BRANTE ONDREJOV

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
igi
Příspěvky: 222
Registrován: 01. 05. 2003, 00:10

BRANTE ONDREJOV

#16

Příspěvek od igi »

No ja som ten program videl, a pekne ma to vytocilo >:( Ani nie tak postoj majitelky pozemku, ten je pochopitelny (aj ked ide o ornu podu...) ale postoj starostky a hlavne redaktorky, tak to bolo silne kafe. Nazyvat Ondrejov "koukanim na hvezdy" to svedci o profesionalite a rozhlade dotycnej. Na slovensku mozme iba snivat o takom observatoriu, s takymi vysledkami. To ako chceme v ramci europy zvysovat vydavky na vedu, a zacneme defacto zrusenim jedneho uspesneho observatoria v zaujme jednej osoby, co si chce postavit chalupu? Ale to asi suvisi aj s celkovym pohladom verejnosti na vedu ako taku. Vacsinou sa to povazuje za take hrajkanie sa za verejne peniaze... Ale ked su potom konkretne prinosy, v poznatkoch, v technologiach, v kvalite zivota, tak to sa bere ako samozrejmost, ze to sa ako samo vyskumalo... Niekedy neviem, co si mam o svojich spoluobcanoch myslet... Sice nie som cech, ale v ramci stredoeuropskeho regionu sa samozrejme pod pripadnu peticiu podpisem A navrhujem bombardovat CT protestnymi mailami :)
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

BRANTE ONDREJOV

#17

Příspěvek od MP »

Jeste k te pripadne sbirce : ony uspesne sbirky v teto zemi nekonci Narodnim divadlem. Ja napr prispel na vykoupeni a zachovani kusu lesa v jednom miste, ktere je memu srdci blizke a podobnych lidi se nasla spousta, les byl vykoupen a zachovan. A podobnych pripadu znam vice. Casto pomohou vetsimi castkami i firmy, ktere sponzoring takove akce pravem povazuji za lepsi druh reklamy, nez treba zaplaceni nekolika slabomyslnych 30sec. sotu v TV. I na to Narodni divadlo sice prispel "cely narod", ale pres 3/4 rozpoctu hradili podnikatele s narodnim citenim a smyslem pro marketing ;)

Opravdu si myslim, ze kdyz nekdo nekomu neco zakazuje z duvodu "vyssiho zajmu", mel by mu to necim kompenzovat. A kdyz se statni organy, ktere zakaz vydaly, k nejakemu oboustranne prijatelnemu reseni nemaji, musi se postarat ti, kteri na tom "vyssim zajmu" maji zajem. Takze kdyz treba CAS vyhlasi sbirku "na zachranu nebe nad Ondrejovem", muze pocitat s tim, ze na nejakou tu stovku ctverecnich metru pudy prispeji :)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Medved
Příspěvky: 427
Registrován: 02. 09. 2002, 21:28

BRANTE ONDREJOV

#18

Příspěvek od Medved »

Aniž bych čet vše předcházející, znal všechny souvislosti a viděl daný pořad, tak jen konstatuji, že v Olomouci padla za oběť obchvatu města celá hvězdárna a osvětlení zde vzniknuvších křižovatek je patrné jako největší zdroj světla i 15km daleko.

Oblast okolo Ondřejova je, vzhledem k tomu, že se tam nesmělo stavět, určitě mimořádně atraktivním prostředím a to je přece třeba náležitě zužitkovat, třebas chatkami, vilkami a jinými hodnotnými stavbami, ne jen tak bez užitku nechat ležet ladem, to přece dnes není možné. A když se dnes stavební uzávěru podaří obhájit, o to více bude lokalita atraktivní později, takže je její prolomení jen otázkou času. Holt, zvykejme si na dobu, která z lidských bytostí a v podstatě všeho, činí nástroje výroby a nádoby konzumu.
Toš tak na světě...
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

BRANTE ONDREJOV

#19

Příspěvek od MP »

Medved napsal: Holt, zvykejme si na dobu, která z lidských bytostí a v podstatě všeho, činí nástroje výroby a nádoby konzumu.No prave. Tak to tak berme a "zkonzumujme" ty pozemky sami. Toto forum ma nyni udajne pres 1400 clenu, kdyz si tam kazdy paty koupi 100 ctverecnich metru v lokalite, ktera je "ohrozena" zastavbou a bude je "konzumovat" tak, ze se tam bude jen chodit divat na hvezdy pri dodrzeni svetelne kazne, ma hvezdarna po starostech ;)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
Bíba75
Příspěvky: 1688
Registrován: 12. 06. 2006, 21:08
Bydliště: Tuchřice
Kontaktovat uživatele:

BRANTE ONDREJOV

#20

Příspěvek od Bíba75 »

Ta Paní co chce mermo mocí stavět vedle Ondřejovské hvězdárny nemá asi moc rozum!Vždyť by měla být hrdá na to co tam je a né to jen tak ničit! Ale někteří lidé jsou divní!A neuvědomujou si své chování.Padesát let to nikomu nevadilo že je tam stavební uzávěra lidi to tolerovaly ale vždycky se najde nějakej s prominutím "blbec"co chce všechno měnit!
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
VK
Příspěvky: 1851
Registrován: 12. 12. 2008, 21:59

BRANTE ONDREJOV

#21

Příspěvek od VK »

Já tady v tom vidím i určité selhání popularisace astronomie. Mnoho lidí prostě nevidí astronomii reálně, neuvědomují si, co astronomie je a čím je pro Českou republiku největší astronomické vědecké pracoviště. Někteří nechápou rozdíl mezi pracovištěm akademie věd a dejme tomu pouťovou atrakcí. Nevědí také, že astronomie do jisté míry zjednává České republice v zahraničí vážnost, resp. k ní přispívá. Procento českých astronomů mezi astronomy celého světa je větší, než procento příslušníků českého národa ve světové lidské populaci. Neboli jsme v astronomii zastoupeni "nadproporčně". To je částečně dáno všeobecně poměrně vysokou (v celosvětovém měřítku) vzdělaností a tím, že (v celosvětovém měřítku) patříme k těm rozvinutějším zemím, ale tyto vlivy podle mého mínění k vysvětlení nestačí.

Jen několik procent dospělé populace dokáže definovat vědeckou metodu.

Zkrátka lidé neznají hodnotu toho, co v Ondřejově je. Částečně je to proto, že není tak snadné se to dovědět (ačkoli u lidí přímo z Ondřejova je to něco jiného: Ondřejovská observatoř pořádá každoročně den otevřených dveří, kromě toho má otevírací hodiny pro veřejnost).

Řešení vidím ve vykoupení pozemků na území stavební uzávěry státem. Stát je přece zřizovatelem a majitelem AsÚ AV ČR, tak jestli tento ústav chce mít i nadále, musí se o něj starat. Rodiče se také starají o své malé děti. Je to (do značné míry) otázka priorit státu.

V. K.
Uživatelský avatar
michal.b
Příspěvky: 3300
Registrován: 30. 09. 2004, 06:08

BRANTE ONDREJOV

#22

Příspěvek od michal.b »

Po shlednuti te reportaze na me cela kauza pusobi dojmem naprosto zanedbaneho PR ze strany AsU. Chyba katastralniho uradu a profesionalni selhani verejnopravni CT uz je jenom posledni hrebicek do rakve.
VK
Příspěvky: 1851
Registrován: 12. 12. 2008, 21:59

BRANTE ONDREJOV

#23

Příspěvek od VK »

S tím se dá také souhlasit.

Nastoluji zde otázku: když už je tady to zanedbané PR, jak se to dá napravit? (alespoň částečně)

V. K.
Medved
Příspěvky: 427
Registrován: 02. 09. 2002, 21:28

BRANTE ONDREJOV

#24

Příspěvek od Medved »

VK napsal:
Nastoluji zde otázku: když už je tady to zanedbané PR, jak se to dá napravit? (alespoň částečně)
V. K.
Nijak. Promiňte, ale v tomto ohledu jsem naprosto nekonstruktivním pesimistou. Astronomové jsou natolik malá menšina společnosti, že se na ně věšina bude dívat jako na blázny co nechtějí světlo a kvůli tomu nechtějí takový pěkný domečky. To v tom lepším případě. V tom horším někoho napadne, k čemu že ta astronomie vlastně je, jíst se nedá, peníze se do toho jen cpou, tak proč z celého Ondřejova neudělat zábavní park pro rodiny s dětmi, který si na sebe alespoň vydělá. Billboardová osvětová kampaň za tmu, nebo ve stylu "Dívejte se na nebe." je nereálná (z mnoha hledisek) a na většinu společnosti by působila asi v tom duchu jako předvolební plakáty. Stala by se terčem spíše posměšků než zamyšlení, teda pokud by vůbec někomu za něco stála. V médiích je astronomii a vědě vůbec věnováno tak málo prostoru, že si toho normální člověk téměř nevšimne a kdo se na to málo zaměří cíleně, ten už většinou ví. Ještě tak nejvíce dokáží udělat vystoupení několika obecně známých vědců-popularisátorů i méně známých vědců. Bohužel, je jich málo (vystoupení v médiích i vědců) a efekt, který si z toho člověk odnese je asi ten, že ten člověk (vědec) je zajisté velice moudrý, a rozprávěl velice hezky a i toto málo je vzápětí přebito záplavou tam, požárem onde a cenou okurek zde...

Tak asi tak. Ještě jednou omluva za, doufám přílišný pesimismus, ale tak to vidím.
Toš tak na světě...
VK
Příspěvky: 1851
Registrován: 12. 12. 2008, 21:59

BRANTE ONDREJOV

#25

Příspěvek od VK »

Podle mě se dá argumentovat tím, že například takový výzkum přenosu záření (hvězdy, Slunce) vede k objevům nebo zpřesněním, které mají praktické aplikace v průmyslu - např. výroba leteckých proudových motorů nebo medicíně (některé moderní nedestruktivní diagnostické metody). Ve hvězdách totiž existují podmínky, které se nedají vytvořit laboratorně na Zemi.

Když si Česká republika zničí národní observatoř, stane se jednou z mála evropských (potažmo vyspělých) zemí, které takovou observatoř - tedy ani líheň objevů - na svém území mít nebude. Zařadíme se mezi takové státy, jako je Albánie. Alespoň po této stránce.

Jsem přesvědčen, že toto lze lidem vysvětlit.

Myslel jsem, že mi někdo poradí, jak. Zatím se ale zdá, že to sám vím "dostatečně dobře".

V. K.

P. S.: do Medved: ani se Tvému pesimismu nedivím. V Olomouci jsem studoval, zažil jsem tam zbourání hvězdárny v Olomouci-Slavoníně. Už před tím ale obě olomoucké hvězdárny selhávaly, což jse charakterisoval slovy: "Jsou 2 nejhorší věci, které se mohou stát astronomovi: oslepnout a bydlet v Olomouci." Když v tom někdo musí žít pořád, a je astronom, tak to je na ...
Uživatelský avatar
michal.b
Příspěvky: 3300
Registrován: 30. 09. 2004, 06:08

BRANTE ONDREJOV

#26

Příspěvek od michal.b »

Jak zlepsit PR? To je otazka na profesionala v teto oblasti (nezivite se tim nekdo?).
Kdyz si vezmu tuto kauzu jako modelovou, spravne bych si to predstavoval tekhle.

Pokud je neci vlastnicke pravo omezeno, je nutne mit to na vedomi a podle toho s tim clovekem jednat. Pokud jedine s cim se ta pani ze strany AsU setkala je strohe negativni vyjadreni vedecke rady (coz je pro obycejneho smrtelnika dost vzdalena instituce), nelze se divit, ze je to vnimano jako akt sikany ze strany byrokracie (jakkoliv muze byt z vecneho hlediska spravne). Pani mela byt slusne a s maximalni vstricnosti pozvana na hvezdarnu, mely byt vyslechnuty jeji umysly, melo ji byt srozumitelne vysvetleno cim je Ondrejov tak vyznamny, proc tam plati ta stavebni uzavera, co je pro astronomicke pozorovani dulezite a jak by mohly byt tyto podminky stavbou naruseny. Zaroven mela byt vyvinuta maximalni snaha nalezt reseni, ktere by bylo pro obe strany prijatelne (vykup ci vymena pozemku, souhlas se stavbou pri dodrzeni urcitych podminek...). Nakonec mela byt vyjadrena litost nad nad komplikacemi, ktere te pani vznikly a melo ji byt podekovano za spolupraci a za pochopeni slozite situace AsU. Pripadne nalezene reseni melo byt nalezite zpropagovano jako uspesny priklad dobre spoluprace mezi vedeckou instituci a odpovednym obcanem.
VK
Příspěvky: 1851
Registrován: 12. 12. 2008, 21:59

BRANTE ONDREJOV

#27

Příspěvek od VK »

Je mi to naprosto jasné: navrhuješ, aby se to řešilo mezi vlastníkem pozemku a institucí, která je zainteresovaná na trvání stavební uzávěry. Otázka je, zda takový vývoj byl vůbec možný. Ta paní se samozřejmě nejprve obrátila na příslušný stavební úřad. Jde o to, kdo ji kam posílal, jaký byl v této věci postup. AsÚ AV ČR byl v určité fázi procesu osloven - otázka je ale, kdy a kým. Všechno se také z toho pořadu nedovíme - ostatně, je přece neobjektivní.

V. K.
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

BRANTE ONDREJOV

#28

Příspěvek od MP »

STLA napsal:
Pokud známe situaci JEN z toho televizního pořadu, můžeme být pesimisty už jen proto.Nevim, kde vzit sebemensi duvod k optimismu. Kdyby slo jen o Ondrejov a jen o nejakou pani, co si chce postavit rodinny domek ...

Situaci znam spis z toho, ze obcas nad Ondrejovem nebo nekde v okoli vylezu vecer na kopec a divam se na oblohu. Za tech 30 let, co ta mista znam, se situace vyrazne zmenila. Zacalo to dalnici a pokracuje to stale s rozvojem okolnich obci i ruznych komercnich zon, s rozsirovanim Prahy na jihovychod apod. V tech mistech uz ted moc hvezdy videt nejsou. Prijet tam se svou "mobilni hvezdarnou" a fotografovat tam DSO by mne ani nenapadlo - za tim ucelem musim jeste aspon o 30km dal od Prahy. To neni pesimismus, to je vnimani reality.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
Habl
Příspěvky: 2872
Registrován: 29. 05. 2004, 18:05

BRANTE ONDREJOV

#29

Příspěvek od Habl »

to: STLA
doporučuji si pozorně pročíst téma. Ono to spolu přímo
souvisí!
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Uživatelský avatar
SKYMASTER
Příspěvky: 871
Registrován: 05. 02. 2004, 05:32

BRANTE ONDREJOV

#30

Příspěvek od SKYMASTER »

MP napsal: Kdyz ono to neni tak jednoduche, zakazy a prikazy nic dlouhodobe nevyresi. Ne kazdy obcan Ondrejova je astronom a kdyz jim budete neco zakazovat, budou se jen stale vice citit poskozeni. Takze jedine "systemove" reseni je ty pozemky vykoupit nebo vymenit za jine. A to stoji penize, kterych Akademie nema nazbyt.

Tedy slovo do pranice :
Petice byste podporili, ale peticemi tmu nevyrobite. Kdo by prispel na sbirku, urcenou k vykupu pozemku v "ochranne zone" hvezdarny ? Podobne sbirky existuji napr. na vykup zajimavych prirodnich lokalit, aby nemohly byt devastovany. A funguji. Zmohou se na neco takoveho i astronomove ?

Kdyby sbirka byla uspesna, treba by sel vykoupit a zbourat i ten Mountfield nad Mnichovicemi  :D  Nebo zastresit dalnici ...


Ja bych potreboval odkoupit MAKRO, HORNBACH, TESCO, GIGASPORT, HYPERNOVU, ASKO, ELECTROWORLD, pak uz by to tu mozna slo :-)
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Odpovědět