M13

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
PC

M13

Příspěvek od PC »

Mozem potvrdit, ze seeing bol v noci 7.7 vynikajuci aj na Slovensku.
M13 byla vyskoko. Stejnou noc, jen později, jsme fotili i další věci, tentokrátě těsně nad naším obzorem (M16), a seeing byl výrazně horší.

Mne sa najviac pacia rozdielne (kontrastne) farby zltych a modrych hviezd.
Kulová hvězdokupa je snad nejméně barevný objekt ve vesmíru. I s galaxiemi to je snažší - tam jsou aspoň třeba nějaké Halfa oblasti :-).

Ty bledě modré (modrozelené) hvězdy vyjdou vždy krásně, ale nažloutlému odstínu ostatních hvězd je potřeba "pomoci", jinak by byl prakticky neodlišitelný od bílé.
Pavel Cagaš
HonzaS

M13

Příspěvek od HonzaS »

Rekl bych, ze i kulove hvezdokupy jsou pekne barevne. Vyhrabal jsem jeden snimek z brezna. Vyfocene EOS 10D. Pouze jsem vyvazil barvu na pozadi a mirne zaostril Bayerovu masku. Foceny je to Meade ARC, 10" zkracenym na F/6,5.

Snimek v rozliseni 1:1 sensoru na kliknuti (1pixel == 0.95").

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
MilAN
Věk: 76

M13

Příspěvek od MilAN »

Honzo, já vím že to budeš mít darevně vypiplané, ale růžové hvězdy mi nějak spektrálně nesedí. Kulové hvězdokupy obsahují staré hvězdy, většinou bílé trpaslíky.
Viz též : http://sirrah.troja.mff.cuni.cz/~mira/a ... x.gif.html
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
HonzaS

M13

Příspěvek od HonzaS »

Mas pravdu, ty barvy jsou nejake moc teple. Venoval jsem tomu jeste dalsich 5 minut v PS, ty ruzove jsou nyni bilo-zlatave, tak jak si mozna predstavujes. Za odmenu jsem nahral obrazek na klik ve vetsim rozliseni, abys sis prohlidl, jak se popasoval Meade ARC s Celestronackym reduktorem 0,63x.

PS: Pokud se ti nezobrazi novy obrazek (neaktualizuje), musis spolecne s tlacitkem "OBNOVIT" podrzet "SHIFT", prohlizec pak nahraje znovu obrazek ze zdroje (Cache je ignorovana).

HonzaS
PC

M13

Příspěvek od PC »

HonzaS napsal: Rekl bych, ze i kulove hvezdokupy jsou pekne barevne. Vyhrabal jsem jeden snimek z brezna. Vyfocene EOS 10D.  Pouze jsem vyvazil barvu na pozadi a mirne zaostril Bayerovu masku. Foceny je to Meade ARC, 10" zkracenym na F/6,5.
Pěkná fotka. Hvězdy jsou ostré až ke kraji, kde už náš Newton nestíhá :-). Ten Meade ARC je zřejmě LX200R, když jej Celestron focal reducer zkrátil na f/6,3, tedy nikoliv RCX400? Mohu se zeptat na expoziční dobu?
Pavel Cagaš
HonzaS

M13

Příspěvek od HonzaS »

Ano jedna se o LX200R, 10", sirsi zorne pole neni problem, ale je jiz vinetovane reduktorem. Takze radeji 10% na kazde strane oriznu. Expozice je 5 minut na ISO800, tech snimku je slozenych asi 8. Cekam az z Meade vypadne nejaky kloudny reduktor primo k temto pristrojum.

HonzaS
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

M13

Příspěvek od MMys »

V rámci zkoušení VC200L jsem zkusil stejný objekt, navíc při měsíci kolem poslední čtvrti, ale CCD kameře to moc nevadí, dynamika je dost velká a světlá obloha se posune...

výběr deseti z asi 15 expozic 5minut při f/9, CCD QHY8. Složeno pomocí Registaru, bez jakéhokoli doostřování (na kulovky to moc nefunguje, když jsou tam slité hvězdy)

Velká verze na klik
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
honza.ho

M13

Příspěvek od honza.ho »

Zdravím,

tak jsem si řekl, že dnes zkusím poprvé něco vyfotit a zároveň poprvé zkusit tu slavnou pointaci. Vůbec jsem si nebyl jistý a postupoval jsem pouze podle toho co jsem zde vyčetl tak se prosím, nelekněte. Nevím kde se stala chyba, sám na to nepřijdu :). Vybral jsem si (asi nevhodně) M13 a pustil se do ní poměrně brzy kvůli nastupující oblačnosti. Je to 6x90 sekund při ISO 800, Canon EOS 400D, ED80, pointováno ručně přes 100/500 + Vixen 12,5mm. Zaostřeno asi správně nebude, dalo mi dost práce zaostřit takhle. Problém vidím v tom červeném cosi co na snímku zůstalo. Předpokládal jsem, že to zmizne po odečtu darkframu. Zpracoval jsem to v subrawu, udělal 6 tiffu podle návodu ... ale pak mi je nechtěl DSS složit. Tak jsem se na tenhle postup vyprd a projel jsem to v DSS rovnou všechno i s darkama. Ve photoshopu jsem akorát nastavil bílý bod. Foceno bylo do Rawu, převedeno do dng. Soubory jsou stále na disku, mám takový pocit, že zpracování nebylo provedeno správně.
Díky za rady

edit: Tiffy ze subrawu jsou barevně nazelenalé, bez červených fleků.
fidler

M13

Příspěvek od fidler »

To by bylo mým přáním, aby se mi to na poprvé tak povedlo. Jestli se nepletu, tak tam máš kousek vpravo nad M 13-kou i galaxii NGC 6207.
fidler
MilAN
Věk: 76

M13

Příspěvek od MilAN »

to : honza.ho : Příště zkus přidat do pointačního dalekohledu Barlowa- dost se Ti usnadní práce i přesnost. Zaostření chce trénovat, to se poddá. A radši dávej objekt do středu pole - do místa neljlepší kresby objektivů.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
honza.ho

M13

Příspěvek od honza.ho »

Dík za radu, Barlowa určitě koupím. Bude stačit 2x? I tak se mi ale zdá, že pointace dopadla docela dobře, sice to nedokážu jako vy posoudit, ale sem tam mi hvězda ulítla dost a snímek ušel. Každopadně jsem cítil, že při delších expozicích se to mžourání oku líbit nebude.
Ty červené fleky jsem teď asi opravil, nakliknul jsem jinak černý bod a vše je ok. Fotku jsem přehrál přes původní odkaz.
eastman

M13

Příspěvek od eastman »

Foto pořídil vaclav1

Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
BOBIK
Věk: 44

M13

Příspěvek od BOBIK »

To Eastman

Nadherna
nepočujúci amaterský astronóm :) Súkromná astronomická pozorovateľňa KYSUCA
8" f/5 Newton, CG-5 + motor, Canon EOS 550D, 850D + Astronomik CLS, pointacie SW 102/500mm, hmlovinovy filter UHC-S
https://vesmir-spj.webnode.sk/
eastman

M13

Příspěvek od eastman »

BOBIK napsal: To Eastman

Nadherna
To není má práce, nad obrázkem je napsáno, že to nafotil vaclav1, já to sem jenom umístil ;)
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
psmolly

M13

Příspěvek od psmolly »

to vaclav1:
Spousta obrázků zde uvedených je parádní. Rád se na ně koukám a líbí se mi. Ale jen asi tři z nich za těch pár let mě opravdu dostaly. A další je Tvoje M13. Je to první foto hvězdokupy, kde si při troše fantazie dokážu představit 3D tvar. Jakoby kouli vyplněnou hvězdami. MilAN mi v létě říkal, že právě tak prostorově s dojmem koule je hvězdokupa vidět v dalekohledech od 400mm výš. Klobouk dolů. Nádherná fotka. Petr
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Odpovědět