Júnové Bootidy 2006

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
LbA

Júnové Bootidy 2006

Příspěvek od LbA »

Ruskí astronómovia amatéri uverejnili predpovede aktivity tohto roja na tento rok
http://feraj.narod.ru/Radiants/Predicti ... 06eng.html
Neočakáva sa vysoká aktivita; pravdepodobnejšie je, že neuvidíme žiadny meteor. Maximum činnosti by malo byť 25 júna. Mesiac je vtedy v nove.
Je možné, že výpočty sú zaťažené chybou, preto treba pozorovať, aj keď sa neočakáva žiadna aktivita...
Vasek III.

Júnové Bootidy 2006

Příspěvek od Vasek III. »

Zrovna bádám po internetu, jestli nebude někde nějaká informace k tomuto roji a po marném snažení mě napadlo kouknout na Astrofórum a ejhle světe div se. ;D
Mám takovej blbej dotaz. Neustále mě to mate či spíše se s tím matu já. Když se řekne v noci 25.6., tak jde o noc z 24. na 25.6. nebo až o tu následující? Předem dík za vyslvětlení, ale nezaručuji, že už si to konečně naperu do hlavy. :D
ceres

Júnové Bootidy 2006

Příspěvek od ceres »

Daj si do google heslo "Bootids" a najde Ti odkazov az-az. Inak, ten roj ma nepredvidatelnu aktivitu, takze pozorovat pokojne mozes, hoci meteory su velmi slabe (najviac zaznamenali v juni 1927 asi 500 za hodinu, ale s priemernou magnitudou okolo 5), preto je mozne, ze neuvidis nic, aj ked roj bude aktivny ;)

Podla IMO (http://www.imo.net/calendar/2006/spring) je maximum aktivity 27. juna 2006 o 14h00m UT, teda najlepsie podmienky u nas by mali byt 27. juna vecer.

Inak, ak sa pise v noci 25., mala by to byt noc z 25. na 26. :P
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Vasek III.

Júnové Bootidy 2006

Tak jsem to chápal úplně blbě, já myslel právě, že je to ta předcházející noc. 8)
Ale nepotěšili jste mě, protože jsem se těšil, že ze soboty na neděli vytáhnu dalekohled a při pozorování čas od času mrknu jestli něco nepadá. No a vy mi tady začnete psát, že to bude až 27.6., tak to se mi nelíbí. ;)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Júnové Bootidy 2006

Příspěvek od MaG »

Logická poznámka. V noci 25. musí být s velkou jistotou noc z 25. na 26. protože většina lidí by nemluvila o noci, kdy teprve ráno vstává. To by spíše řekla 25. nad ránem nebo v noci na 25. června.. Aspoň já to tak logicky cítím.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Vasek III.

Júnové Bootidy 2006

A ejhle vida Davida, takhle jsem se na to nedíval. Já jsem si vždycky říkal, že poměrně věčí částí noci ten den začíná. No a od toho jsem vycházel a samozřejmě opět blbě. :D
ceres

Júnové Bootidy 2006

Příspěvek od ceres »

Vasek III. napsal: A ejhle vida Davida, takhle jsem se na to nedíval. Já jsem si vždycky říkal, že poměrně věčí částí noci ten den začíná. No a od toho jsem vycházel a samozřejmě opět blbě. :D

To je ako s rocnymi obdobiami - nasleduju v ramci roka v poradi jar-leto-jesen-zima, hoci v skutocnosti tej zimy je v danom roku X len 10 dni z 91 a v roku X+1 81. Podobne je aj sled casti dna: rano-obed-vecer-noc... :D

-----------------------------------

Vlastne je to logicke, vzdy sa nieco nove zacina zrodenim, a to zrodenie prave reprezentuje rano, resp. jar.
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
LbA

Júnové Bootidy 2006

Příspěvek od LbA »

ceres napsal: Daj si do google heslo "Bootids" a najde Ti odkazov az-az. Inak, ten roj ma nepredvidatelnu aktivitu, takze pozorovat pokojne mozes, hoci meteory su velmi slabe (najviac zaznamenali v juni 1927 asi 500 za hodinu, ale s priemernou magnitudou okolo 5), preto je mozne, ze neuvidis nic, aj ked roj bude aktivny ;)

Podla IMO (http://www.imo.net/calendar/2006/spring) je maximum aktivity 27. juna 2006 o 14h00m UT, teda najlepsie podmienky u nas by mali byt 27. juna vecer.

Inak, ak sa pise v noci 25., mala by to byt noc z 25. na 26. :PPozor, do google zadavat "june bootids" a nie "bootids". A na clanky odporucam skor beta verziu google vyhladavaca na vedecke clanky
http://scholar.google.com pripadne aj toto http://adsabs.harvard.edu/abstract_service.html
Lebo google vie obcas najst aj kopu nezmyslov....

O historii junovych bootid som uz pred dvoma rokmi napisal na www.astro.cz... Dufam, ze pocasie bude OK. Budem na Kolonici od piatku do nedele, kto byva nablizku, nech pride :)
________
A doplnim, IMO stranky netreba brat prilis vazne, co sa tyka predpovedi aktivity rojov. Oni vzdy koncom kalendarneho roka uverejnia kalendar na dalsi rok, ale takmer nikdy ho nedoplnaju novymi predpovedami... :(
ceres

Júnové Bootidy 2006

Příspěvek od ceres »

LbA napsal:
Pozor, do google zadavat "june bootids" a nie "bootids". A na clanky odporucam skor beta verziu google vyhladavaca na vedecke clanky
http://scholar.google.com pripadne aj toto http://adsabs.harvard.edu/abstract_service.html
Lebo google vie obcas najst aj kopu nezmyslov....

O historii junovych bootid som uz pred dvoma rokmi napisal na www.astro.cz... Dufam, ze pocasie bude OK. Budem na Kolonici od piatku do nedele, kto byva nablizku, nech pride :)
________
A doplnim, IMO stranky netreba brat prilis vazne, co sa tyka predpovedi aktivity rojov. Oni vzdy koncom kalendarneho roka uverejnia kalendar na dalsi rok, ale takmer nikdy ho nedoplnaju novymi predpovedami... :(
K tomu vyhladavaniu snad len tolko, ze ten, kto hlada, by mal predovsetkym vediet kriticky zhodnotit ponukane vysledky :-/
Pre zacinajucich meteorarov len doplnim, ze maloktora predpoved aktivity je presna, aj pri navrate Leonid v rokoch 1998-2002 trvalo dva roky, kym sa presnost predpovede maximoveho "peaku" dostala pod jednu hodinu. Pri rozplizlych rojoch vsak netreba spekulovat, ale len pozorovat v danych nociach co najviac a hlavne spravne urcovat prislusnost meteorov k roju. A to chce hlbsie znalosti vlastnosti jednotlivych rojov. Najma v lete, ked je tych rojov vela, to je dost klucove, lahko mozno meteority jednotlivych rojov zamenit...
LbA

Júnové Bootidy 2006

Příspěvek od LbA »

ceres napsal:

K tomu vyhladavaniu snad len tolko, ze ten, kto hlada, by mal predovsetkym vediet kriticky zhodnotit ponukane vysledky :-/
Pre zacinajucich meteorarov len doplnim, ze maloktora predpoved aktivity je presna, aj pri navrate Leonid v rokoch 1998-2002 trvalo dva roky, kym sa presnost predpovede maximoveho "peaku" dostala pod jednu hodinu. Pri rozplizlych rojoch vsak netreba spekulovat, ale len pozorovat v danych nociach co najviac a hlavne spravne urcovat prislusnost meteorov k roju. A to chce hlbsie znalosti vlastnosti jednotlivych rojov. Najma v lete, ked je tych rojov vela, to je dost klucove, lahko mozno meteority jednotlivych rojov zamenit...:) mas pravdu toto je tiez velmi dolezite, ale ja som to myslel trochu inak. IMO kalendar sa pocas roka neaktualizuje... Nikdy tam nenajdes informacia o predpovediach, ktoré sa objavia niekolko tyzdnov pred aktivitou (maximom) roja. Ale to uz odbiehame od temy... :)
Odpovědět