To Vabra:
Tak jsestli Láďův snímek se Ti zdá nezaostřen tak pak teda nevím jak už má být správně zaostřeno.Měl jsem možnost tento snímek vidět podle mě v plném rozlišení a je to prostě nádhera.
Podla mna je ten zaber zaostreny. Ak sa niekomu zdaju tie hviezdy akesi rozplizle, mal by si uvedomit, ze je to expozicia 10x6 minut a ohnisko 1800. Pri takejto kombinacii a seeingu tak 5" na montazi s PE okolo 20" (predpokladam, ze to mohla byt EQ6 ci CG-5) je to excelentne. Gratulujem! Aj ja po tom dalekohlade poskulujem, snad ho pan Zahajsky privezie na MHV...
Aby som to porovnanie niecim podlozil, urobil som animaciu troch zaberov. Prvy obrazok je asi najlepsia M13, aku sa mi podarilo "vyrobit". Je to suma 3x60s cez FunTomas-ov Borg 77 ED + astropix 1.4 (4. aprila 2006 na AGO MFF UK v Modre). Druhy obrazok je zmensenina toho, o com tu diskutujeme. Je zrejme, ze ostrost (teda skor rozlisenie, 20 cm je oproti 7,7 predsa len cosi ine) je ovela vyssia, hviezd je sice menej, ale DSLR+svetelnost urobili svoje. Treti obrazok v animacii je zlozenina oboch predchadzajucich, presnejsie povedane, hviezdicky su z prveho a farba z druheho.
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Ahoj.
Tak povčerejším trápení s pointováním se mi povedlo konečně něco nafotit.Snímek vzniknul po dvanácté hodině bylo krásně seeing byl dobrý a mhv podle mého soudu byla tak kolem 5-6 ale v tom to nejsem odborník.
Tak zde je M-13, foceno canonem 350D, N-203/900,iso 400. expo 5x180s pointováno ručně.
P.s. Co děláte když se nedaří pointace? Asi takovej problém věčina z Vás nemáte asi máte autoguider CheesyPoužijeme kratší ohnisko
Ale teď vážně. Snímek ve zmenšenině je pěkný. Nepoznám, jak moc to je neupointované, ale kulovky jsou na pointaci a podmínky velmi náročné objekty. Jakmile jedno z toho není ideální, hvězdičky se začnou slévat.
Včera jsem byl opět na Vesmíru, a když jsem tam přijel, tak tam foukalo takových 6, v nárazech možná i 8m/s. No, a v tom udržet newtona 210/1000 s CCD nebo DSLR už moc dobře nejde (ani autopointerem). Tak přišel na řadu záložní plán B - kupa galaxií v Panně Borgem při ohnisku 308mm.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ale teď vážně. Snímek ve zmenšenině je pěkný. Nepoznám, jak moc to je neupointované, ale kulovky jsou na pointaci a podmínky velmi náročné objekty. Jakmile jedno z toho není ideální, hvězdičky se začnou slévat.
Včera jsem byl opět na Vesmíru, a když jsem tam přijel, tak tam foukalo takových 6, v nárazech možná i 8m/s. No, a v tom udržet newtona 210/1000 s CCD nebo DSLR už moc dobře nejde (ani autopointerem). Tak přišel na řadu záložní plán B - kupa galaxií v Panně Borgem při ohnisku 308mm.
No, a jak to dopadlo se můžete podívat tady: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... start=0#11
Martine jako vždy paráda u tebe to snad ani jinak nejde. Jinak pod obrázkem je link na plné rozlišení!
U nás taky trochu pofukovalo tak to byl trochu boj ale je to asi zatím nejlepší snímek co jsem udělal.
Martine jako vždy paráda u tebe to snad ani jinak nejde. Jinak pod obrázkem je link na plné rozlišení!
U nás taky trochu pofukovalo tak to byl trochu boj ale je to asi zatím nejlepší snímek co jsem udělal.
Ahoj kolegáčku! No tak tohle se Ti fakt povedlo! A to když jsem odjížděl, jsi tvrdil, že tu zítra najdu rozházené zrcadlo a součástky od dalekohledu, jak se nedařilo! Fakt moc pěkný!
Možná mi ještě napadá, zkus příště o něco delší expozici, aby se více zvýraznily barvy hvězd! Ale to je jen detail! Fakt paráda! ;)
Barvy hvězd tam určitě máš, jen jak mám sníženou citlivost na barvy, tak je vidím hůře než Vy!
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Bíbo, tuhle kulovku jsi podle mně upointoval dobře. Zdá se mi, že tam máš horší obrazy hvězdy vlivem komy dalekohledu. Taky zaostření se mi jeví nejlepší, cos kdy zvládl.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Jak teď na to koukám, tak to není špatné. Na to, že je to při ohnisku 900mm, pointované ručně, a přitom foukalo, tak to není zlé. Bohužel už nejde rozlišit, jestli to nešlo už lépe zaostřit, nebo je to neupointované. Pravděpodobně budou ještě rezervy v obojím, ale jak říkám, to chce cvik a neskutečnou trpělivost.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tak kdyz pocasi preje tak se nakumulujou sluzebky a na foceni venku neni sance...
Tak alespon jedna M13 z minuleho tydne pro ulehceni svedomi, ze uz proste musim jit spat...
Zda se ze se upravy meho lowcost newtona (6"/750mm) docela podarily a ani jsem jej moc nerozkolimoval
A to jsem jej uz malem odepsal a rozprodal na dily...
Pro porovnani vyrez ve 100% rozliseni snimace: http://www.vabrousek.cz/astroforum/M13_Detail.jpg
Na tom uz se nejvice asi podepsala v leve dolni casti snimku koma...
Koma korektor pro Newton F=5 do toho 1.25" vytahu asi nesezenu, co?
Trosku jsem zatahal za saturaci a prekvapil mne ziskany nadech do modre... Foceno Canon 20d bez uprav. Zpracovani DeepSky Stackerem 8x 180s.
Tak sem se konečně rozhodl vyfotit M13.
14.4. 2007
Zase fotím Canonem EOS 350D ve 2m ohnisku mého 8" SCT Meade LX90LNT.
Je to 6x5minut při ISO1600 a ruční pointace.
Opět jsem to prohnal SubRaw,Registar, Pain Shop Pro 7 a ještě Adobe Photoshop 8CE.
Snímky nejsou úplně přesně doostřené a upointované, navíc je u okrajů snímku vidět deformace obrazu hvězd.
Kulová popřípadě otevřená hvězdokupa vždy ukáže kvalitu obrazu ve fokální rovině.
větší na klik Snímky jsou v poměru 1:5 a 1:2
Šťoural by řekl, že je tam videt trochu šum a hlavně elektroluminiscence i přes to, že jsem odečítal DF v SubRawu. Jak sem se již zmiňoval, SubRaw při převodu do rgbtiff udělá snímek dost do zelena, a mě se pak nedaří uspokojivě vykorigovat barevné vyvážení. Proto jsem po sečtení tiff snímků, výsledný převedl na ČB. Z raw snímku sem udělal Jpg, pak je zprůměroval a použil na obarvení černobíleho tiffu zprůměrováním v Registaru. Trocha saturace pak dokonala dílo. ;D
Posuďte sami.
PS: Máte také problém se zelenou u tiffu ze SubRawu? :-[
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Gratuluji, fotografie je opravdu moc povedená! Moc se mi líbí! Jen tak dál! Jinak upointovat ručně 2 m ohnisko, to je fakt dost dobrá práce! Myslel jsem, že to ručně snad ani nejde.
Ano, mám problém také se zelenou ze Subrawu. Někteří to řeší tak, že snímky exportují jen do formátu dng a přes camera raw upravují ve photoshopu, tam prý zelená není. Já to převedu do tiffu a pak mám už zaběhnutý postup, jak to odstranit. Nejdříve aplikuji šedou, pak upravím úrovně a následuje barva pozadí. Pokud budeš chtít, napíšu o tom více soukromě.
Pavel
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
to Maser :Moc pěkné. Řekl bych, že upointované i zaostřené to máš dobře. SCT kreslí bezvadně opravdu je uprostřed, tak že pokud budeš mít kulovku takhle asymetricky, vždycky na ni něco uvidíš. Koma v kraji pole u Newtonu 1:5 je méně výrazná než vady na kraji pole SCT 1:10
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz