vědců minulý rok - kolik bylo doopravdy času na prohlídky věcí, které mě zajímají. Toho času bylo minimum.

V. K.
KaoS

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od KaoS »

Vasek III. napsal: Tak jsem se byl včera podívat na Noci vědců na Ondřejově a byl jsem zděšen, Takhle přesvícenou oblohu od Prahy jako mají tam mívám já někdy kolem letního slunovratu. Jsem šťasten za místo kde žiju a myslím, že by Praha měla né málo, ale hodně ubrat. :o
Ono to není ani tak Prahou, jako toho co se postavilo u dálnice, vyrostly tu spousty různých skladů a lesy lamp veřejných osvětlení okolo nich i přesto, že tam jen jezdí auta. Pánové ze supermárketů se rozhodli, že chtějí mít v noci den. Potom jsou to okolní vesnice, Hrusice a pomník Josefa Lady s reflektory mířícími na nebe, stejně tak kostel v Mnichovicích. A pak už jsou to drobnosti, například u nás v Senohrabech si nějaký miliónář pořídil zahradu (která je tak uhlazená že v té vesnici vypadá jako pěst v oku) ale to není hlavní problém, problém je to, že dotyčný si celou zahradu na noc osvětluje zástupem bílých lamp neomezených směrem vzhůru. Takže pokaždé když je trochu vlhčeji tak je v celém údolí od něj světelný smog vidět desítky metrů daleko jako taková bílá poklice.
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
Habl

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od Habl »

Celkem dobře si vzpomínám, když se počátkem 60 tých let minulého století začala stavět dálnice z Prahy Spořilova do Mirošovic.
To byl již v plánu i Ondřejovský dvoumetr a těsně před uvedením dalekohledu do provozu se osazovala zeleň na louku, aby se zabránilo světelnému znečištění.
Do kongresu IAU v Praze v roce 1967 již stromky byli
vzrostlé.
Bylo to již tehdá osudové rozhodnutí stavět dalekohled těchto parametrů poblíž dálnice?

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
KaoS

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od KaoS »

Habl napsal: Celkem dobře si vzpomínám, když se počátkem 60 tých let minulého století začala stavět dálnice z Prahy Spořilova do Mirošovic.
To byl již v plánu i Ondřejovský dvoumetr a těsně před uvedením dalekohledu do provozu se osazovala zeleň na louku, aby se zabránilo světelnému znečištění.
Do kongresu IAU v Praze v roce 1967 již stromky byli
vzrostlé.
Bylo to již tehdá osudové rozhodnutí stavět dalekohled těchto parametrů poblíž dálnice?

Habl
Dálnice jako taková problém není, vůbec by nemusela rušit, pokud by výstavby okolo ní dodržovaly určitá pravidla a nepoužívalo by se osvětlení na zbytečných místech.
Habl

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od Habl »

Samozřejmě že vzniklá infrastruktura kolem dálnice je velkým zdrojem světelného znečištění, ale ten nárust je všudypřítomný a neustále se zvyšující.
Stavební uzávěra jako taková nemůže plošně omezovat velké území kolem observatoře a ještě je otázkou jaká pravomoc bude dána podle nového stavebního zákona obcím.
Pokud nezvítězí veřejný zájem o zachování a zlepšení podmínek pro pozorování na astronomické observatoři, tak se může stát, že na Ondřejovské observatoři se budou konat pouze pozorování sluneční aktivity.
Světelné znečištění je všudypřítomné, zbytečné a hlavně drahé.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
KaoS

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od KaoS »

Habl napsal: Samozřejmě že vzniklá infrastruktura kolem dálnice je velkým zdrojem světelného znečištění, ale ten nárust je všudypřítomný a neustále se zvyšující.
Stavební uzávěra jako taková nemůže plošně omezovat velké území kolem observatoře a ještě je otázkou jaká pravomoc bude dána podle nového stavebního zákona obcím.
Pokud nezvítězí veřejný zájem o zachování a zlepšení podmínek pro pozorování na astronomické observatoři, tak se může stát, že na Ondřejovské observatoři se budou konat pouze pozorování sluneční aktivity.
Světelné znečištění je všudypřítomné, zbytečné a hlavně drahé.

Habl
Tak také se obávám, ale tak nějak ve skrytu duše doufám, že se někdy uskuteční plnění funkčního zákonu o světelném znečištění a jestli ne, tak doufám v to, že se splní ty nejčernější prognózy o energetických krizích, že svícení na kdeco bude luxus, který si jen tak někdo nebude moct dovolit ;)
Horal

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od Horal »

KaoS napsal:

... a jestli ne, tak doufám v to, že se splní ty nejčernější prognózy o energetických krizích, že svícení na kdeco bude luxus, který si jen tak někdo nebude moct dovolit ;)
Pak se ale může stát, že pro někoho bude luxus si i jen rozsvítit jednu malou žárovku. O topení v místech, kde není nic jiného krom elektřiny, ani nemluvím. Ale to je již hodně OFF TOPIC.
3J

BRANTE ONDREJOV

Příspěvek od 3J »

...stejná pravděpodobnost jako, že Irán vyhlásí EU válku a budem zatemňovat, jak za druhé světové .....
Odpovědět