Mléčná dráha - širokoúhle
Tak tady je ta šílenost:
Zpracováno v Zoneru, IDRMyImage, Image Analyzer. Takovéto zpracování ve stylu "krupicová kaše s marmeládou" moc nemusím.
Zpracováno v Zoneru, IDRMyImage, Image Analyzer. Takovéto zpracování ve stylu "krupicová kaše s marmeládou" moc nemusím.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Konečně jsem získal pořádné skeny svých filmů z minulého roku. Budu je dávat postupně na web, jak je budu zpracovávat.
Okolí IC1396
Exp. 2h, f/5,6, Pentax 6x7, objektiv Takumar 200mm f/4, film Kodak E200. Dvouhoodinová expozice měla vyzkoušet temnost mého pozorovacího místa. Film je skutečně docela světlý, ale možná kvůli husté Mléčné dráze v této oblasti. Barva pozadí je na filmu čistě modrá. Bohužel jsem snímek dělal předtím, než jsem zjistil, že se mi při převozu montáže uvolňuje polární hledáček.
MichalMichale, vzhledem ke způsobu pořízení je to vysoce nadstandardní snímek, alespoň pro mně, možná by někdo ze starší generace uměl lepší. Trochu se mi zdá, že se stáčelo pole a kresba do rohů není optimální, ale to bývalo u mně na film i mnohem horší.
Problém vidím v tom, že bych se touto cestou dnes nevydával, podobný, nebo lepší snímek musí jít pořídit digitálně za poloviční dobu expozic, stačí když vyjdu ze svých pokusů.
Oceňuji tvou snahu, protože výsledek je pěkný, ale právě proto bys měl raději investovat do levné zrcadlovky digitální, protože máš evidentně talent vydržet snímat dlouhé expozice a vůbec netušíš, o co se reálně připravuješ díky možnostem, které dává skládání kratších expozic pořízených citlivějším čipem. A pokud to víš a přesto máš potřebu fotit na film, tak ti přeju alespoň hodně podobných krásných fotek.
Pro porovnání se nezapomeň znovu mrknout na můj snímek z velmi kvalitní oblohy - 48 minut clona 4, 50mm. Popřípadě na starší, pořízený v Jizerkách. Podle mně jsi ten jzerskohorský minimálně vyrovnal, ne-li překonal, ale ten novější je s CLS filtrem a má tak více zvýrazněné červené mlhoviny. Tohle je věc, co u filmu chybí. Možnost hrát si více s filtry (leda bys použil ČB film a skládal v PC).
Okolí IC1396
Exp. 2h, f/5,6, Pentax 6x7, objektiv Takumar 200mm f/4, film Kodak E200. Dvouhoodinová expozice měla vyzkoušet temnost mého pozorovacího místa. Film je skutečně docela světlý, ale možná kvůli husté Mléčné dráze v této oblasti. Barva pozadí je na filmu čistě modrá. Bohužel jsem snímek dělal předtím, než jsem zjistil, že se mi při převozu montáže uvolňuje polární hledáček.
MichalMichale, vzhledem ke způsobu pořízení je to vysoce nadstandardní snímek, alespoň pro mně, možná by někdo ze starší generace uměl lepší. Trochu se mi zdá, že se stáčelo pole a kresba do rohů není optimální, ale to bývalo u mně na film i mnohem horší.
Problém vidím v tom, že bych se touto cestou dnes nevydával, podobný, nebo lepší snímek musí jít pořídit digitálně za poloviční dobu expozic, stačí když vyjdu ze svých pokusů.
Oceňuji tvou snahu, protože výsledek je pěkný, ale právě proto bys měl raději investovat do levné zrcadlovky digitální, protože máš evidentně talent vydržet snímat dlouhé expozice a vůbec netušíš, o co se reálně připravuješ díky možnostem, které dává skládání kratších expozic pořízených citlivějším čipem. A pokud to víš a přesto máš potřebu fotit na film, tak ti přeju alespoň hodně podobných krásných fotek.
Pro porovnání se nezapomeň znovu mrknout na můj snímek z velmi kvalitní oblohy - 48 minut clona 4, 50mm. Popřípadě na starší, pořízený v Jizerkách. Podle mně jsi ten jzerskohorský minimálně vyrovnal, ne-li překonal, ale ten novější je s CLS filtrem a má tak více zvýrazněné červené mlhoviny. Tohle je věc, co u filmu chybí. Možnost hrát si více s filtry (leda bys použil ČB film a skládal v PC).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
ten novější je s CLS filtrem a má tak více zvýrazněné červené mlhoviny. Tohle je věc, co u filmu chybí. Možnost hrát si více s filtry (leda bys použil ČB film a skládal v PC).1/ protože Michal používal sken filmu, může bez jakýchkoliv problémů upravovat kanály zrovna tak, jako z digitálního foťáku
2/CLS filtry se naprosto běžně používají ( používaly) při focení na filmy, zrovna tak je možné používat jakékoliv filtry - zrovna tak , jako se to používá u digitálního snímání třeba přes DSLR
Jediná nevýhoda focení na film je v tom, že není lineární odezva na dopadající světlo, takže s rostoucí délkou expozice se snižuje přírůstek ( vliv Schwarzschildova efektu ) a to dost výrazně. Takže 2h expozice na špičkový film zhruba odpovídá maximálně jediné 10 minutové expozici DSLR při jinak stejných podmínkách.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Filmové obrázky mají svůj charakteristický analogový vzhled, který snad ani nejde pomocí DSLR napodobit a ten mě se hrozně líbí. Jak se říká, jeden obrázek více než tisíc slov. Takhle vypadá moje představa astrofotografie. Jestli by se za stejnou dobu na digitál nachytalo 10x víc mlhovin je mi úplně jedno. Mému ideálu v širokoúhlé fotografie se nejvíce blíží tyto snímky. Nechci se tu nikoho dotknout, ale v mých očích jsou naprosto nesrovnatelné s tím, co leze z DSLR. Ale každému dle jeho gusta.
Michal
Michal
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Možná jsi neviděl tuto galerii fotek focených na film - co teď tvůj názor? (P.S. a teď porovnej s digitální galerií z téže lokality, Hirocun).
Každému podle jeho gusta. Já oceňuji tvou snahu a výsledky, ale film u mně skončil. Nemám trpělivost
Každému podle jeho gusta. Já oceňuji tvou snahu a výsledky, ale film u mně skončil. Nemám trpělivost

Michal1 :Ak fotografia, alebo astrofotografia je Tvoj koníček, tak vybrať svoj smer si musíš sám. Klasika má svoje čaro, na film som robil 31 rokov.Má svoje výhody pred digitálnou fotografiou, ale aj obrovské nevýhody. Dá sa o tom diskutovať, ale je to zbytočné - výber a dôvody prečo, sú len na Tebe. Držím palce.
Mozna by si tahle diskuse zaslouzila samostatne vlakno Astrofoto na Film vs. Digital.
Priznavam, ze ty snimky na film maji sve kouzlo.
Asi by se s trochou prace v postprocesu dalo i digitalni snimek "vyladit" na podobny look&feel. Denni fotografove to delaji bezne...
Otazkou je proc to delat, kdyz ma digitalni snimek vetsinou vetsi dosah, kontrast, rozliseni...
I v klasicke fotografii jiz hlavni prod presel na digital, ale "fajnsmekri" zustavaji stale u filmu. Podobne jako extremni Hi-Fisti u svych elektronkovych zesilovacu...
Takze kdyz tento zpusob nekoho stale bavi, jen do toho, vzdyt je to nase hobby a delame to povetsinou jen pro sve poteseni.
Ja bych jen nemel tu trpelivost.
Priznavam, ze ty snimky na film maji sve kouzlo.
Asi by se s trochou prace v postprocesu dalo i digitalni snimek "vyladit" na podobny look&feel. Denni fotografove to delaji bezne...
Otazkou je proc to delat, kdyz ma digitalni snimek vetsinou vetsi dosah, kontrast, rozliseni...
I v klasicke fotografii jiz hlavni prod presel na digital, ale "fajnsmekri" zustavaji stale u filmu. Podobne jako extremni Hi-Fisti u svych elektronkovych zesilovacu...
Takze kdyz tento zpusob nekoho stale bavi, jen do toho, vzdyt je to nase hobby a delame to povetsinou jen pro sve poteseni.
Ja bych jen nemel tu trpelivost.
Pavel Vabrousek
To Michal 1 :
Ty fotky na film jsou posléze skenovány , digitalizovány a montovány v PC.
Takže "kouzlo" analogové fotografie je kde ?
Zkus to udělat bez té digitalizace a pak má smysl porovnávat.
Ty fotky na film jsou posléze skenovány , digitalizovány a montovány v PC.
Takže "kouzlo" analogové fotografie je kde ?
Zkus to udělat bez té digitalizace a pak má smysl porovnávat.
lepší rada žádná než špatná
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Vložil jsem vám na web větší verzi mozaiky Lodní zádě a Velkého psa. Koukám se na to už týden a netroufám si na to znova sahat, tak pouštím i větší verzi. Je to ta fotka, co vznikla na mrazivé průzračné Jizerce 1.2.
50% verze zde
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 639268.jpg
50% verze zde
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 639268.jpg
... Zkus to udělat bez té digitalizace a pak má smysl porovnávat.
Třeba k tomu také jednou dojde. Může to být docela zajímavá a zábavná činnost.
Následující snímek vznikl minulé léto, když jsem zrovna nevěděl, co fotit. Tak kam jinam foťák namířit jinam, než přímo nad hlavu? Zrovna tam zářil tento oblak Mléčné dráhy na pomezí Ještěrky, Cefea a Labutě.
Pentax 6x7, objektiv Takumar 105mm, f/4, 50min, film Kodak E200. Pokud si dobře pamatuji, na konci expozice byl trochu zamlžený objetiv.
M.
Třeba k tomu také jednou dojde. Může to být docela zajímavá a zábavná činnost.
Následující snímek vznikl minulé léto, když jsem zrovna nevěděl, co fotit. Tak kam jinam foťák namířit jinam, než přímo nad hlavu? Zrovna tam zářil tento oblak Mléčné dráhy na pomezí Ještěrky, Cefea a Labutě.
Pentax 6x7, objektiv Takumar 105mm, f/4, 50min, film Kodak E200. Pokud si dobře pamatuji, na konci expozice byl trochu zamlžený objetiv.
M.
Zpracoval jsem další archivní snímek, tentokrát temné mlhoviny v Orlu.
Takumar 200mm, f/5.6, 61 min, Kodak E200
Takumar 200mm, f/5.6, 61 min, Kodak E200
Moj prvy pokus o fotografiu mliecnej drahy... nieje to sice sirokouhle ale nevedl som kam to mam dat ... http://astrofotky.cz/~tomcraft/1303579486.jpg
Powerseeker 60/700 AZ, okulary 20mm, 4mm, barlow 3x, digitalny fotoaparat+doma vyrobeny drziak, celovka s cervenou foliou, Trieder 8x40
To já s mými prvními pokusy o Mléčnou dráhu jsem dopadl o dost hůře - žádná tam nebyla. Jak jsi to fotil?
To já s mými prvními pokusy o Mléčnou dráhu jsem dopadl o dost hůře - žádná tam nebyla. Jak jsi to fotil?Spravil som 30 zaberov s 30s expoziciou pri ISO 1600 a poskladal ich v DSS. :) ... nieje to sice to prave ale su to iba zaciatky....
Powerseeker 60/700 AZ, okulary 20mm, 4mm, barlow 3x, digitalny fotoaparat+doma vyrobeny drziak, celovka s cervenou foliou, Trieder 8x40
- pavelseb
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
tak zde je můj pokus - Canon 450D nemod., Canon 18-55mm, 55mm, f 7.1, 7x600s, ISO 1600, pointace ruční,.....
http://cdsez.wz.cz/Cygnus_ISO1600_f7-1_ ... verage.jpg
tak zde je můj pokus - Canon 450D nemod., Canon 18-55mm, 55mm, f 7.1, 7x600s, ISO 1600, pointace ruční,.....
http://cdsez.wz.cz/Cygnus_ISO1600_f7-1_ ... verage.jpg
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x